Autor Wątek: Malowanie skórzanej kierownicy  (Przeczytany 6005 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: Malowanie skórzanej kierownicy
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Czerwca 2020, 11:45:19 »
co to za przycisk obok Disp?
limiter (ogranicznik) prędkości
E18_Prestige_MultidriveS

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Czerwca 2020, 11:48:45 »
Przy okazji zapytam - co to za przycisk obok Disp? Tempomat? Przecież do tempomatu jest manetka. Zastanawia mnie to bo u mnie tego przycisku brak
Ogranicznik prędkości

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Czerwca 2020, 02:02:58 »
Przy okazji zapytam - co to za przycisk obok Disp? Tempomat? Przecież do tempomatu jest manetka. Zastanawia mnie to bo u mnie tego przycisku brak

Widać i manetkę też , a ten przycisk to samoustawialne ograniczenie prędkości . Czyli ustawiasz np. 90 km/h  i auto nie pozwoli szybciej jechać mimo duszenia gazu .

Jezdzil ktos kto ma duzo obraczek, pierscionkow na prawym reku.

Piszesz tak bo widziałeś podobnie wytartą ?

W informacjach się rozpędziłem ,bo latek właścicieli nie widać . Ale pierwszy przez 4L i 1MC ( 31tyś.km ) to jakiś Herman ,więc raczej leciwy ,domek na wsi albo głębokich przedmieściach a w około pola i szklarnie . Z satelity widać chyba mego Aurisa 8-) . W tym przypadku raczej pierściony odpadają .

Informacja ,foto jest z ogólnie dostępnego satelity . Jeśli narusza jakieś forumowe przepisy ,to proszę wykasować .

Drugi właściciel przez 1Rok i 7MC ( 19tyś.km ) to kobitka ,bloki na dosłownym przedmieściu ,a w około blokowiska ,która w trakcie posiadania auta zaobrączkowała się , zmieniła nazwisko i sprzedawała swoje mieszkanie w bloku . Możliwe by w 1Rok i 7MC przy przebiegu 19tyś i jak przypuszczam miejskiej jeździe ,tak wytrzeć kierownicę ?

No i to by się kłóciło z tym ,że raczej prawa łapka jest wolna od kręcenia kierą ,to ponadprzeciętny standard . Chyba że kobitka była śmaja/leworęczna , ale to raczej nie miało by znaczenia .

Jak myślicie w ASO będą wiedzieć ,jaki to kolor lub nazwa skóry na kierownicy ?

Pracuje nad ustaleniem koloru z Polskim producentem zestawów , pytają czy kolor jest czarny standardowy, czy wpada w inne odcienie szarości, granatów? Mi się wydaje ,że nie jest to strikte czarny ,raczej ten kolor wpada w jakiś granat w szarość raczej nie .

Kolego zikr6 odpowiesz , czemu krem a nie zestaw ?
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2020, 02:52:03 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Czerwca 2020, 04:54:06 »
Zastosowałem krem na próbę, ponieważ nie miałem zadrapań a tylko wytarcie koloru. No i pomogło teraz kolor jest jednolity bez połysku. Chociaż z czasem kierownica zaczyna sama nabierać połysku od rąk. Ale kolor dalej jest jednolity.
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2020, 04:56:32 wysłana przez zikr6 »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Czerwca 2020, 20:53:43 »
No dobra ,to zapytam w razie czego jaką Auris masz i jaki kolor kremu wybrałeś . Pytam licząc że kolor skóry będzie u mnie ten sam ?! Może to błędne myślenie ,nie wiem . A czym odtłuszczałeś ?

Ja ustaliłem w ASO ,że w Aurisach jest włoska skóra Nappa ,taka sama jak w Lexusach . Nie powiedzieli mi nazwy koloru czy numeru i to tak bez po VIN ,może jeszcze raz zapytam z VIN-em . Poszukałem w necie i znalazłem firmę https://kravczyk.com/skory/samochodowe/skora-nappa/ ,może tam coś ustalę ,wezmę wzornik jest free, kupię ścinki skór do porównania ,aby kiery nie zwalać i wysyłać . Wedle tego co jest na stronie tego sklepu ze skórami ,to mój kolor skóry mieści się chyba w przedziale od 2596 Porpoise do 3374 Nero N . Mieszki skrzyni biegów i ręcznego ,oraz skóra gałki zmiany biegów to kolory inne niż na kierownicy .

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Czerwca 2020, 08:31:51 »
No dobra ,to zapytam w razie czego jaką Auris masz i jaki kolor kremu wybrałeś . Pytam licząc że kolor skóry będzie u mnie ten sam ?! Może to błędne myślenie ,nie wiem . A czym odtłuszczałeś ?
Model taki sam jak Twój włącznie z kolorem i pierdzącym tłumikiem. Odtłuszczałem wodą z mydłem. A kolor wziąłem czarny mat jak w linku w poprzednim poście

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Czerwca 2020, 05:31:50 »
No i idealnie ,wszystko to samo , lepiej być nie może ,dzięki za alternatywę .
Nie pisałem tam http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47332.msg654821.html#msg654821 dawno to i zapomniałem ,że masz identiko .

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Czerwca 2020, 20:08:47 »
Wiec tak , obecnie czekam na próbki interesujących skór Nappa z firmy co skórami handluje , będą za free . 

Chodzi o :
Nappa : 6846 GRAU
Nappa : 2596 PORPOISE
Nappa : 2840 IMPERIAL BlUE
Nappa : 8112 GRAPHITE
Nappa : 7008 ANTHRAZIT
Nappa : 3374 NERO N

Wzorniki drukowane i te z fizycznymi kawałkami skór ,są niestety tylko dla firm z branży , na pojedyncze zlecenia firma wysyła tylko próbki . Wzornik sam z fizycznymi skórami kosztuje 300pln . Wiem też , że firma Colourlok dobierze farbę/odcień na podstawie próbki skóry .

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Czerwca 2020, 22:31:17 »
Polecam wymianę kierownicy na obszytą z wyborem skóry.
Przy kwotach jakie chodzą po rynku (150-200 PLN) to jedyna sensowna opcja.
Po amatorskim malowaniu temat wróci za pół roku.
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Czerwca 2020, 03:33:36 »
Dodam ,że w firmie ze skórami minimalne zamówienie to pół "błama" czyli coś około 2-2.5 m2 .

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Lipca 2020, 03:22:06 »
Dostałem próbki skór , nawet więcej sztuk niż chciałem ,ale tak jeden z listy to zamiennik a może najważniejszego nie ma Nappa : 3374 NERO N.  Zamiast tego otrzymałem 6 innych niby podobnych . Ostatecznie po przyłożeniu do kierownicy ,czy to w świetle dziennym czy sztucznym nie mogę powiedzieć to dokładnie ta skóra .  Zużycie obecnej i porównywanie nie naciągniętych nowych skóry ,też pewnie ma na to wpływ . Różnice są nawet strukturalne z wyglądu .

Jednocześnie drążę temat w Centrali , ale nie wiem co z tego będzie . Bo wedle ich info auto ma zwykłą czarną kierownice . Może mi się wydaje że to skóra , już nie wiem gąbka to nie jest , może jakaś skaj . Jednocześnie twierdzą dosłownie ,że w DE mogła być specjalna akcja obszywania kierownic skórą , no i że oni nie mają żadnych informacji w tym temacie .  Czekam jeszcze na kolejną odpowiedź .

Sprawa chyba do zawieszenia na kołek , lub tak jak kolega zikr6 trzeba zastosować ten krem i tyle .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl