Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221269 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #225 dnia: 07 Marca 2021, 11:23:55 »
Dyskusja z wiedzą internetową nie ma sensu.
Pokaż mi jakikolwiek podręcznik w którym AFR jest opisany jako czujnik, zarzucasz mi błąd a tak naprawdę masz braki wiedzy technicznej. Sonda lambda to czujnik, a AFR to stosunek powietrza do paliwa. Jeżeli chcesz poprawiać innych to stosuj nomenklaturę techniczną, a nie podwórkową.
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2021, 11:47:43 wysłana przez Gawel89 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #226 dnia: 07 Marca 2021, 11:52:10 »
On często  naj... A reszta "wiedza internetowa".
TTTM
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #227 dnia: 07 Marca 2021, 12:57:09 »
Trochę mnie przeraża ta produkcja oleju w silnikach 2,0 i 2,5 - bo szykuje się powoli na RAV4 2,5 a tam podobne historie z olejem.

Ciekawe ile kosztuje pobranie oleju i analiza przez jakiegoś niezależnego biegłego z laboratorium. Przybywanie oleju na 1 cm ponad stan po 3k to już wygląda na problem :(

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #228 dnia: 07 Marca 2021, 13:21:16 »
Trochę mnie przeraża ta produkcja oleju w silnikach 2,0 i 2,5 - bo szykuje się powoli na RAV4 2,5 a tam podobne historie z olejem.

Ciekawe ile kosztuje pobranie oleju i analiza przez jakiegoś niezależnego biegłego z laboratorium. Przybywanie oleju na 1 cm ponad stan po 3k to już wygląda na problem :(
@radameres to robił, poszukaj. Nie były to duże pieniądze.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #229 dnia: 07 Marca 2021, 13:40:39 »
Badanie oleju kosztuje około 200zl i daje pełny obraz sytuacji, dziwię się że jeszcze nikt tego nie zrobił chociażby z ciekawosci. Toyota po pobraniu próbki nie da informacji zwrotnej klientowi (takie procedury), podejrzewam że nawet ASO jej nie dostanie, może dostać najwyżej zalecenie o wymianie oleju na koszt TMP. To że na bagnecie przybędzie 2 cm zbyt wiele nie mówi bo gdyby zastosować przelicznik ze skali min-max to oznacza obecność 1l benzyny w oleju 20% a to oznacza że temperatura zapłonu oleju zbliża się do 100*C więc powinien on bardzo szybko ubywać a tak się nie dzieje.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #230 dnia: 07 Marca 2021, 14:20:56 »
Ja dziś z ciekawości sprawdziłem olej po dłuższym okresie. Jest niecały milimetr ponad Max. Wlany Motul - 4 litry , przejechane około 4500 km. Czyli w normie. Fakt czuć zapach benzyny.

Offline fizjo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS HDF
« Odpowiedź #231 dnia: 07 Marca 2021, 19:13:54 »
Mojego samochodu też chyba dotyczy ten problem, choć mam nadzieje, że może już nie...

Po ok. 1 tys. km sprawdziłem poziom oleju (najpierw standardowo na zimnym silniku z rana, potem wg instrukcji kilka min. po zgaszeniu rozgrzanego silnika) i miałem poziom prawe 1 cm ponad max. Jazda 100% miasto.

W ASO uzyskali podobny wynik pomiaru, ściągnęli nadmiar oleju (do równego max) i wysłali do analizy do TMP.

Przy ok. 2 tys. km zgodnie z zaleceniem pojawiłem się w ASO. Stan oleju 1 mm poniżej max (sam między czasie mierzyłem dwukrotnie i poziom również nie przekraczał max). Jazda 60:40 miasto:trasa. Żadnej informacji z TMP.
Od razu poprosiłem o wymianę oleju (0W16), zalano do poziomu max - 4,3l.

Może przy niskich przebiegach jest to kwestia układania się / luzowania silnika i z czasem się poprawia..?
Toyota Corolla Touring Sports TREK 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020 MY21

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #232 dnia: 07 Marca 2021, 20:02:48 »
sprostowanie!. Łączny przebieg 19500 km. Na fabrycznym miałem 1 cm ponad max . Na motul 4500 km i stan jak opisałem.
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2021, 20:04:32 wysłana przez Amper »

Offline maciejsz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #233 dnia: 08 Marca 2021, 10:51:45 »
Witam.
Czy mierze po jezdzie czy po 24godz. stan oleju mam taki sam. Zastanawia i dziwi mnie taki fakt; poziom oleju na miarce zalezny jest od czasu od włożenia do wyjecia miarki.tzn.wkładam miarkę i zaraz wyciagam jak normalnie sie mierzy,stan jest 2 mm ponad max,wkładam miarke odczekuje 10 s.wyciągam i stan jast 8 mm ponad stan,probowałem wiele razy i zawsze to samo. Troche się narobiłem z samochodami i czegoś takiego nie widziałem.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #234 dnia: 08 Marca 2021, 15:02:04 »
Te bagnety są słabo czytelne... w 10 letnim VW Polo widać zdecydowanie lepiej i powtarzalnie (pomijam ciemniejszą barwę oleju w związki ze zużyciem silnika).
SAP ABAP Certified Developer

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #235 dnia: 08 Marca 2021, 19:38:44 »
Pełna zgoda ... na jednej stronie bagnetu inny poziom a na drugiej inny...wyższy i rozbryzgany. Podobne odczyty miałem w  mojej E-16. Z mojego doświadczenia z którym można się nie zgadzać! wynika że odczyt oleju jest prawidłowy do wsadzenia bez zatrzasku. ( zółty plastik). A Zapach benzyny to uroki bezpośredniego wtrysku.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2021, 19:40:35 wysłana przez Amper »

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #236 dnia: 09 Marca 2021, 07:09:01 »
niestety u mnie również stan powyżej maxa na bagnecie. Swoją drogą te bagnety i ich wkładanie to jakaś porażka. Bagnet wchodzi bardzo ciężko, tak jakby nie było miejsca. A wskazanie mocno rozmazane. Tak jak już wielokrotnie pisałem auto zostało nabyte celem robienia długich tras, a od covida robi tylko krótkie odcinki. Normalnie robiło by ca 1500 km tygodniowo. Teraz po roku od zakupu mam przejechane 18 tys km. I zastanawiam się czy jak bym jeździł w długie trasy to wskazanie też by było ponad miarę. Jak będę zbliżał się do końca gwarancji to jak będzie się to utrzymywało wtedy zrobię badanie oleju i zgłoszę oficjalną reklamację. Na razie mi się nie chce. Nie po to człowiek kupował nowe auto, żeby siedzieć w serwisie.
Swoją drogą ciekawe jaki wynik da badanie. Czy w oleju jest za dużo benzyny, czy może również woda. Gdyby była woda to z czasów zamierzchłych pamiętam, że miałbym na bagnecie mleko a nie olej. Miałem tak jeszcze w escorcie. Aczkolwiek się nie wypowiadam, gdyż nie jestem technikiem.  Co mnie również irytuje to jedni piszą, że prawidłowy odczyt to jak wciśnie się bagnet do końca, a inni jak nie jest wciśnięty do końca. Wychodzi na to żeby prawidłowo odczytać stan oleju to trzeba habilitację zrobić. Zawsze odczytywałem stan oleju , w każdym moim aucie, wciskając bagnet do końca i było ok. A teraz zagwozdka. Ogólnie to nieciekawie.
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #237 dnia: 09 Marca 2021, 08:41:03 »
niestety u mnie również stan powyżej maxa na bagnecie. Swoją drogą te bagnety i ich wkładanie to jakaś porażka. Bagnet wchodzi bardzo ciężko, tak jakby nie było miejsca. A wskazanie mocno rozmazane. Tak jak już wielokrotnie pisałem auto zostało nabyte celem robienia długich tras, a od covida robi tylko krótkie odcinki. Normalnie robiło by ca 1500 km tygodniowo. Teraz po roku od zakupu mam przejechane 18 tys km. I zastanawiam się czy jak bym jeździł w długie trasy to wskazanie też by było ponad miarę. Jak będę zbliżał się do końca gwarancji to jak będzie się to utrzymywało wtedy zrobię badanie oleju i zgłoszę oficjalną reklamację. Na razie mi się nie chce. Nie po to człowiek kupował nowe auto, żeby siedzieć w serwisie.
Swoją drogą ciekawe jaki wynik da badanie. Czy w oleju jest za dużo benzyny, czy może również woda. Gdyby była woda to z czasów zamierzchłych pamiętam, że miałbym na bagnecie mleko a nie olej. Miałem tak jeszcze w escorcie. Aczkolwiek się nie wypowiadam, gdyż nie jestem technikiem.  Co mnie również irytuje to jedni piszą, że prawidłowy odczyt to jak wciśnie się bagnet do końca, a inni jak nie jest wciśnięty do końca. Wychodzi na to żeby prawidłowo odczytać stan oleju to trzeba habilitację zrobić. Zawsze odczytywałem stan oleju , w każdym moim aucie, wciskając bagnet do końca i było ok. A teraz zagwozdka. Ogólnie to nieciekawie.
Jest taki sam watek w dziale Camry. Po dluzszych trasach 150-200km paliwo odparowuje.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #238 dnia: 09 Marca 2021, 08:58:55 »
Jest taki sam watek w dziale Camry. Po dluzszych trasach 150-200km paliwo odparowuje.
no i właśnie to mnie zastanawia. Ja osobiście nigdy w żadnym moim aucie nie sprawdzałem oleju po przejechaniu krótkiego odcinka. Raczej po dłuższych trasach i przed dłuższymi trasami. Skoro po dłuższych trasach było ok to być może w innych autach na krótszych odcinkach jest podobnie, że olej ma wyższy poziom. Tak sobie tylko dywaguję, gdyż się nie znam. Ale ile osób normalnie sprawdza olej po krótkim odcinku?.
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline maciejsz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #239 dnia: 09 Marca 2021, 09:58:40 »
przed kupnem corolli jezdziłem nową astrą przez 10 m-cy,zrobiłem 9000km.stan oleju po tym przebiegu obniżył się z max na 1,5cm. pow. min,czyli silnik spalił ok.0,6l.oleju i to jest prawidłowe-jazda krótkie odcinki.Jak kiedyś powiedział mi dobry mechanik silnik który w ogóle nie bierze oleju jest podejrzany.Astra była fabr. zalana 0w30.i może tu jest pies pogrzebany. Dawniej to były najrzadsze oleje.Może problemy z przybywającym stanem zaczęły się od przejścia na oleje 0w16 bo rzadki olej gorzej uszczelnia pierscienie itd.Przedtem nic się nie słyszało o takich rzeczach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl