Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221404 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dzidek8989

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #90 dnia: 09 Lutego 2021, 16:35:12 »
Tu macie jeden z postów z Niemieckiego forum:
Wymiana sondy lambda.

Hallo Corollafreunde
Nachtrag zum Verlauf des hohen Ölstandes durch Benzineintrag.
Mein FTH hatte sich mit Toyota kurzgeschlossen und das Steuergerät auslesen lassen.
Der Verdacht,das Lamdasonde 2 falsche Werte ausgibt und
bei ungefähr 400 Grad hängt hat sich bestätigt.
Es wurde daraufhin die Sonde getauscht.
Auch das Motoröl und Filter wurden gewechselt.
Nach 1000km wird nochmal eine Ölprobe genommen zur Analyse.
Bis jetzt bist der Ölstand nicht gestiegen,oder Benzingeruch wahrnehmbar.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #91 dnia: 09 Lutego 2021, 17:14:18 »
tłumaczenie dla leniwych

Witajcie przyjaciele Corolla
Uzupełnienie przebiegu wysokiego poziomu oleju w wyniku wlotu benzyny.
Mój FTH miał zwarcie z Toyotą i odczytał jednostkę sterującą.
Podejrzenie, że sonda Lambda 2 podaje błędne wartości i
wisi pod kątem około 400 stopni zostało potwierdzone.
Następnie sondę wymieniono.
Wymieniono również olej silnikowy i filtry.
Po 1000 km do analizy pobierana jest kolejna próbka oleju.
Jak dotąd poziom oleju nie urósł lub nie wyczuwalny jest zapach benzyny.

Ciekawe co na To powie TMP Polska.

« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2021, 17:16:46 wysłana przez Amper »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 09 Lutego 2021, 17:25:30 »
Dobra robota. TMP . <taniec> TMP nic nie zrobi ,będą szli w zaparte że ten model-silnik  tak ma , i nadmiar oleju wynika wyłącznie od stylu  jazdy użytkownika
RAV4 2.5 hybrid

Offline dzidek8989

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: 09 Lutego 2021, 17:26:09 »
tłumaczenie dla leniwych

Witajcie przyjaciele Corolla
Uzupełnienie przebiegu wysokiego poziomu oleju w wyniku wlotu benzyny.
Mój FTH miał zwarcie z Toyotą i odczytał jednostkę sterującą.
Podejrzenie, że sonda Lambda 2 podaje błędne wartości i
wisi pod kątem około 400 stopni zostało potwierdzone.
Następnie sondę wymieniono.
Wymieniono również olej silnikowy i filtry.
Po 1000 km do analizy pobierana jest kolejna próbka oleju.
Jak dotąd poziom oleju nie urósł lub nie wyczuwalny jest zapach benzyny.

Ciekawe co na To powie TMP Polska.
Bylem w Niemi3ckim serwisie i powiedziałem o tej sytuacji opisanej na forum to w odpowiedzi usłyszałem. Ze poki nie będzie oficjalnego stanowiska od producenta to oni nic nie będą wymieniać.

Offline homcioq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 09 Lutego 2021, 21:42:00 »
nie wiem skad ta przypadłość, ale skoro wątek na forum rozpoczyna osoba która posiada 1,8hybryde i tez zaobserwowała ten problem, to myślę że nie można tego łaczyć z 2.0 hybryda i filtrem GPF bo w 1,8 tego filtra nie ma o ile dobrze wiem. Dlatego, teraz zaczynam myslec juz o tej sonda  lambda, ale na dniach mam wymiane oleju i zobacze ile po zalaniu ile po czasie
Corolla 2.0 TS Comfort+Tech+ Style
Corolla 2.0 D4D E11 Lift Linea SOL
Yaris 1,3 Luna 3D

Offline dzidek8989

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 09 Lutego 2021, 21:51:57 »
Wykopałem dlaszy post z niemieckiego forum . Ten sam użytkownik który pisał o wymianie sondy lambda po 4 miesiącach dodaje kolejny post o tresci:

Hallo
Ist wohl behoben,Alle 8 Einspritzdüsen wurden gewechselt,eine wahr
Defekt,seitdem ist der Ölstand nicht gestiegen.
Bin aber erst 560km gefahren,nach ca.1000km wird Ölstand wieder kontrolliert.

Co po przetłumaczeniu przez Google na masz brzmi tak:

cześć
Prawdopodobnie naprawiono, wszystkie 8 wtryskiwaczy zostało zmienionych, jeden prawdziwy
Wada, od tego czasu poziom oleju nie urósł.
Ale przejechałem tylko 560km, po około 1000km ponownie sprawdzam poziom oleju.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #96 dnia: 09 Lutego 2021, 21:55:28 »
Poplątanie z pomieszaniem ...... ???? to w końcu sonda Lambda czy wtryski ?????

A ja się tak zastanawiam  co oznacza dla silnika i jego żywotności ..poziom oleju ponad max. ?

« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2021, 21:59:46 wysłana przez Amper »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 09 Lutego 2021, 22:06:18 »
Nadmierny poziom oleju w silniku prowadzić może do poważnych usterek. Olej po rozgrzaniu zwiększa swoją objętość. W sytuacji za dużej jego ilości w układzie smarowania, prowadzi to często do pojawiania się nieszczelności, przez które nadprogramowa ilość środka smarnego wydostanie się z silnika. Wszystkiemu winny jest wzrost ciśnienia. W efekcie, do komór spalania przedostaje się zbyt dużo środka smarnego, co może doprowadzić do dewastacji motoru :smartass:
RAV4 2.5 hybrid

Offline dzidek8989

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 09 Lutego 2021, 22:48:33 »

A ja się tak zastanawiam  co oznacza dla silnika i jego żywotności ..poziom oleju ponad max. ?
Ciężko właśnie stwierdzić. Bede obserwował to forum
.  Może coś wpisze nowego

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #99 dnia: 09 Lutego 2021, 23:05:11 »

Ciężko właśnie stwierdzić. Bede obserwował to forum
.  Może coś wpisze nowego

Szkoda że wszyscy komentują , a nikt pod swoją wypowiedzią ,nie wpisze w jakim silniku wystąpił  nadmiar oleju .
Jak to wszystko potem ogarnąć i mieć argumenty  w TMP  .  <zalamka> <zalamka> <zalamka>                                     
RAV4 2.5 hybrid

Offline adam_12

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2025
« Odpowiedź #100 dnia: 09 Lutego 2021, 23:51:32 »
Silnik 2.0, ok 7mm powyżej max przy przebiegu ok 250 km. Niestety nie sprawdziłem przy odbiorze, ale zrobiłem kilka tras po 30km, nie tylko miasto. W ASO odciągnięte ok 0,5l oleju oraz 1l benzyny i przekazane do analizy. Zgłosiłem to przy okazji innego problemu, więc serwis sam zaproponował takie działanie, ale z informacją że nie ma jeszcze rozwiązania. Mam sprawdzać poziom co jakis czas i zobaczymy.

Offline David87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 10 Lutego 2021, 00:06:14 »
Zgłosiłem problem z olejem tj. cały bagnet w oleju podczas przeglądu 30 tys km.
Serwis Wawa Wola twierdzi, że wlał 4,2l oleju bo tak jest na fakturze. Stwierdzili, że oleju jest za dużo bo ciężko było to zanegować skoro przy mnie wyciągnęli bagnet <zalamka>. Nic nie ściągali do analizy itp Wymienili olej i tyle. Proszą o sprawdzenie po 1000 km. Ogólnie nie przejęli się tym  :cool: Nie wiem jak w innych ASO ale poprzednio miałem Forda i uważam, że ASO Toyoty to porażka. Nie pomagają rozwiązać problemu tylko kasują $.

Offline Chinob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 10 Lutego 2021, 01:16:27 »
Dobra trochę Mi sie nie chce ale opisze moje obserwacje przed wymianą oleju na 45 tys. Zostal mi jeszcze ponad tysiąc do wymiany. Hybrid 1.8 tak jak wczesniej pisałem na 15 tys zmienilem na Motul. Problem zaczol sie mniej wiecej przy przebiegi 13,5 tys na oleju toyoty. Teraz przed wymiana zauwazylem ze czasami rano takze jest wiecej oleju na miarce. Sytuacje probowalem wyjasnic zjezdzajac juz kilka razy z nocy i czekajac 10 min na parkingu. Przy takim przebiegu przed wymiana jest wystarczajaco brudny i goracy zeby sciekl i dalo sie odczytac na miarce. Zawsze jest idealnie po takim zjezdzie po pracy. Sytacja ! Rano sprawdzam drugi raz nieuzywajac auta i jest 2 cm ponad stan. Niemozliwe ze w nocy niezdazyl by sciec w 10 min. Akcja jade do.sklepu w dwie strony po zakupy ok 3 km na takim dystansie niezdazyla by odparowac mysle benzyna gasze. Zdziwienie po 4 godzinach.wystygl wybieram sie.do pracy sprawdzam stan idealny. Niech Ktos Mi.to wytlumaczy. Ale juz mialem kilka takich sytacji a problem nasila.sie jakby przed wymiana. Niewiem.zaczynajac ten watek pierwszy post stwierdzilem ze.olej traci.jakies wlasciwosci i niescieka lub moze cos.z ta benzyna nieodparowujaca  z takim 13.5 tys przebiegiem lub dopalczem gpf co.upieraja sie.ze w.moim 1.8 takze jest. Przestalem.sie tym przejmowac wiem ze lac tylko 4.0 l i raz na jakis czas miec swiadomosc ze moze byc go wiecej a szczegolnie przed wymianą ale takze nie za kazdym razem bo w nocy po jezdzie jest zawsze ok. Wiem ze to dziwne ale nasuwa sie jeszcze jedna teoria...na miarce jeżeli sprawdzam codziennie nigdny niema max i pozniej.wzrasta stopniowo np po mm w górę...to.są zawsze dwa no moze 3 stany albo max albo 2 cm w górę...dziwne ? Wiem i nie zalezy od stylu jazdy ani dlugosci trasy ani pory roku...wszystko wykluczylem bo w roznych warunkach pracowalem przez ten ponad rok. Myślę że niepotrzebnie się martwimy. Poważnie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #103 dnia: 10 Lutego 2021, 10:27:28 »
W 2016 roku dostałem odpowiedź na mojego e-maila do centrali innej marki auta, dotyczącego wyższego poziomu oleju.
"Olej w nowoczesnych silnikach naszej firmy należy ZAWSZE sprawdzać po odbytej jeździe, 10-15 min po jej zakończeniu (na ciepło)  gdy auto stoi na równej płaskiej powierzchni..."
Może błąd tkwi w tym, że ta "rurka" bagnetu jakoś napełnia się ponad miarę z upływem czasu? Przecież to niemożliwe by po zgaszeniu silnika i odczekaniu 10 min. stan był prawidłowy (zgodnie ze sztuką) a potem po iluś tam godzinach nieodpalania nagle przybyło litr oleju!
Proponuję zrobić tak:
Zmierzyć poziom po jeździe (10-15min)
Zmierzyć po np. 3 godzinach - jeśli za duży to odpalić auto  i się przejechać by oliwa złapała temperaturę.
Zmierzyć ponownie po 10-15 min - jeśli poziom OK, to znaczy że ważny jest sposób i czas pomiaru.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: 14 Lutego 2021, 17:11:27 »
Przed chwilą pierwszy raz sprawdziłem olej :-) U mnie w 2.0 HSD poziom ponad max. Lekki zapach spalin benzynowych, ale to raczej norma. Olej od nowości. Przebieg 2460km. Dziwne jest to, że przy każdym wyciągnięciu bagnetu, 5 razy pod rząd jest inny poziom. Ale zawsze powyżej poziomu maksymalnego. Może te wariacje przy pomiarach wynikają z tego, że mierzymy poziom na zimnym silniku. Instrukcja mówi, że powinno się sprawdzać przy temperaturze roboczej oleju, czyli ok. 90°C. Jutro po rozgrzaniu wybadam temat, bo sprawa mnie zaintrygowała.
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2021, 17:57:55 wysłana przez jinn »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl