Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221400 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #165 dnia: 01 Marca 2021, 19:10:59 »
Czytając te wypowiedzi można zrobić niezłą pracę magisterską odnośnie rozprzestrzeniania się paniki. Na forum KIA też myśleli że mają krzywo zgrzane auta https://www.youtube.com/watch?v=Ak9h6dnBE0w .
Proponuję zainteresowanym bardziej merytoryczne podejście do tematu bez zachęcania do sprzedawania aut, brania pochodni, wideł i oblężenia ASO.
Jeżeli są osoby, którym notorycznie podnosi się poziom oleju to powinni po pierwsze oddać próbkę oleju na sprawdzenie jego składu do laboratorium, a dopiero z wynikami uderzyć bezpośrednio do TMP. Mając dowody w postaci wyników badań wystarczy dołożyć opinię biegłego PZM i walczyć o swoje.
Przy zmianie oleju pamiętajcie że mamy GPF (który może być winny podnoszeniu się poziomu oleju) i należy wybierać oleje nisko popiołowe, a nie każdy 0W20 taki jest.

Nikt , nie szerzy paniki , ludzie -właściciele toyot są wkur................., tyle w temacie. 
Kupujesz auta za 100 kafli lub więcej i martwisz się że masz w nowym aucie nadmiar oleju silnikowego.
Jakbyś dokładnie przeczytał ten temat , to byś wiedział ze ASO toyoty już dawno pobierała próbki oleju silnikowego  i wysyła do laboratorium . Dlaczego nie podają  wyników ,sam pomyśl :wallbash: :wallbash:
RAV4 2.5 hybrid

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #166 dnia: 01 Marca 2021, 19:58:14 »
Czytając te wypowiedzi można zrobić niezłą pracę magisterską odnośnie rozprzestrzeniania się paniki. Na forum KIA też myśleli że mają krzywo zgrzane auta https://www.youtube.com/watch?v=Ak9h6dnBE0w .
Proponuję zainteresowanym bardziej merytoryczne podejście do tematu bez zachęcania do sprzedawania aut, brania pochodni, wideł i oblężenia ASO.
Jeżeli są osoby, którym notorycznie podnosi się poziom oleju to powinni po pierwsze oddać próbkę oleju na sprawdzenie jego składu do laboratorium, a dopiero z wynikami uderzyć bezpośrednio do TMP. Mając dowody w postaci wyników badań wystarczy dołożyć opinię biegłego PZM i walczyć o swoje.
Przy zmianie oleju pamiętajcie że mamy GPF (który może być winny podnoszeniu się poziomu oleju) i należy wybierać oleje nisko popiołowe, a nie każdy 0W20 taki jest.

Nikt , nie szerzy paniki , ludzie -właściciele toyot są wkur................., tyle w temacie. 
Kupujesz auta za 100 kafli lub więcej i martwisz się że masz w nowym aucie nadmiar oleju silnikowego.
Jakbyś dokładnie przeczytał ten temat , to byś wiedział ze ASO toyoty już dawno pobierała próbki oleju silnikowego  i wysyła do laboratorium . Dlaczego nie podają  wyników ,sam pomyśl :wallbash: :wallbash:

Podstawowy problem jest taki że aut sprzedaje się setki a tuamy garstkę osób ktorych tak naprawde nawet nie ma jak zweryfikować. Do tego przewijają się tacy znaffcy jak Daruś60 i robi się problem. Rozmawiałem z kolegą pracownikem aso tojki i nic, rozmawialem z drugim który serwisuje kilka rav4h 19r.i nic ja sprawdzam u siebie w rodzinie olej w rav i też nic... więc co pozostaje ?

Ja bym poczekał i nie panikował. Sprawdzać oliwe i tyle.

Sprawdzać po postoju i po wytarciu bagnetu i ponownym włożeniu go na miejsce.

Do tego były informacje o próbkach oleju i co wyszło ?
Dalej nie ma info.

I nie śmiejcie się że opisuje tak dokładnie sposób sprawdzania oleju bo mamy tu różne osoby a niestety ich wiedzą motoryzacyjną  jest średnio.

Offline David87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #167 dnia: 01 Marca 2021, 20:25:17 »
Panowie np. w moim przypadku ASO sprawdza poziom oleju i stwierdza, że jest za dużo. Chyba potrafią sprawdzić poziom oleju? Następnie ASO twierdzi, że wlali 4,2l a jest dużo i dziecinne tłumaczenia cytat " a może wlaliśmy za dużo" Dlaczego nie chcą napisać na papierze, że taki poziom jest ok? Nikomu nie życzę żeby zderzył się z machiną korporacji, w której pracują tysiące ludzi, a ty jesteś sam. Każdy popełnia błędy, nawet korpo ale końcową ocenę wystawiasz dla całości. W Toyota masz reklamy, super obsługa itp a jak jest problem to robią wszystko żebyś dojechał do końca gwarancji, a reszta to już twoja sprawa. Jak będziesz sprzedawać auto to powiesz nabywcy o podwyższonym oleju? Kupiłbyś takie auto? Do kogo wrócić nabywca jak tego mu nie powiesz? Ile będzie warte twoje auto?  Pozdrawiam serdecznie.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #168 dnia: 01 Marca 2021, 20:42:41 »
4,2 l oleju wchodzi po odsysaniu , płukaniu lub fabrycznie nowego silnika. Mi  przy wymianie wlali 4 l (bo tyle im dałem ) i jest około 2-3 mm ponad max. Moje spostrzeżenie po wyjęciu bagnetu do pozycji pionowej i odczekaniu kilku sekund - olej spływa i po chwili jest równy max, a przy lekko poziomej 2-3 mm ponad max. Ten 0w16 jest jak woda. Zastanawia mnie tylko jedno w poprzednich generacjach Hybryd 1,8 bez GPF było dobrze a z Filtrem ( eko trendy wow +euro 6)nawet w 1.8 są takie jaja. I myślę ze tu jest pies pogrzebany.
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2021, 20:49:40 wysłana przez Amper »

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #169 dnia: 01 Marca 2021, 21:28:27 »
Następnie ASO twierdzi, że wlali 4,2l a jest dużo i dziecinne tłumaczenia cytat " a może wlaliśmy za dużo"
Ja z własnego doświadczenia wiem że fabrycznie zalany olej jest na max na bagnecie ale gdy się go sprawdza na zimnym silniku, po rozgrzaniu przy sprawdzaniu według instrukcji wychodzą dziwne pomiary pewnie również ze względu na bardzo mała lepkość. Dlatego osobom mającym realny problem z poziomem oleju radzę wysłać próbkę do analizy laboratoryjnej koszt nie duży a wynik rozwieje wątpliwości i daje pole manewru przy rozmowach z TMP.

Offline dzidek8989

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: 02 Marca 2021, 07:00:57 »
Ludzie proponuję się wam ogarnąć bo z tematu o wysokim stanie oleju zrobiła się dyskusja kto ma o czym większe pojęcie. Wrocmy do tego z czym zgodny jest tytuł tematu. Przydała by się interwencja administracji.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #171 dnia: 02 Marca 2021, 07:37:10 »
Wracając do tematu to co z analizami olejów ?
Były pobierane próbki i jakie są wyniki ?

Edytowałem. M
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2021, 12:50:53 wysłana przez marcin »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: 02 Marca 2021, 18:49:25 »
Nie zamierzam sam nic nigdzie wysyłać.
Poziom oleju jest znacznie powyżej max.
Jak to ma być Ok to dla mnie mogą nawet wymienić bagnet, tak żeby pokazywał, że jest ok.
Mam umówioną wizytę w ASO, zobaczymy.
Ja nie zamierzam odpuszczać.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #173 dnia: 03 Marca 2021, 12:08:08 »
Tutaj    https://www.facebook.com/groups/255715275847272/permalink/334047471347385 w Łodzi koledze wymienili w ASO wtryskiwacze w związku z przybieraniem oleju. Ten post to na grupie na facebooka to trzeba się tam zapisać aby czytać.

Ciekawe czy pomoże ?
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2021, 12:26:19 wysłana przez czp »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #174 dnia: 03 Marca 2021, 12:42:19 »
... Jak umarłemu kadzidło
No chyba, że miał wadliwe faktycznie.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #175 dnia: 03 Marca 2021, 14:04:57 »
Dokładnie. A pewnie nikt nie wymontował wszystkich 8 sztuk... a tylko na stole probierczym można sprawdzić, czy leją, czy nie. Co więcej, sugestia zmiany parametrów oleju też nie wydaje się uzasadniona, jeśli problemem jest paliwo...
SAP ABAP Certified Developer

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #176 dnia: 03 Marca 2021, 14:20:48 »
To zostaje opcja wycięcia filtru GPF

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #177 dnia: 03 Marca 2021, 14:34:12 »
To zostaje opcja wycięcia filtru GPF
Pytanie czy to gpf czy nowe rozwiązanie wtrysków wielopunktowych.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #178 dnia: 03 Marca 2021, 15:08:46 »
Pytanie czy to gpf czy nowe rozwiązanie wtrysków wielopunktowych.

Też o tym nieśmiało pomyślałem... skoro mamy pośredni i bezpośredni, sterowany zapewne podciśnieniami... pytanie czy to zawsze działa jako odseparowane układy. Kur... w Audi V6 doktoryzował się człowiek na rozrządach łańcuchowych... a tu... paliwie w oleju :(
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2021, 15:13:35 wysłana przez K602 »
SAP ABAP Certified Developer

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #179 dnia: 03 Marca 2021, 17:15:33 »
Silnik 1.8 nie ma bezpośredniego wtrysku paliwa, ma GPF i oleju przybywa. Nie słyszałem aby w starszych wersjach tego silnika występował taki problem. Tak że stawiam że winowajca to GPF  a raczej przejechane krotkie odcinki trasy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl