Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221404 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #75 dnia: 03 Lutego 2021, 18:39:20 »
Dodatkowo na układzie wydechowym zainstalowany jest wymiennik ciepła, który zabierając część ciepła dodatkowo obniża temperaturę
W nowych silnikach serii Dynamic Force już tego rozwiązania nie ma. Głowica została zmodyfikowana tak aby odbierać więcej ciepła z gazów wylotowych.

Offline homcioq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 08 Lutego 2021, 13:18:00 »

Koledzy, proszę tę wiadomość potraktować  trochę jako fejk albo sensacje.

Dziś wiozłem klienta który wrócił do Polski po 34 latach pobytu w USA. Pracował on w serwisie Toyoty a potem Lexusa.

Nie wdając się w szczegóły na temat który z nim poruszyłem tzn. olej ponad max stwierdził on ze w silnikach Toyoty / Lexusa  jest specyficzne sprawdzanie oleju.

Wg. niego prawidłowy odczyt stanu oleju w silnikach Toyoty i Lexusa ( to podobno ich patent) - jest wtedy gdy włożymy bagnet NIE do końca na tzw "zatrzask" ale do miejsca w którym cześć metalowa (bagnetu) styka się z pogrubionym żółtym plastikiem. włożenie na zatrzask daje nie komplety i przekłamany wyższy odczyt +  rozbryzgany olej na bagnecie.

Powiem szczerze oniemiałem trochę tą teoria , bo przecież pokolenia kierowców i mechaników były "uczone inaczej".

Dziś zrobiłem odczyt wg. jego wskazówek . czytelny odczyt bez rozbryzgów i Olej jest minimalnie poniżej MAX

Moja Corollka ma przejechane ponad 5kkm i rzeczywiscie jak tak weryfikuje to nie dociskajac bagnetu jak praktycznie max, a jak wbije do konca do jest ponad, w tym miesiacu mam wymiane także wtedy sprawdze jak to sie przekłada po zalaniu swiezego oleju
Corolla 2.0 TS Comfort+Tech+ Style
Corolla 2.0 D4D E11 Lift Linea SOL
Yaris 1,3 Luna 3D

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 08 Lutego 2021, 13:57:32 »
Coraz więcej corolli  zaczyna mieć problem z olejem ponad stan...  :o Domyślam się, że to przez GPF... Co na to generalny serwis?

Offline gamex

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #78 dnia: 09 Lutego 2021, 08:00:25 »
Poziom oleju mierzymy dopychając bagnet do końca a nie "na pół gwizdka". U mnie nadmiar oleju został ściągnięty(pół cm na bagnecie) + pobrana próbka paliwa - to wszystko ma zostać wysłane do Toyoty. Po następnym tysiaku zapraszają ponownie do ASO aby zweryfikować stan.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 09 Lutego 2021, 10:32:02 »
A co ma mieć do tego paliwo? Sprawdzają czy na ropie nie jeździsz? I wtedy może przybywać oleju, czy jak?

Offline gamex

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #80 dnia: 09 Lutego 2021, 10:38:53 »
Nie mam problemu z tym że zabrali trochę do badań - mam nadzieję że przysłuży się to do zdiagnozowania. Pewnie chodzi o jakość i czy trzyma parametry. Podbijać poziom oleju w silniku może obecność w nim właśnie paliwa. Niech sprawdzają.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2021, 10:43:55 wysłana przez gamex »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #81 dnia: 09 Lutego 2021, 10:58:24 »
Nie mam problemu z tym że zabrali trochę do badań - mam nadzieję że przysłuży się to do zdiagnozowania. Pewnie chodzi o jakość i czy trzyma parametry. Podbijać poziom oleju w silniku może obecność w nim właśnie paliwa. Niech sprawdzają.
Akurat nie głupie, słabej jakości paliwo z np. jakimś tam dodatkiem innej substancji może się nie spalać do końca w prawidłowy sposób i ściekać po gładziach cylindrów podnosząc poziom oliwy. Druga sprawa to zimne rozruchy i ich częstotliwość, tu też idzie spora dawka paliwa która nie koniecznie cała jest spalana.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline logicalvolume

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 09 Lutego 2021, 11:09:31 »
Sam przymierzam się do zakupu Corolli z silnikiem 2.0 z ciekawości zapytałem (niestety tylko w dziale handlowym) w Suchym Lesie koło Poznania czy jest im znany problem. Jakież było ich zaskoczenie tematem. Generalnie nikt nic nie wie tam na temat rosnącego poziomu oleju. Ciekawe, czy sprawa dotyczy naprawdę bardzo małej liczby osób czy może osoby, które nabyły auto po prostu nie zaglądają pod maskę ;)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #83 dnia: 09 Lutego 2021, 11:55:29 »
Tak jak nie wiedzieli o marzących wycieraczkach...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Xtone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 09 Lutego 2021, 12:24:25 »
Sam przymierzam się do zakupu Corolli z silnikiem 2.0 z ciekawości zapytałem (niestety tylko w dziale handlowym) w Suchym Lesie koło Poznania czy jest im znany problem. Jakież było ich zaskoczenie tematem. Generalnie nikt nic nie wie tam na temat rosnącego poziomu oleju. Ciekawe, czy sprawa dotyczy naprawdę bardzo małej liczby osób czy może osoby, które nabyły auto po prostu nie zaglądają pod maskę ;)

Mam 2.0 I sam zacząłem się martwić. U mnie problemu jak na razie nie ma. Sprawdzałem anglojęzyczne fora i wyszukiwarki - nigdzie poza naszym forum nie znalazłem nawet cienia wzmianki o takim problemie. Czy może ktoś coś znalazł? Chętnie przeczytam. BTW, o wycieraczkach wspominają.

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #85 dnia: 09 Lutego 2021, 12:48:43 »

Mam 2.0 I sam zacząłem się martwić. U mnie problemu jak na razie nie ma. Sprawdzałem anglojęzyczne fora i wyszukiwarki - nigdzie poza naszym forum nie znalazłem nawet cienia wzmianki o takim problemie. Czy może ktoś coś znalazł? Chętnie przeczytam. BTW, o wycieraczkach wspominają.
Na grupach FB jest wiele dyskusji w temacie oleju
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline Xtone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 09 Lutego 2021, 12:54:58 »

Na grupach FB jest wiele dyskusji w temacie oleju
Mea culpa - FB nie używam, poza polskim FB, gdzieś coś jest?

Offline dzidek8989

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 09 Lutego 2021, 15:28:24 »
Grupa na FB: Toyota corolla XXI e21 Polska
https://www.facebook.com/groups/255715275847272/?ref=share
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2021, 15:30:45 wysłana przez dzidek8989 »

Offline Xtone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: 09 Lutego 2021, 15:54:49 »

Offline dzidek8989

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: 09 Lutego 2021, 16:27:42 »
Grupa na FB: Toyota corolla XXI e21 Polska
https://www.facebook.com/groups/255715275847272/?ref=share

A nie polskie źródła?
Ja kiedyś znalazłem info jakiś Niemieckim forum ale nie wiem już gdzie to było. Generalnie skończyło się w typ przypadku na wymianie wtryskiwaczy i po jakiś czasie gość napisał że nic się już nie dzieje. Jak odnajdę to wrzucę

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl