Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221404 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Stycznia 2021, 02:58:05 »
Poczekamy zobaczymy co powie Toyota. Obstawiam, że gdy zdiagnozują problem to poprawia to na linii produkcyjnej a istniejące egzemplarze wezwą na akcje serwisową. Gdyby tego nie zrobili będzie to słabe wizerunkowo i tylko narazi na straty reputacji a każdy kto zaobserwował problem i tak będzie mógł wymusić diagnozę i darmową naprawę gwarancyjną. W Polsce robi się to reklamacja z tytułu rekojmi zgodna z przepisami kodeksu cywilnego na podstawie których występujemy z żądaniem np. naprawy lub zwrotu pieniędzy jeżeli nie potrafią naprawić. Z tego co widzę ta wada dość szerokim echem odbiła się już w internecie na różnych grupach Toyoty wiec myśle ze to dla nich duży problem o dość pilnym priorytecie.

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Stycznia 2021, 18:23:52 »
Hhhmm....niektórzy producenci też maja z tym problem i "rozwiązuja" to przez zmiany w sofcie.{na papierze}Naprawa np. zbyt cienkich pierscieni{hipotetycznie} to raczej grubsza sprawa i z taką "naprawą" może być duży problem, podejrzewam, ze odłożony do dalekiej przyszłości.Obym sie mylił.

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #62 dnia: 28 Stycznia 2021, 21:18:22 »
Nie chce się wymądrzać . Ale ASO bada olej tradycyjnie "pełny wcisk" bagnetu.  Do tej pory ASO pomimo analizy jest głuchonieme i nie dało nikomu żadnej wiążącej odpowiedzi - umią tylko wyssać olej i każą czekać na ekspertyzę. Jedyna rzecz co mnie zastanawia to zapach paliwa w oleju. Ten facet co go wiozłem coś sugerował ze bezpośredni wtrysk tak ma. Ale ok koniec dywagacji i wróżenia.

Akurat ta teoria jest bardzo prawdopodobna.
Wprawdzie mam silnik 1.8, ale sytuacja jest podobna. Praktycznie nie da się zmierzyć poprawnie poziomu oleju przy drugim wyciągnięciu bagnetu. Zawsze jest on rozmazany i nie da się określić ze 100% pewnością prawidłowego poziomu.

Jeżeli ktoś się mocno obawia o żywotność silnika, to może samodzielnie wysłać próbkę do analizy. Z tego co pamiętam to kosztuje to ok 100zł. Przenikanie paliwa do oleju jest normalnym zjawiskiem o ile jego poziom nie jest przesadnie wysoki.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 28 Stycznia 2021, 21:56:19 »
Takie moje przemyślenia i obserwacje.

Po wyciagnięciu bagnetu (pełny zatrzask) i skierowanie go w pionie (czyli na dół) na kilkanaście  sekund , powoduje że z poziomu ponad stan - spływa ( dematerializuje się , znika , wyparowuje - niepotrzebne skreślic) i pokazuje idealnie max. i taki trzyma stan do końca.

Nie jestem expertem w tych sprawach ,  ale wydaje mi się ze olej 0w-16 to inna klasa lepkości niż ta do którego byliśmy do tej pory przyzwyczajeni (10W , 5W czy nawet 0-W20 ) . - jego gęstość jest po prostu jak woda. W Hybrydzie On ma się " rozbić natychmiast" po strukturze silnika przy zimnym silniku i dotrzeć w każde zakamarki.  I może tu tkwi sekret stanu ponad max? ze nie umiemy zinterpretować wskazania ( o ASO przemilczę z przyzwoitosci)
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2021, 21:59:05 wysłana przez Amper »

Offline Chinob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Stycznia 2021, 00:57:33 »
No Panowie założyłem temat Moja dobija do 43 tys. Wiec czuje się w obowiazku znowu opisać. Leje 4l Motula 0w16 wlasnie zakupiłem na trzecią wymiane. Na 30 dni sprawdzam okolo 20 razy. Jestem przewrazliwiony. Caly czas idealnie max. Z tym ze 1 raz doslownie na wymiane potrafi pokazac 2 cm ponad max po czym na drugi dzien bo wtedy obowiazkowo sprawdzam jest znowu wszystko ok na max. Dodam ze  zawsze sprawdzam przed jazda na rownym parkingu podziemnym na drugi dzien. Z moich obserwacji wszystko wyglada ok oprocz tego pierwszego przebiegu na originalnym oleju i drugim co odciagnolem to 0,2 co.dolalem sam po wymianie. A te jednorazowe ponad stan razy to są pojedyncze jednodniowe...niewyjasnione. Wszystko na zatrzask takze magik z usa chyba troche odplynol bo wystarczy o tym pomyslec. Czy olej podczas gdy sprawdzam i ten jeden raz na jakis czas pokazal ponad stan smierdzi benzyna? Wydaje mi sie ze raczej tak samo jak i za innymi razami. Oczywiscie na tym oleju bo na toyotowskim to byl jakis kosmos zywa chemia jakby rozpuszczalnik z czyms jeszcze. Ale tak.jak napisalem moze to byla wina nowego silnika i jakis.zapach. No i na koniec niemam nic przeciwko olej Toyota i nie reklamuje innego. Jezdze na taxie i pisze.jak jest. Pozdrowienia i oby u was wróciło do normy.

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 29 Stycznia 2021, 12:56:50 »
Kolego Chinob a czy zgłaszałem to serwisowi i co mówili bądź robili .Czy dobrze zrozumiałem że przy pierwszej wymianie oleju zalałes motula i się poprawilo?

Offline Chinob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 29 Stycznia 2021, 15:45:13 »
Tak przy pierwszej zmienilem na motul czyli na 15 tys ale bardziej ze wzgledu na wysoki nieuzasadniony koszt oleju Toyoty. Przy tej wymianie kazalem wlac 4 l ze reszte sam doleje. Okazalo sie ze po dolaniu 0.2 l chwile byl spokój i znowu skoczylo wiec to odciagnolem. Od tamtej pory idealnie max ale tak jak wyzej napisalem raz na wymiane doslownie obserwuje zawyzony poziom po czym znowu spada. Ale w bmw tez tak mialem ze kiedys sprawdzam a tu az na bagnecie metalowej czesci olej ale sprawdzam drugi raz i oktak...uff z tym ze tam dalo.sie sprawdzic drugi.raz u nas w toyotach wiadomo ze tylko na oko bo wszystko sie rozmazuje. Tak zglaszalem ale jak w tym filmie powiedzieli...nie wydaje mnie sie...:) palili frana a ze szybko to.ustapilo w moim.przypadku temat sie skonczyl.

Offline dzidek8989

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 29 Stycznia 2021, 16:16:56 »
Tak przy pierwszej zmienilem na motul czyli na 15 tys ale bardziej ze wzgledu na wysoki nieuzasadniony koszt oleju Toyoty. Przy tej wymianie kazalem wlac 4 l ze reszte sam doleje. Okazalo sie ze po dolaniu 0.2 l chwile byl spokój i znowu skoczylo wiec to odciagnolem. Od tamtej pory idealnie max ale tak jak wyzej napisalem raz na wymiane doslownie obserwuje zawyzony poziom po czym znowu spada. Ale w bmw tez tak mialem ze kiedys sprawdzam a tu az na bagnecie metalowej czesci olej ale sprawdzam drugi raz i oktak...uff z tym ze tam dalo.sie sprawdzic drugi.raz u nas w toyotach wiadomo ze tylko na oko bo wszystko sie rozmazuje. Tak zglaszalem ale jak w tym filmie powiedzieli...nie wydaje mnie sie...:) palili frana a ze szybko to.ustapilo w moim.przypadku temat sie skonczyl.
Z któregoś Twojego postu wnioskuję ze auta używasz  jako taxi czyli w większości jazda po mieście a skoro jazda po mieście to i krótkie odcinki wiec można wnioskować ze obaliłeś mit ASO o problemie z przybywającym olejem po przez jazdę na krótkich odcinkach.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #68 dnia: 29 Stycznia 2021, 16:35:55 »
Akurat to nie mit, tylko jedna z głównych przyczyn nawet na zdrowy rozum, jeśli oczywiście taki fakt ma miejsce.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline dzidek8989

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 29 Stycznia 2021, 17:42:39 »
Czyli auto stworzone do miasta w celu oszczędności i zmniejszenia zanieczyszczeń nie nadaje się do miasta.

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 29 Stycznia 2021, 17:52:43 »
Akurat jazda taksówką wręcz nie obala a utwierdza ten "mit".Tu nie chodzi o jazdę na krótkich odcinkach, tylko o to, że taki styl jazdy to niedogrzany silnik  i  rozcieńczanie paliwem oleju  , w przypadku taksówki jeżdżącej non stop trudno mówić o niedogrzanym silniku i to paliwo w oleju ma "czas" by odparować.To, że jednego dnia poziom oleju jest podwyższony a następnych już nie, może świadczyć o tym, że danego dnia była jazda na niedogrzanym silniku.
Ale zimny silnik raczej nie występuje w ciepłych krajach, gdzie u innych producentów problem podwyższonego poziomu oleju także występuje, więc raczej chodzi tu o dostosowanie silnika w fazie projektu do spełniania nowych i restrykcyjnych norm spalania, co skutkuje rozcieńczaniem oleju benzyną.Rada? Częściej zmieniać olej, niż sie zaleca bo z czasem ten olej  jest jak otwarta butelka spirytusu, coraz mniejszy procent alkoholu czyli coraz mniej oleju w oleju.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 29 Stycznia 2021, 18:31:11 »
A ja myślę ze podwyższony poziom oleju wynika z tego że ASO leje 4,2 l - bo tak stanowi instrukcja + faktura. Owszem tyle wchodzi do nowego fabrycznie silnika, albo po jego dokładnym płukaniu , bo nawet po odsysaniu cos tam musi zostać. Ja zauważyłem ze po wymianie po 15 k ( ASO na przeglądzie wlało mi 4 L Motula ) a mam teraz prawie 17 k jakby się wszystko unormowało i w "większości" pomiarów jest na max

Offline Xtone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 29 Stycznia 2021, 19:30:22 »
Tak, tyle że to miało być o nowym silniku 2.0 a nie 1.8

Offline lukasz1983

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 02 Lutego 2021, 19:27:45 »
autko ma ponad 17500 tys olej sprawdzam regularnie i od przegladu pozion jest zawsze max nie mniej nie wiecej. zadnego zapachu paliwa. nic. jedyne co mnie w...a to jak mu sie pozadnie da w gaz to z tylu wydobywa sie taka ilosc mam nadzieje pary wodnej ze nic nie widac. a samochody za mna tez guzik widza. po kilku takich wcisnieciach do dechu juz jest ok . Tez tam macie ??

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 02 Lutego 2021, 23:08:05 »
Tak, też tak mam. W hybrydzie silnik spalinowy nie pracuje non-stop więc temperatura układu wydechowego jest niższa. Dodatkowo na układzie wydechowym zainstalowany jest wymiennik ciepła, który zabierając część ciepła dodatkowo obniża temperaturę. Powoduje to większe gromadzenie się wilgoci z powietrza (szczególnie w czasie gdy silnik nie pracuje, więc nie wydmuchuje jej spalinami). Dlatego potrzeba kilku "depnięć" by pozbyć się jej z wydechu.

Co do oleju to też mam tak samo - cały czas max i brak zapachu paliwa, ale być może wynika to z faktu, że olej zwykle sprawdzam po bardzo długim postoju (po nocy)? Rocznik i przebieg podobny - 2019/~17000km

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl