Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221267 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #180 dnia: 03 Marca 2021, 17:19:02 »
Silnik 1.8 nie ma bezpośredniego wtrysku paliwa, ma GPF i oleju przybywa. Nie słyszałem aby w starszych wersjach tego silnika występował taki problem. Tak że stawiam że winowajca to GPF  a raczej przejechane krotkie odcinki trasy

No to jeśli tak jest, to już chyba pozostają pierścienie tłoków, choć przecież miałby być zapożyczone ze sportowych aut... więc jeszcze lepiej spełniać swoją funkcje. Tak czy inaczej, bez dogłębnej, serwisowej analizy, do niczego nie dojdziemy. A ta analiza raczej łatwa nie będzie...
SAP ABAP Certified Developer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #181 dnia: 03 Marca 2021, 17:33:07 »
Wniosek? Cieszyć się jazdą i nie zaglądać do oleju za często 
Jak będą jakieś prawdziwe problemy, to na bank ktoś o tym tu napisze
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #182 dnia: 03 Marca 2021, 17:52:37 »

Silnik 1.8 ma zwykłe standardowe  pierścienie nie "zapożyczone ze sportowych aut". Tak że i ten argument i domysł to ślepa uliczka.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #183 dnia: 03 Marca 2021, 19:40:52 »
Wniosek? Cieszyć się jazdą i nie zaglądać do oleju za często 
Jak będą jakieś prawdziwe problemy, to na bank ktoś o tym tu napisze
Jeśli wszyscy zastosują się do rady i będą ?cieszyć się jazdą i nie zaglądać?, to nikt nie napisze.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #184 dnia: 03 Marca 2021, 19:41:20 »
.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #185 dnia: 03 Marca 2021, 20:17:27 »
Masz odpowiedź, czemu na zachodzie czy w usa ciężko znaleźć ten temat :) Napisałem "zbyt często" bo co możesz zrobić? Zaglądasz jest za dużo, zgłaszasz a ono odsysają nadmiar lub gadają od rzeczy, że to normalne itp. Dopóki nic złego się nie dzieje jakie mamy argumenty? Marne. Można oczywiście iść na "wojnę" pobrać próbki ,analizy, rzeczoznawcy itp. ale ktoś chętny? Nie ma awarii z tego powodu to co wskóramy?
Trzeba zgłaszać Ci co mają problem i mieć nadzieję, że ktoś się tym wreszcie zajmie na serio w toyocie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #186 dnia: 03 Marca 2021, 20:57:22 »
Silnik 1.8 nie ma bezpośredniego wtrysku paliwa, ma GPF i oleju przybywa. Nie słyszałem aby w starszych wersjach tego silnika występował taki problem. Tak że stawiam że winowajca to GPF  a raczej przejechane krotkie odcinki trasy

Jesteś pewny obecności GPF-a w 1.8?
"W odpowiedzi na Pana zapytanie pragniemy poinformować, iż Corolla 2019 Hybrid 1.8  nie ma filtr GPF."(https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46777.msg644176.html#msg644176)
Odpowiedź Toyoty. 

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #187 dnia: 03 Marca 2021, 21:05:44 »

Jesteś pewny obecności GPF-a w 1.8?
"W odpowiedzi na Pana zapytanie pragniemy poinformować, iż Corolla 2019 Hybrid 1.8  nie ma filtr GPF."(https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46777.msg644176.html#msg644176)
Odpowiedź Toyoty.

GPF jest w roku modelowym chyba 2021.

Offline David87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #188 dnia: 03 Marca 2021, 21:42:32 »
TMP odpisało mi, że paliwo w oleju to nic nowego w Toyotach itp ale w kolejnym zdaniu  "Toyota Motor Europe została poinformowana o przedmiotowym zjawisku i czekamy na ich stanowisko w tej sprawie." Czyli muszą mieć więcej takich zgłoszeń.  Jak u mnie nic się nie stanie z autem i przy sprzedaży będzie podwyższony olej to kupującemu pokażę ten mail z TMP  :cool: Ważne żeby zgłaszać takie problemy.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #189 dnia: 04 Marca 2021, 09:15:49 »
choć przecież miałby być zapożyczone ze sportowych aut... więc jeszcze lepiej spełniać swoją funkcje.
Akurat w silnikach do sportu mamy zawsze problem paliwa w oleju - nie jest tu winna mechanika a tylko i wyłącznie dawkowanie paliwa + fizyka.

TMP odpisało mi, że paliwo w oleju to nic nowego w Toyotach itp

Może warto zapytac jaka jest dopuszczalna wartość paliwa w oleju bo norm jest sporo i rozbieżności są od 3 do 10% (dokładnie nie pamiętam)

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #190 dnia: 04 Marca 2021, 09:22:13 »
Akurat w silnikach do sportu mamy zawsze problem paliwa w oleju - nie jest tu winna mechanika a tylko i wyłącznie dawkowanie paliwa + fizyka.

Dlatego wspomniałem o samych pierścieniach...

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #191 dnia: 04 Marca 2021, 12:35:50 »
Znalazłem pracę naukową w której badają m.in. punkt zapłonu oleju z zawartością benzyny i dla oleju syntetycznego z zawartością 10% benzyny punkt zapłonu wynosi około 125*C. Czyli jeżeli ktoś ma poziom oleju 1cm ponad max to jego silnik powinien wejść w układ podwójnego spalania (nad tłokiem i pod tłokiem  :cheesy:)

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #192 dnia: 04 Marca 2021, 13:16:13 »
Do czego to doszło. Na forum  toyoty można się nawet habilitowac w naukach technicznych.

Offline Vega

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #193 dnia: 04 Marca 2021, 14:41:01 »
Na forum chr znalazłem tylko tyle na temat oleju https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47550.msg654796.html#msg654796 tylko tyle że większość forumowiczów ma chyba starszą wersję hybrydy?

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #194 dnia: 04 Marca 2021, 18:55:20 »
większość forumowiczów ma chyba starszą wersję hybrydy?

Ja mam najnowszą, 2.0 i na początku, po odbiorze sprawdzałem i było trochę ponad stan. Po 4kkm zmieniłem olej, ustawiłem go na poziom ok 90% po nocy... teraz jest po kilku miesiącach i przejechaniu 5kkm - max. Za tydzień ASO i zmiana oleju...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl