Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221253 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #285 dnia: 24 Marca 2021, 15:18:25 »
Musiał byś zlać wszystko co jest praktycznie niemożliwe.

Jedyna rozsądna opcja to zbadanie oleju w laboratorium.
Jak wyjdzie np 5% to mamy +200ml benzyny - i to jest wiarygodne.
Pamiętajmy też że benzyna w oleju ma normę od 3% - 8% .

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #286 dnia: 24 Marca 2021, 15:32:01 »
Przy odsysanie oleju z silnika - Jak najbardziej możliwe!. Z dokładnością +- 25 ml. Czyli e granicach dopuszcxalnego błedu pomiaru
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2021, 15:38:31 wysłana przez Amper »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #287 dnia: 24 Marca 2021, 18:16:06 »
Ale bez sensu, badanie oleju  powie Ci konkretnie co w nim jest i czego za dużo. Co uzyskasz po spuszczeniu, gdy nie wiesz dokładnie ile było?

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #288 dnia: 24 Marca 2021, 21:07:56 »
Przed spuszeniem oleju (na zimnym silniku )- sprawdź bagnet i porównaj z odczytem - ilością spuszczonego oleju. Bo 4,2 l , to max na bagnecie ( i To Fabrycznie nowym silniku) . Pomiędzy min a max to różnica 1 l. oleju. Jeden centymetr ponad stan na bagnecie  to około setka - Prawdopodobnie  ????? -(nie odparowanej benzyny).

P.S. Nie jestem Dilerem Toyoty. Ani Fanboyem
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2021, 21:53:26 wysłana przez Amper »

Offline fizjo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS HDF
« Odpowiedź #289 dnia: 25 Marca 2021, 06:44:44 »
4,2 l , to max na bagnecie

wg instrukcji 4,3l w silniku 2.0

Pomiędzy min a max to różnica 1 l. oleju.

wg instrukcji 1,5l
Toyota Corolla Touring Sports TREK 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020 MY21

Offline Michał Sa

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #290 dnia: 25 Marca 2021, 09:09:30 »
Jeden centymetr ponad stan na bagnecie  to około setka - Prawdopodobnie  ????? -(nie odparowanej benzyny).
[/quote
Pół centymetra na bagnecie, ponad max to ok 250 ml. Sprawdzone. bo przelali na przeglądzie i odessałem sobie sam. Ten nadmiar mam w słoiku:-)

Offline Michał Sa

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #291 dnia: 25 Marca 2021, 09:11:12 »
Coś i nie poszło z tym cytowaniem, powtórzę się:

Pół centymetra na bagnecie, ponad max to ok 250 ml. Sprawdzone. bo przelali na przeglądzie i odessałem sobie sam. Ten nadmiar mam w słoiku:-)

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #292 dnia: 25 Marca 2021, 09:46:05 »
Pytanie jeszcze o sposób odciągnięcia oleju do badania. To jest lżejsza frakcja od oleju, więc po odstaniu, będzie przy samej powierzchni. A rurka do odsysania wejdzie dużo głębiej pod powierzchnię...
SAP ABAP Certified Developer

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #293 dnia: 25 Marca 2021, 10:27:03 »
Pytanie jeszcze o sposób odciągnięcia oleju do badania. To jest lżejsza frakcja od oleju, więc po odstaniu, będzie przy samej powierzchni. A rurka do odsysania wejdzie dużo głębiej pod powierzchnię...

Nie chcę zgrywać chemika, ale olej to nie woda, a benzyna rozpuszcza oleje i przypuszczam, ze dlatego mówi się o zmniejszeniu jego lepkości.

Serio dyskusja, stała się już bardzo denna, nikt nie przedstawił żadnych dowodów poza mało miarodajnym odczytem z bagnetu, na którym olej się rozmazuje. Jest to bardziej domyślanie się i wzajemne nakręcanie zamiast konstruktywnej dyskusji.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #294 dnia: 25 Marca 2021, 11:10:27 »
Serio dyskusja, stała się już bardzo denna, nikt nie przedstawił żadnych dowodów poza mało miarodajnym odczytem z bagnetu, na którym olej się rozmazuje. Jest to bardziej domyślanie się i wzajemne nakręcanie zamiast konstruktywnej dyskusji.

Denna... to zwykłe gdybanie i próba znalezienia rozwiązania, które nie leży po naszej stronie. Konstruktywnej rozmowy się spodziewasz? Serio? Samochód jest na gwarancji i nic sami zrobić nie możemy prócz monitorowania stanu oleju i snucia domysłów...
SAP ABAP Certified Developer

Offline Rafal88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #295 dnia: 25 Marca 2021, 14:19:11 »
TS z 2.0, przebieg 15k km.
Sprawdziłem u siebie... stan oleju na bagnecie to 1cm ponad maksymalną wartość i potwierdzam zapach benzyny. Wczoraj byłem w ASO i spędziłem tam ok. 3h ponieważ serwis konsultował się z centralą co z tym zrobić. Finalnie pobrano 0,5l oleju i ma być on wysłany na badania do centrali oraz przeprowadzono ze mną wywiad (ile osób jeździ, jaka temp. wewnątrz ustawiona, stosunek jazdy miasto/trasa itp.), dodatkowo ASO wymieniło filtr i olej na swój koszt.
Mam kontrolować poziom oleju i czekać na dalsze informacje.

Chciałbym zaktualizować swój komentarz. Długo nic nie pisałem bo... nadal nic nie wiadomo, a olej znów po 1.5k km przybyło i taki stan się utrzymuje. Aktualnie mam 18k km przebiegu. Zgłoszenie serwisowe nadal jest w statusie otwarte. ASO niestety nie może nic zrobić jeśli TMP nic im nie zleci. Pisałem kilka razy do TMP i jak już otrzymałem jakąś odpowiedź to raz była informacja, że wszystko jest ok i silnik pracuje prawidłowo, a ostatnim razem:
Informujemy, że obecnie nie mamy żadnych zgłoszeń z rynku europejskiego dotyczących przedwczesnego zużycia lub uszkodzenia silnika z tego powodu. Temat ten został zgłoszony do producenta i jest obecnie na etapie badań. Jak tylko badania zostaną zakończone to powiadomimy Pana o ich wyniku.
Toyota Corolla TS 2.0 Comfort+Style+Tech

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #296 dnia: 25 Marca 2021, 15:52:07 »
Tak jak pisałem kila postów wcześniej. Jak zrobi się "dym" w tej sprawie w Niemczech to coś ruszy. Polskę Toyota Corporation traktuje jak ryneczek Lidla.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2021, 15:53:53 wysłana przez Amper »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #297 dnia: 25 Marca 2021, 21:13:38 »
Tak jak pisałem kila postów wcześniej. Jak zrobi się "dym" w tej sprawie w Niemczech to coś ruszy. Polskę Toyota Corporation traktuje jak ryneczek Lidla.
W końcu CEO TMP p. dr Jacek Pawlak jest też CEO Toyota Central Europe.
Traktują nas jak sobie na to pozwalamy.
Ja w ostatnim miesiącu zniechęciłem 3 osoby, do zakupu Toyoty.
Wszyscy kupili finalnie auta konkurencji.
Sam też wstrzymałem zakupy aut w firmie w Toyocie.
Po raz pierwszy od 5-ciu lat robię rozeznanie w rynku, a nie walę w ciemno do Toyoty.
Jak się nauczą co oznacza termin gwarancja to może wrócę.
Na razie widzę, że konkurencja ma dużo więcej do zaoferowania, a hybryda to nie jest jedyna jednostka na rynku :).
Zresztą na dzień dzisiejszy jednostką wadliwą.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #298 dnia: 25 Marca 2021, 21:30:08 »
Jak macie poczucie, że was olewają to zastosujcie reklamacje z tytułu rękojmi na piśmie z potwierdzeniem odbioru podpisem osoby, która od was te pismo przyjmie. Wzory jak pisać reklamacje z tytułu rękojmi macie w necie. To reguluje kodeks cywilny i w ciągu 14 dni dadzą wam ekspertyzę lub naprawią usterkę. Jeżeli problem wystąpił już któryś raz i odessanie nadmiaru oleju nie pomogło też piszecie to w tym piśmie i domagacie się nie kolejnego odsysania a naprawy usterki / zwrotu pieniędzy / wymianę na egzemplarz wolny od wad. W google: "reklamacja z tytułu rękojmi" oraz "reklamacja z tytułu rękojmi wzór".  To krótkie zwięzłe pisma, które reguluje kodeks cywilny. Dobrze napisane są bardzo skuteczne w takich sytuacjach :)
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2021, 21:32:26 wysłana przez phantom »

Offline rip

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #299 dnia: 27 Marca 2021, 01:31:27 »
Dzisiaj byłem na wymianie opon. Przy okazji zgłosiłem nadmiar oleju. Ok 5mm ponad max na zimnym silniku.
Zaproponowano mi sprawdzenie stanu oleju oraz procedurę diagnostyczną wprowadzona przez TMP w tej sprawie z powodu zgłoszeń od klientów. Czas trwania 1.5 h. Zapytałem co obejmuje ta procedura ale oprócz informacji o odczekaniu ok 20-30min przed pomiarem, Pan z serwisu powiedział, że nie może ujawnić szczegółów. Tylko podkreślił, że jest to procedura wdrożona przez TMP w celu weryfikacji problemu. Zgodziłem się.
Finalnie potwierdzono mój pomiar, odciągnięto nadmiar, próbka ma zostać wysłana do TMP w celu badania. Nie wiem co więcej było wykonywane, widziałem, że samochód przechodził diagnostykę komputerową.
Zostałem zaproszony na ponowny pomiar i całą 1.5h procedurę po przejechaniu kolejnych 3000-3500km, nie więcej.
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2021, 01:33:55 wysłana przez rip »
rav4

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl