Autor Wątek: Znika olej  (Przeczytany 25628 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Znika olej
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Czerwca 2020, 15:13:44 »
Tak zrobiłem w oparciu o analizy i głosy potwierdzone z forum gdzie o olejach każdy wie tyle że cho cho
Reklama dźwignią handlu. Nie mówię że fuchs to najlepsza firma ale spełnił swoje zadanie czyli samochód przestał brać olej i znacznie go wyciszył. Mój tata miał warsztat samochodowy i remontował silniki to mniej więcej się orjetuje na jakich olejach jakie przebiegi osoby robiły i jak wyglądał silnik po rozebraniu. Niestety samochody się zmieniają i są inne normy olejowe do nich potrzebne przez co oleje też się zmieniają. Kiedyś mieliśmy dwa takie same polonezy Jednym jeździł mój tata na syntetycznym Lotosie a drugim ja na syntetycznym Castrolu. Tata zrobił 160 tys do remontu a ja 240 tys więc od tego czasu cena oleju nie jest dla mnie wyznacznikiem zakupu. Fuchs pasuje mi też dlatego że kupuje go od przedstawiciela na Polskę więc jest raczej nie podrobiony zresztą nie słyszałem żeby tą firmę podrabiali. A niestety kupowałem już oleje od mafii paliwowej o czym dowiedziałem się później po jej rozbiciu to zauważyłem że ten sam olej w dwóch innych butelkach miał inny kolor więc wolę nie ryzykować.  Reasumując wolę słuchać co mi doradzają mechanicy w szczególności zajmujący się marką samochodu którą jeżdżę niż teoretycy którzy wyczytali coś w internecie. Na Lotosie półsyntetycznym kiedyś jeździłem w innym samochodzie i lepiej pracował silnik niż na Castrolu też półsyntetycznym.     

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Czerwca 2020, 17:46:34 »
Albo kryptoreklama.
Miałem styczność długodystansową z olejami fuchs, bardzo dużo syfu zostawiają w silniku (wymiana co 12-15 tys) i raczej nie poleciłbym.

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 28 Czerwca 2020, 18:36:46 »
i raczej nie poleciłbym.
A na czym teraz jeździsz w 1.4 d4d z dpf?
Nie chce żeby wyszło że bronie fuchsa ale lany olej na przeglądach się nie sprawdził bo zapiekały się pierścienie.Nie wiem co tam lali pisało 5w30 c2 bez nazwy firmy. Castrol do tego samochodu to chyba też nic specjalnego zresztą miałem problem z Magnatec w innym samochodzie a ten właśnie zalecają do d4d. W avensisie 2 d4d jeździłem na Edge i z niego byłem zadowolony ale samochód bez dpf. Shel podobno szybko nasyca się brudem i szybko traci właściwości myjące więc się do zasyfionego silnika raczej nie nadaje żeby go dobrze wyczyści. Te drogie oleje często podrabiają. Lotosa się boię wlać. Na Totalu jeździłem w 1.4 d4d ale na fuchsie pracuje silnik ciszej. Więc za dużego wyboru chyba nie ma.
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2020, 18:38:56 wysłana przez cezario1 »

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 28 Czerwca 2020, 21:29:28 »
Ponad 400 tys na castrolu 5w-30 c2 i wszystko ok, pobór oleju zerowy, silnik zdrowy i sprawny jak w dniu wyjazdu z salonu.
Co wy ludzie macie z tymi olejami?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #64 dnia: 28 Czerwca 2020, 21:42:26 »
Miałem styczność długodystansową z olejami fuchs
Jakie oleje i jaki samochod?
Ja nie twierdze że wszystkie fuchsy są super.
Wiem na pewno że GT1 Pro C2 5w30 bardzo dobrze czyści silnik.
Jeszcze lepiej CFE ale on sie nie nadaje z pewnych względów do vvti (1x lat temu pokazywalem tu zdjęcia mojego rozebranego silnika i niektórzy twierdzili że silnik jest nowy albo całkowicie wyczyszczony - moze znajde jeszcze gdzies te zdięcia)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #65 dnia: 29 Czerwca 2020, 04:11:07 »
Reklama dźwignią handlu. Nie mówię że fuchs to najlepsza firma ale spełnił swoje zadanie czyli samochód przestał brać olej i znacznie go wyciszył. Mój tata miał warsztat samochodowy i remontował silniki to mniej więcej się orjetuje na jakich olejach jakie przebiegi osoby robiły i jak wyglądał silnik po rozebraniu. Niestety samochody się zmieniają i są inne normy olejowe do nich potrzebne przez co oleje też się zmieniają. Kiedyś mieliśmy dwa takie same polonezy Jednym jeździł mój tata na syntetycznym Lotosie a drugim ja na syntetycznym Castrolu. Tata zrobił 160 tys do remontu a ja 240 tys więc od tego czasu cena oleju nie jest dla mnie wyznacznikiem zakupu. Fuchs pasuje mi też dlatego że kupuje go od przedstawiciela na Polskę więc jest raczej nie podrobiony zresztą nie słyszałem żeby tą firmę podrabiali. A niestety kupowałem już oleje od mafii paliwowej o czym dowiedziałem się później po jej rozbiciu to zauważyłem że ten sam olej w dwóch innych butelkach miał inny kolor więc wolę nie ryzykować.  Reasumując wolę słuchać co mi doradzają mechanicy w szczególności zajmujący się marką samochodu którą jeżdżę niż teoretycy którzy wyczytali coś w internecie. Na Lotosie półsyntetycznym kiedyś jeździłem w innym samochodzie i lepiej pracował silnik niż na Castrolu też półsyntetycznym.

Nie reklama tylko analiza i opinie o pierwiastkach z niej i jeszcze innych widmach . Czy tu są analizy i czy mentorzy je przedstawiają i omawiają , no niestety nie . Czy tu oleje zalewają i po interwale do analizy oddają , no nie . Czy co nowe wydanie oleju tu jest analiza , no nie . Czy tu są konkrety co post , no nie .

Ja rozumiem twoje przekonanie do tu , ale nie ograniczaj się zobacz i tam . Dwa wyjścia zawsze będą , to lepiej niż jedno . Ja Ci nie napisze wszystkiego , bo nie ukrywam wszystkiego nie wiem . Ale warto by poznać alternatywne oleje , warte tyle samo albo i więcej, a w niższych cenach .

Chłopie ja do Fuchs nic nie mam , Tobie pomogło i gitara . Mi też taki jeden przeciętniak pomógł , zagraniczny . Tylko ta jego przeciętność ,za słone ceny mnie do niego zraziła . Ale nie napisze że był zły , tylko napisze są identycznie dobre a nawet lepsze i tańsze nasze .Stwierdziłem tylko fakt ,o którym właśnie się dowiedziałem ,a napisałem o tym bo mnie to razi takie jawne w hu.. granie z opisami .

To by po części znaczyło ,że Fuchs był lepszy od poprzednich olei które lałeś .

Jeśli starszy Twój to mechanik ,to nie rozumiem szukania olejowych porad . Gdyby mój starszy był mechanikiem , to ja bym tu doradzał ,a nie słuchał innych .  Na pewno w tych polonezach były syntetyki , nie mówię że kłamiesz ,tylko wiesz problem z tym jest teraz ,to dawniej chyba było jeszcze gorzej u nas .

A skąd wiesz ,że ci tu to mechanicy (widziałeś czy co),foty z neta to i ja mogę wstawić jakiekolwiek .Który mechanik po robocie ma czas siedzieć do 00:00 na necie . Pomyśl realnie , taki co ma roboty wali takie pisanki , ale ci z lewymi rękami do roboty to może i owszem . Twój starszy po robocie w warsztacie coś jeszcze robił poza mycie ,jedzenie ,spanie .

Póki nie poczytasz na forum olejowym , to nadal będziesz zaślepiony , ja nic nie poradzę na to , bo sam się ograniczasz . Ale takich analiz tu nie ma i takich opinii też . Wyznacz sobie 1,2 dni i poczytaj tam o jakimś oleju ,jakimkolwiek a sam zobaczysz różnice tu a tam . Nikt cię nie ugryzie i nikogo nie zdradzisz , nie musisz o tym wspominać .

Co wy ludzie macie z tymi olejami?

Sorry Gregory ,ale odnoszę wrażenie ,tak od jakiegoś już czasu ,że kolega piszesz takie 1-2 zdaniowe posty jako nabijanie licznika .Może to tylko moje wrażenie ,nie wiem .

Oj grabisz sobie u mentora grabisz . Teraz już po dwa zdania to będzie za mało , szykuj się na poematy .

Te drogie oleje często podrabiają. Lotosa się boię wlać.

Nie trzeba zaraz drogie , są tak samo dobre jak nie lepsze i tańsze . No właśnie panuje taki zabobon ,że nasze oliwy są słabe , chyba konkurencja zagramaniczna to podsyca i sponsoruje . Poczytaj sobie a się cosik dowiesz ,poza zabobonem https://www.oil-club.pl/index.php?forums/lotos.63/ .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 29 Czerwca 2020, 06:21:18 »
Jakie oleje i jaki samochod?
Ja nie twierdze że wszystkie fuchsy są super.
Wiem na pewno że GT1 Pro C2 5w30 bardzo dobrze czyści silnik.
Jeszcze lepiej CFE ale on sie nie nadaje z pewnych względów do vvti (1x lat temu pokazywalem tu zdjęcia mojego rozebranego silnika i niektórzy twierdzili że silnik jest nowy albo całkowicie wyczyszczony - moze znajde jeszcze gdzies te zdięcia)

Fuchs do samochodów to przeciętna półka, a dowodem tego jest choćby fenomenalna seria tej marki - Silkolene do motocykli. Gdyby wersja "samochodowa" była równie dobra, to mamy jakość porównywalną z AMSOil'em.
Toyota Corolla SD 2018

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 29 Czerwca 2020, 13:33:15 »
Jeśli starszy Twój to mechanik ,to nie rozumiem szukania olejowych porad . Gdyby mój starszy był mechanikiem , to ja bym tu doradzał ,a nie słuchał innych
Nie szukam tutaj olejowych porad tylko mój samochód brał dużo oleju i chciałem się dowiedzieć czy innym osobą też tyle oleju biorą Aurisy. Przy okazji doradzili mi jak rozwiązać ten problem.
Dla wyjaśnienia mój tata już nie żyje. On zajmował się mechaniką a ja czym innym, tylko mu pomagałem jak nie dawał rady bo np. nie przyszedł pracownik. Tak że mechanikiem dobrym nie jestem. Dobry mechanik to taki który robi dużo samochodów i wie co się w danym modelu psuje bo często bywa tak że nie trafisz w to co popsute. Swoją przygodę z mechaniką zakończyłem 10 lat temu więc o nowych modelach nic nie wiem więc wolę zapytać się tutaj co się osobą psuje w konkretnym modelu. Są tu osoby które miały styczność z flotami Toyoty Auris  albo sami mają w firmie dużo Aurisów więc jakieś rozeznanie mają.
Mechanicy też muszą się dokształcać np są fora mechaników gdzie wymieniają się wiedzą.       
Na pewno w tych polonezach były syntetyki , nie mówię że kłamiesz ,tylko wiesz problem z tym jest teraz ,to dawniej chyba było jeszcze gorzej u nas .
Dawniej Lotos był mineralny 15W40, półsyntetyczny 10W40 i syntetyczny 5W40. Na jakich bazach był robiony nie wiem bo wtenczas nikt się tym nie interesował. Bardziej liczyła się nazwa firmy czyli marka. Teraz masz taki wybór olejów że nie wiesz co lać.
Oj grabisz sobie u mentora grabisz .
Akurat Gawith jest z tych osób co tu mądrze doradzają.

Za link do forum olejowego dziękuję przy okazji zobaczę co tam piszą.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2020, 13:57:20 wysłana przez cezario1 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #68 dnia: 29 Czerwca 2020, 18:17:05 »

Znajdziesz tam podobne dobre rady jak tutaj, tylko niektórym mogą się nie spodobać, np.:

"Baza oleju: to, czy olej jest na bazie PAO, GTL czy hydrokrakowanej ropy nie ma znaczenia dla poziomu ochrony silnika. Można na bazę zwrócić uwagę w wypadku gdy stosujemy długie interwały wymian oleju (Long Life), wtedy faktycznie oleje syntetyczne mają większą szansę na prawidłową ochronę silnika pod koniec okresu użytkowania. "

https://www.oil-club.pl/index.php?threads/dob%C3%B3r-oleju-cz-1-abc-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych.471/

Tu masz wątek do Twojego silnika, całkiem zabawny zresztą...

https://www.oil-club.pl/index.php?threads/toyota-corolla-1-6-valvematic.953/

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 29 Czerwca 2020, 19:39:34 »
Znajdziesz tam podobne dobre rady jak tutaj, tylko niektórym mogą się nie spodobać
Ktoś z Castrola pisał podobnie. Uzasadnił to tak, że nie ważne czy spirytus jest robiony z ziemniaków czy ze zboża bo i tak tego nie rozróżnisz pijąc go. Ważne żeby miał takie same parametry czyli procent alkoholu, dlatego konsumenta nie powinno interesować na jakich bazach jest robiony olej, ale czy ma odpowiednie parametry dla jego silnika w samochodzie.   
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2020, 19:44:17 wysłana przez cezario1 »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #70 dnia: 29 Czerwca 2020, 21:56:23 »
Nie szukam tutaj olejowych porad tylko mój samochód brał dużo oleju i chciałem się dowiedzieć czy innym osobą też tyle oleju biorą Aurisy.
Niestety na to co piszą "fachowcy" internetowi trzeba patrzeć przez palce. Większość nawet jednego silnika nie rozebrala.
Każdy wszystko może napisać.
Kiedyś dzielilem się badaniami laboratoryjnymi olejów i ich interpretacja ale stracilo to sens bo dzis musisz podac zrodlo w internecie - inaczej nikt nie uwierzy.
Oskarzą Cię że zdiecia masz skopiowane z neta i sam ich nie robiłeś.
Zadasz trudne pytanie/ napiszesz cos co niezgadza sie z teoria z neta to Cię wyśmieją i zwyzywają.

Reasumując: sam musisz pomyśleć i dojść do jakichś wniosków.

Gdyby wersja "samochodowa" była równie dobra, to mamy jakość porównywalną z AMSOil'em.
Ciekawe - piszesz jakby nie istniała seria race pro.
Ponadto w całej gamie Fuchsa są oleje wybitne jak i przeciętne  - napisałem jakiego konkretnie użyć by porządnie wyczyścić silnik toyoty

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #71 dnia: 29 Czerwca 2020, 22:37:28 »
Mechanicy też muszą się dokształcać np są fora mechaników gdzie wymieniają się wiedzą.

Wyrazy współczucia z powodu śmierci ojca .   

Tam gdzie ja latam , ten temat jest inaczej ogarnięty . Ojcowie dwaj pilnują firmy i roboty , a synowie dwaj nowości i komputerowych spraw . Takie rodzinne uzupełnianie się .Wychodzi to całkiem nieźle .

Teraz masz taki wybór olejów że nie wiesz co lać.
Dokładnie tak jest , tylko gdyby nazywali je po "imieniu" to praktycznie info dla mnie było by wystarczające , bez poszukiwań wiedzy gdzieś tam.

Akurat Gawith jest z tych osób co tu mądrze doradzają.

Pisałem w znaczeniu takim ,że ten kolega mentora zdenerwował .

Bardzo proszę , ja nic nikomu nie nakazuje ,sam poczytasz i wyrobisz sobie zdanie .

Ktoś z Castrola pisał podobnie. Uzasadnił to tak, że nie ważne czy spirytus jest robiony z ziemniaków czy ze zboża bo i tak tego nie rozróżnisz pijąc go. Ważne żeby miał takie same parametry czyli procent alkoholu, dlatego konsumenta nie powinno interesować na jakich bazach jest robiony olej, ale czy ma odpowiednie parametry dla jego silnika w samochodzie.

Rady podobne ? ale tam jest to czymś podparte poza bla bla tu . Czy tu ktoś po pierwiastkach w oleju rozpoznaje jego własności , czy tu ktoś robi analizy i z wykresów wnioskuje ile w oleju jest PAO , czy tu ktoś umie po ilościach pierwiastków rozpoznać  którego producenta pakiet jest w oleju . Czy tu ktoś poleca nasze oleje , a te wbrew pozorom mają przyzwoity poziom i ceny . Czy tu każdy zainteresowany ma swój wątek , czy pisze gdzie popadnie i co ile postów popadnie . Wystarczy tu przykład Fuchs i wiedza o nim ,oparta na jednym silniku w środku ,przy braku wiedzy o zakłamaniu producenta w nazewnictwie .   Tak to można porównać wiedzę lekarza który czytał tylko książki ,a lekarza który nie tylko czytał ale i cały czas operował . Moje zdanie ,nie ma co porównywać . Sama tematyczność miejsca za tym przemawia , bo tu jest misz masz .

Bywam tu i tam , to powiem tak, tu zabobony trwają a tam pryskają . Tam piszesz i po prostu zderzasz się z własnymi stereotypami na których masy się wychowały .

Jakoś Ciebie zainteresowało czy zalałeś syntetyk czy HC lub HC-HI . Literki zgodne z manualem ok ,ale rodzina oleju też może być istotna , choćby dla siebie samego , tylko bez potwierdzenia pewność znika i niesmak powstaje . Sam taki niesmak złapałeś .
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2020, 22:40:47 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl