O przepraszam muszęsięwtrącić, opona ma duży wpływ na drogęhamowania, ale znacznie większy ma zawieszenie w szczególności jego sprawność, jak już pisałem hamulce yarisa, jeśli nie są „zagotowane” są wystarczająco mocne żeby nie powiedzieć za mocne, (co innego na przegrzanych) i wtedy ogromne znaczenie będzie miało zawieszenie plus opona, ale ze znaczą przewagą zawieszenia.
Kolejna sprawa dotyczy szerokości opony, im szersza nie znaczy lepiej, jest coś takiego jak idealne dobranie szerokości do masy, jak damy zbyt szerokie to masa rozłożona na większej powierzchni zmniejszy nam docisk do podłoża.
Dlatego często warto, jeśli są takie możliwości sprawdzić na tym samym modelu opony różne szerokości, jeśli nie ma takiej możliwości to można podpatrzeć „jak robią to inni” i ideałem jest 185 dla yarisa o masie między 800 a 950 kilo, to nie moje doświadczenia, ale ludzi z Yaris Cup. Dla wypasionego yarisa z pełnym osprzętem najlepszym wyborem będzie 195 wszystko, co szersze to będzie pogarszało trzymanie siędrogi tak na prawdę.
Dlatego nim zaczniesz coś zmieniać i „budować wiedzę” w temacie warto pojechać i sprawdzić ile jeszcze warte są amortyzatory i tu też będzie problem, bo tacy jak ja na pewno lepiej będą hamować na gładkim asfalcie z uwagi na koła i zawieszenie, ale już na lekko nierównym czy śliskim wygra seryjny „base”
Dlatego kompromis i jeszcze raz kompromis na każdym kroku, bo można zdrowo przegiąć a potem drapać siępo głowie i zastanawiać, co sięstało jak będą nasze auto z rowu na lawetęładować.