Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221407 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #105 dnia: 14 Lutego 2021, 18:47:55 »
Od początku motoryzacji ,sprawdzało się olej na zimnym silniku, żeby olej spłynął do miski olejowej . Teraz toyota wyznacza nowe ,,trendy ,, zapach benzyn w oleju -norma , mierzymy na gorącym silniku  ,może klient będzie bał sie wąchać , bo się oparzy od gorącego oleju <zalamka>
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #106 dnia: 14 Lutego 2021, 18:53:00 »
Już 5 lat temu tak samo należało sprawdzać olej i w nissanie i w hyundaiu, więc nie toyota zmienia trendy :)
Benzyna jest wyczuwalna w wielu markach aut  :cool:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #107 dnia: 14 Lutego 2021, 20:52:24 »
Już 5 lat temu tak samo należało sprawdzać olej i w nissanie i w hyundaiu, więc nie toyota zmienia trendy :)
tak ,ale w baku z paliwem
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #108 dnia: 14 Lutego 2021, 22:00:09 »
tak ,ale w baku z paliwem
Tak na szybko:
https://forum.vw-passat.pl/topic/57724-18-tsi-zapach-benzyny-w-oleju-silnikowym/

https://fiatklubpolska.pl/bravo-ii-467/na-bagnecie-czuc-paliwem-15675

https://forum.golf6.pl/mk6-problemy-usterki/zapach-benzyny-w-oleju-podwyzszony-stan-oleju-t2573.html

http://rapidklub.pl/discussion/1136/wysoki-poziom-oleju-oraz-zapach-benzyny/p1

http://www.a5klub.pl/index.php?topic=15033.0

https://dobrymechanik.pl/zapytaj-mechanika/zapach-benzyny-z-oleju-silnikowego.html
silnik nissana 1.2 T-GID
to silnik benzynowy doładowany z bezpośrednim wtryskiem paliwa. Przyczyna tkwi w zbyt bogatej mieszance paliwa jazda na ssaniu krótkie odcinki. Nadmiar paliwa przedostaje się przez rowki pierścieni do skrzyni korbowej a dalej odmą olejową przez egr do turbosprężarki i wraca do kolektora ssącego. paliwa w tym silniku wtryskiwane jest bezpośrednio do komory spalania trzeba więc sprawić dawki wtrysku paliwa, może sterownik silnika dawkuje za dużo.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #109 dnia: 14 Lutego 2021, 22:38:38 »
Grupa VW silniki miała dobre 1.9TDI, Fiat bravo , faktycznie argument , nissan 1.2 ,chyba najgorszy silnik w dziejach tej marki , skoda , :bash: jest taka marka  <zalamka>

Rozumiem że chcesz mieć koniecznie rację , ale twój samochód od którego zaczęła się cała dyskusja ,kosztuje 130-140tys zł.
Poszukaj w tej cenie ,auta z takimi samymi problemami.
Jak można porównać silnik fiata bravo  do silnika toyoty z 2020r, ????????????????????????????????????????????????? Dla ciebie to to samo?????

RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #110 dnia: 14 Lutego 2021, 23:11:36 »
Silnik to silnik, a  fiat miał sporo całkiem udanych. I nie od mojego to się zaczęło :) w 10 polecanych u "łysego" na YT, aż trzy to fiatowskie i tylko jeden toyoty  :cool:
W cx30 nówka funkiel sztuka siostrzeńca też czuć benzynę, a kosztowała 150k  :-)
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2021, 23:14:16 wysłana przez Krisman »

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #111 dnia: 15 Lutego 2021, 20:56:04 »
w Niedziele przejechałem autostradą 385 km. . Z ciekawości po zakończeniu podróży sprawdziłem poziom oleju. Idealnie na max .

p.s tempomat ustawiony 145 km/h , śr. prędkość 72 km. zużycie paliwa 7,8 l/100km

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: 15 Lutego 2021, 22:01:31 »
w Niedziele przejechałem autostradą 385 km. . Z ciekawości po zakończeniu podróży sprawdziłem poziom oleju. Idealnie na max .

p.s tempomat ustawiony 145 km/h , śr. prędkość 72 km. zużycie paliwa 7,8 l/100km
A pytanie czy czuć benzyna po tej trasie.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #113 dnia: 15 Lutego 2021, 22:05:26 »
Tak czuć benzynę ...subiektywne moje odczucie : ... może trochę mniej

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #114 dnia: 15 Lutego 2021, 22:46:51 »

jechałeś ok.145 km /h  ,a średnią prędkość masz 72km/h ??Na autostradzie jechałeś za tirami??
RAV4 2.5 hybrid

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 15 Lutego 2021, 22:57:14 »
Może jechał 300km po autostradzie a pozostałe 85 spędzil w Warszawie i Trójmieście? Albo 385 po autostradzie i potem stał pod McD na włączonym silniku i pożerał sałatkę. Jak włączysz tempomat na 145 to nigdy na takim odcinku nie osiągniesz takiej sredniej. Masz podane wartości z grubsza Vmax, V średniej i średniego spalania. Tyle.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #116 dnia: 15 Lutego 2021, 23:26:10 »
Może jechał 300km po autostradzie a pozostałe 85 spędzil w Warszawie i Trójmieście? Albo 385 po autostradzie i potem stał pod McD na włączonym silniku i pożerał sałatkę. Jak włączysz tempomat na 145 to nigdy na takim odcinku nie osiągniesz takiej sredniej. Masz podane wartości z grubsza Vmax, V średniej i średniego spalania. Tyle.

Bez tempomatu , spokojnie taka przelotową szybkość osiągnę , szkoda że nie w Polsce. Mamy zatłoczone autostrady 2 pasmowe ,i max te 150 _155 można  jechać. Dla  purystów informacja że przy tej szybkości prędkość rzeczywista jest średnio o 8-10 kilometrów niższa.
RAV4 2.5 hybrid

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: 18 Lutego 2021, 08:50:02 »
Sam przymierzam się do zakupu Corolli z silnikiem 2.0 z ciekawości zapytałem (niestety tylko w dziale handlowym) w Suchym Lesie koło Poznania czy jest im znany problem. Jakież było ich zaskoczenie tematem. Generalnie nikt nic nie wie tam na temat rosnącego poziomu oleju. Ciekawe, czy sprawa dotyczy naprawdę bardzo małej liczby osób czy może osoby, które nabyły auto po prostu nie zaglądają pod maskę ;)

Mam 2.0 I sam zacząłem się martwić. U mnie problemu jak na razie nie ma. Sprawdzałem anglojęzyczne fora i wyszukiwarki - nigdzie poza naszym forum nie znalazłem nawet cienia wzmianki o takim problemie. Czy może ktoś coś znalazł? Chętnie przeczytam. BTW, o wycieraczkach wspominają.
No właśnie, mnie to też zastanawia. Przekopałem internet i nigdzie na angielskojęzycznych forach nie znalazłem żadnego tematu podnoszenia się poziomu oleju w hybrydach. Ja pierwszy raz sprawdziłem w 2L hsd olej po przejechaniu ok 2300km i faktycznie jest ponad stan. Na zimnym ok. 5mm, a po rozgrzaniu i odczekaniu tak jak instrukcja zaleca ok. 1cm ponad. Auto przez 5 dni w tygodniu robi bardzo małe przebiegi, w weekendy ok 60km dziennie. Co do zapachu to czuć bardziej taką chemią plus trochę benzyną, tak jak w zwykłym silniku.

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #118 dnia: 18 Lutego 2021, 11:38:44 »
W USA nie ma tego problemu bo tam nie da się jechać krótkich odcinków. Wszędzie kawał drogi.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
    • Toyota New Global Architecture
« Odpowiedź #119 dnia: 18 Lutego 2021, 13:06:42 »
W USA nie ma tego problemu bo tam nie da się jechać krótkich odcinków. Wszędzie kawał drogi.
Na zachodzie USA może i rzeczywiście ciężko robić krótkie odcinki chociaż dużo zależy od tego ile masz do roboty. Natomiast na wschodzie się poziom urbanizacji specjalnie nie różni w stosunku do Europy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl