Autor Wątek: PORZADNE hamulce do Yariska  (Przeczytany 18005 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

VampirePL

• Gość
PORZADNE hamulce do Yariska
« Odpowiedź #45 dnia: 23 Czerwca 2005, 00:24:25 »
Przeciazenia uzyskuje sie przy zakretach to wtedy jest dodatnie przeciazenie ktore max czlowiek moze wytrzymac(wycwiczony pilot mysliwca)do 9G.Przy petle przeciazenia sa dodatnie a ujemne przy pikowaniu dajmy na to w ziemie lub innym manewrze skierowanym w dol a wtedy krew doplywa zbytio do mozgu i robi sie efekt RedOut(RedOut) przeciwny do BlackOuta(dodatnie G).I takie dodatnie G wystepuje przy ostrych skretach czy to w F1 czy np w WRC ale roznice nie sa tak zauwazalne dla kierowcow gdyz maja pasy i siedza w kubelkach co troszke niweluje skutki przeciazen.I mi sie wydaje ze przy hamowaniu wystapi ujemne G ale nie jestem pewien bo nigdy nie hamowalem z taka sila...

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #46 dnia: 23 Czerwca 2005, 02:09:48 »
Cytat: VampirePL
I takie dodatnie G wystepuje przy ostrych skretach czy to w F1 czy np w WRC .......I mi sie wydaje ze przy hamowaniu wystapi ujemne G ale nie jestem pewien bo nigdy nie hamowalem z taka sila...

W jezdzie samochodem raczej nie mozna mowic o przeciazeniach dodatnich lub ujemnych ( no chyba ze kierowca lezy prawie poziomo     :?  ) a juz na pewno nie ,podczas pokonywania zakretow.
Okreslenia :  przecizenie dodatnie ,ujemne dotycza tylko kierunku dzialania tych przeciazen wzdluz kregoslupa.
Od glowy do nog - przeciazenie dodatnie
Od nog do glowy - przeciazenie ujemne
Na kierowcow dzialaja przeciazenia poprzeczne , o kierunku działania plecy -  klatka piersiowa i klatka piersiowa - plecy, oraz w kierunkach bocznych.
Tu jest to opisane dokladniej.
http://www.geocities.com/bllpl/skrypt/przeciazenia.htm
Tak wiec powinnismy sobie zyczyc duzych przeciazen poprzecznych (dobre kopytko i hamulce    :adremel  ) i malych bocznych   :bnono

VampirePL

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 23 Czerwca 2005, 02:44:20 »
Dltaego pilotw nie prownuje sie do kierowcow;]Kazdy z nich wykonuje inny zawod i predyspozycje fizyczne do kazdego z tych zawodow sa calkiem odmienne od siebie:)A przeciazenie poprzeczne tez mozna wywolac w samolocie skrecajac orczykami przy duzej predkosci.Na fizyce samochodu sie az tak nie znam predzej samolotwo daltego napisalem ze nie jestem pewien;Wogole powinnismy zyczc sobie szerokiej bezwypadkowej i bez niespodziankowej drogi i wogole zeby super all bylo:P]

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl