Autor Wątek: PORZADNE hamulce do Yariska  (Przeczytany 18018 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dzik

• Gość
PORZADNE hamulce do Yariska
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Czerwca 2005, 17:45:32 »
Cytat: wwtcka

tak na marginesie to śmiesznie wyglądają 235mm tarcze w feldze 16"  :wink:

jesli chodzi o wyglad to w 16" calowej najladniej wygladaja 300mm   :D  
a u mnie 280mm w 16" wyglada to tak:
http://www.dziki.pl/clio/c3.jpg
http://www.dziki.pl/clio/c4.jpg

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Czerwca 2005, 17:51:15 »
noooo u mnie 16 i tarcza 235, a wyglada to tak:

niema co ukrywac ze duuuzo zalezy jeszcze od felgi....... - a dokladniej mowiac od ej przeswitu!;)

dobrze ze w 1.3 beda wieksze tarcze!;)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Czerwca 2005, 18:22:02 »
Cytat: Red_Point
dobrze ze w 1.3 beda wieksze tarcze

nie będą :-DD

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Czerwca 2005, 18:26:09 »
jak to nie beda???
obecnie mam 235, a w 1.3 z ABS'em z tego co wiem sa 255......
jka tak nie jest to mnie zaraz kto soswieci, ale z tego co wiem to tak wlasnie jest.........

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Czerwca 2005, 21:01:02 »
jest 235, 255 były montowane w 1.3 ale tylko w Sol przed FL, chyba że coś sięzmieniło o czy nie wiem  :roll:

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Czerwca 2005, 21:02:22 »
no z tego co mi wiadomo to w kazdej wersji z ABS'em montowane sa 255 ....... ;)

sie okaze, juz nie dlugo ........ ;)

VampirePL

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Czerwca 2005, 21:08:07 »
wwtcka:Z Ts'a juz dawno chcialem swapa tylko skad takie swap'a wywalic?...Malo kto wymienia hamulce bo kazdy mysli o mocu nie hamowaniu pozatym widac ze praktycznie kazdemu wystarczaja te malutkie hamulce w swoich autach wiec zadanie jest trudniejsze.U Ciebie nie widac tak duzych tarcz bo ramiona felg masz duze ale gdybys mial Dezent T albo Team Dynamic'sy K2 to wtedy byloby widac ze nawet jest tam jeszcze troszke miejsca;]A Red Point niech schowa sie z takimi malymi tarczami:P:P

Jesli chcecie polepszyc chlodzenie tarczy to kupic felgi 15 lub wiecej(wwctka i dzik-tak jak radza Ci Panowie:) )albo zdjac oslone z tarcz(ja mam niewentylowana tarcze z przodu u siebie) i troszke poprawi sie chlodzenie.

Moze niedlugo kazdy bedzie sie chwalil ogromniastymi felgami w srednicy 16" i hamulcami odpowiednio duzymi:P....

Aha wwctka jak masz ta opone 205/45/16 to dobrze ci sie sprawuje?Ile nia tak przejechales czy mocno jest zuzyta i czy musisz prostowac felge i wymieniac zeby?:PBo nie wiem czy u mnie 195/50/15 nie bylaby za duza i nie stracilby na komforcie i czy musialbym co chwile prostowac felgi przy stanie naszych drog...

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Czerwca 2005, 21:13:10 »
to co prawda pytanie do wwtcki, ale on juz nie ma yarisa, a co do opon to chyba nie mial 205 tylko 195/45/16!!

o oponach, komforcie itd to juz duzo razy bylo!!

1. kupisz dobra fele to tak szybko sie nie skrzywi
2. na moich oponach na malych nierownosciach jest ZDECYDOWNIE bardziej komfortowo!!
3. yaris jest lekki, wiec bez przesady z tym krzywieniem alusow - szczegolnei 15stek....
4 ja zaluje jak nie wiem co ze nie kupilem jednak 17stek, bo tez sie balem ze sie na tym jezdzic nei da!!!

dzik

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Czerwca 2005, 00:34:32 »
jesli w wersjach 235 i 255 zwrotnica jest taka sama to zakup zaciskow przy zmianie tarcz i klockow nie jest takim zlym pomyslem i moze nie wyjsc drogo.
co do zdejmowania oslony tarczy to nie polecam, chroni ona miedzy innymi przed strumieniem wody ktory potrafi zniszczyc szybko tarcze, nie poprawi on chlodzenia za mocno.
jesli macie wentylowane tarcze to juz nie ma tragedii gdyz one same w sobie sa duzo lepsze od pelnych.
zmiana tarcz na wieksze nie gwarantuje krotszej drogi hamowania, miejskie male samochody maja to do siebie ze sa krotkie, wysokie i miekkie, wiec ostro nurkuja. dlatego tylnie hamulce sa symboliczne i zmiana zawieszenia na sztywniejsze/nizsze da poztywne rezultaty bo zaczna pracowac bardziej tylne kola.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 22 Czerwca 2005, 11:32:09 »
Cytat: Red_Point
no z tego co mi wiadomo to w kazdej wersji z ABS'em montowane sa 255 ....... ;)

No ale każda wersja nawet 1.0 base ma ABS z EBD...

Aż z ciekawości zmierzęśrednicęu siebie :)

PS: Ja jakoś nie zauważyłem problemów z hamowaniem, ani żeby sięjakoś specjalnie grzały hamulce... wg mnie to raczej kwestia dobrych opon a nie tarcz o niewiadomo jakiej średnicy.
Seat Leon Cupra :D

Smok

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 22 Czerwca 2005, 11:43:36 »
Cytat: Sober
No ale każda wersja nawet 1.0 base ma ABS z EBD

i tu sięmylisz!!
wersje Bace i Terra przed FL nie miały ABSu !!!!!!!!!

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Czerwca 2005, 11:49:10 »
Sober, a co ma opona do grzania sie hamulcow?? jak cie sie zagotuje hamulec to nawet jak bedizesz mial najleprza na swiecie opone to mozesz ja sobie.........

ja u siebie nie mam ABS'u

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Czerwca 2005, 11:55:15 »
Nie no, jasne że opona do grzania nic nie ma, to był skrót myślowy z mojej strony na zasadzie: skoro sie nie przegrzewaja to skutecznosc hamowania zalezy juz tylko od opon :)
Seat Leon Cupra :D

Crit

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 22 Czerwca 2005, 12:19:07 »
O przepraszam muszęsięwtrącić, opona ma duży wpływ na drogęhamowania, ale znacznie większy ma zawieszenie w szczególności jego sprawność, jak już pisałem hamulce yarisa, jeśli nie są „zagotowane” są wystarczająco mocne żeby nie powiedzieć za mocne, (co innego na przegrzanych) i wtedy ogromne znaczenie będzie miało zawieszenie plus opona, ale ze znaczą przewagą zawieszenia.
Kolejna sprawa dotyczy szerokości opony, im szersza nie znaczy lepiej, jest coś takiego jak idealne dobranie szerokości do masy, jak damy zbyt szerokie to masa rozłożona na większej powierzchni zmniejszy nam docisk do podłoża.
Dlatego często warto, jeśli są takie możliwości sprawdzić na tym samym modelu opony różne szerokości, jeśli nie ma takiej możliwości to można podpatrzeć „jak robią to inni” i ideałem jest 185 dla yarisa o masie między 800 a 950 kilo, to nie moje doświadczenia, ale ludzi z Yaris Cup. Dla wypasionego yarisa z pełnym osprzętem najlepszym wyborem będzie 195 wszystko, co szersze to będzie pogarszało trzymanie siędrogi tak na prawdę.
Dlatego nim zaczniesz coś zmieniać i „budować wiedzę” w temacie warto pojechać i sprawdzić ile jeszcze warte są amortyzatory i tu też będzie problem, bo tacy jak ja na pewno lepiej będą hamować na gładkim asfalcie z uwagi na koła i zawieszenie, ale już na lekko nierównym czy śliskim wygra seryjny „base”
Dlatego kompromis i jeszcze raz kompromis na każdym kroku, bo można zdrowo przegiąć a potem drapać siępo głowie i zastanawiać, co sięstało jak będą nasze auto z rowu na lawetęładować.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Czerwca 2005, 21:39:44 »
Cytat: Kryspin
a fakty są takie:
"... Wciśnięcie pedału hamulca przy prędkości 200 km/h zatrzyma bolid na drodze jedynie 55 metrów w czasie krótszym niż 1,9 sekundy. Wytwarzane przy tym przeciążenie dochodzi do wartości 5 G.

Z tym 5G to troche przesada  :?
Przy 200km/h (55.55 m/s) i 1.9s opoznienie ( srednie) wynosi  29.24 m/s^2
55.55 /1.9 = 29.24  
czyli  ok 3G  -->  29.24 /9,81 = ~ 3
Wyliczenie G z podanej drogi hamowania - 55m - tez daje ok 3G

No chyba ,ze opoznienie nie jest liniowe i w ktorejs fazie hamowania moze wtedy chwilowo dochodzic do 5G

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl