Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221361 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #390 dnia: 03 Kwietnia 2021, 22:05:03 »
We wszystkich autkach jakie miałem oleju zawsze ubywało mniej lub więcej ale nigdy nie było produkcji oleju - dziwna sprawa.  Po lekturze wątków na tym forum o przybywaniu oleju - poszedłem i przed chwilą sprawdziłem w swojej Corolli 1,6 jak tam z olejem i w sumie jest jak zawsze czyli stan max. Czyli niech będzie, że jest ok, chociaż olej powinien się zużywać to powinno go trochę ubywać a jak nie ubywa tzn. że ubytek uzupełniany jest benzyną i kropka.

Czekam sobie spokojnie z zakupem  na wersję poliftową RAV4 V generacji 2,5  hybryd AWD - aby się nią nacieszyć bo wydaje się to ciekawe auto, ale czytając o różnych mankamentach w tym produkcji oleju do którego TMP podchodzi "luzacko"  - to czasami kołacze się w głowie taka myśl, że może to już czas aby kupić jednak elektryka.  Może na początek jakaś Tesla TM3 LR - tam przynajmniej oleju nie produkuje :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #391 dnia: 03 Kwietnia 2021, 22:41:09 »
Ja do tego dziś ze zdziwieniem, że jeszcze nikt chyba o tym nie napisał stwierdziłem, że w aucie jednak nie tanim jak na segment popularny, osłony przeciwsłoneczne wykonano z twardego nieprzyjemnego plastiku  :czerwona: W absolutnie żadnym z wielu aut które posiadałem,  nie przypominam sobie takiej twardej struktury tego elementu  :thumbdown:
Na duży zaś plus, cały układ zawieszenia i napędu AWD w lekkim terenie (zwykłym autem wielu marek miska olejowa by została na glebie, gdzie ravką pomykałem 50-60km/h w całkiem komfortowych warunkach. Niestety w tych warunkach ujawnił mi się rezonans gdzieś z lewego słupka (miałem zakładane czujniki-muszę to sam sprawdzić)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #392 dnia: 04 Kwietnia 2021, 18:33:18 »
W 1.8 masz pośredni wtrysk paliwa i to robi różnicę,  choć i tu (jak w każdym silniku ) paliwo dostaje się do oliwy.

Zastanawia mnie czemu problem występuje głównie w 2.0 . Czyżby to było powiązane z rodzajem wtrysku?  \

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #393 dnia: 04 Kwietnia 2021, 19:12:25 »
W 1.8 masz pośredni wtrysk paliwa i to robi różnicę,  choć i tu (jak w każdym silniku ) paliwo dostaje się do oliwy.

Zastanawia mnie czemu problem występuje głównie w 2.0 . Czyżby to było powiązane z rodzajem wtrysku?  \

Nie tylko 2.0, bo w 2.5 też.
Ogólnie problem dotyczy silników Dynamic Force, w którym jest wtrysk pośredni i bezpośredni.
Chwalą się największą liczbą innowacji i patentów w motoryzacji... a silnik benzynowy ma problem jak konstrukcje diesla Opla czy PSA  :wallbash:.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #394 dnia: 04 Kwietnia 2021, 19:18:44 »
Nie tylko Dynamic Force bo temat  rozpoczął użytkownik z silnikiem 1.8 czyli wtrysk pośredni.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #395 dnia: 04 Kwietnia 2021, 19:20:06 »
Masakra, idę sprawdzić olej

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #396 dnia: 04 Kwietnia 2021, 19:35:14 »
Ostatnio całkiem przypadkowo odkryłem nowy "fenomen". Spróbujcie rano - lub po dłuższym postoju "zmusić" silnik benzynowy ( wciskając pedał gazu) do uruchomienia go tak z 15-20 sek. Potem wyłączcie zapłon i sprawdźcie poziom oleju. Prawdopodobnie na bagnecie będziecie mieli idealny Max a czasami 1- 2 mm poniżej maxa. Ja juz zgłupiałem ...
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2021, 19:43:27 wysłana przez Amper »

Offline Pawlo89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #397 dnia: 04 Kwietnia 2021, 21:58:13 »
Ostatnio całkiem przypadkowo odkryłem nowy "fenomen". Spróbujcie rano - lub po dłuższym postoju "zmusić" silnik benzynowy ( wciskając pedał gazu) do uruchomienia go tak z 15-20 sek. Potem wyłączcie zapłon i sprawdźcie poziom oleju. Prawdopodobnie na bagnecie będziecie mieli idealny Max a czasami 1- 2 mm poniżej maxa. Ja juz zgłupiałem ...

Nie ma się co dziwić:
https://youtu.be/gxw3rLFlsTc?t=351

Dlatego olej sprawdza się po ponad 5 minutach od zgaszenia silnika.

Offline marmanik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CR-V Hybrid
« Odpowiedź #398 dnia: 05 Kwietnia 2021, 16:00:10 »
Ciekawe byłoby wiedzieć jak jest z olejem w hybrydach innych producentów niż Toyota

Honda CR-V Hybrid 2020. System pokazuje przegląd za 30 dni, auto odbierałem na przełomie maja/czerwca 2020 więc pewnie jest ten rok liczony od dnia produkcji?
W Hondzie jest tak, że jeśli system wykryje zbyt duże zużycie oleju przed upływem roku to pokazuje w % stopień zużycia oleju i może rzeczywiście wyjść przegląd olejowy wcześniej.

Moja CR-V ma niecałe 5 tys. km przebiegu, jazda to w 90% miasto, przeważnie odcinki do 10km, olej sprawdzałem przez ten rok kilka razy i zawsze był to poziom max, nigdy nie przekroczony.
Na dość dużym forum CRVownersclub nikt nie pisze o jakichkolwiek problemach z olejem w hybrydach (zarówno z rynku US jak i UK).
"Oil dilution problem" był swego czasu w CR-V, ale tylko w silniku 1.5T i tylko na rynku Ameryki Płn i z tego co czytałem problem Honda tam rozwiązała.

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #399 dnia: 05 Kwietnia 2021, 17:43:59 »
Po 300 km olej wyparował?.. z 0.7 cm ponad Max teraz mam 2/3 bagnetu, sprawdzane po nocy na zimnym silniku.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #400 dnia: 06 Kwietnia 2021, 10:16:49 »
Strona główna

Naprawdę? Przecież to 'oczywista oczywistość', cytując klasyka. Olej musi mieć czas na spłynięcie :(
SAP ABAP Certified Developer

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #401 dnia: 06 Kwietnia 2021, 11:19:52 »
W mojej Corolli 2.0 po przejechaniu 3000km od nowości mam 14mm oleju ponad maximum. Będę w serwisie to zgłoszę problem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #402 dnia: 06 Kwietnia 2021, 17:07:18 »
To bardzo dużo, zgłoś jak najszybciej.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #403 dnia: 06 Kwietnia 2021, 22:34:25 »
To bardzo dużo, zgłoś jak najszybciej.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Umówiłem się na czwartek.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #404 dnia: 07 Kwietnia 2021, 15:26:09 »
Jestem już po "serwisowym badaniu" -  2 godziny. Standardowo odciągniecie oleju z zaleceniem sprawdzania poziomu. wg. serwisu Toyota wie o problemie i usilnie nad tym pracuje. Prawdopodobnie ( i to była by najlepsza opcja) będzie to aktualizacja "mapy" oprogramowania wtrysków. Bez mechanicznej i fizycznej ingerencji w silnik. Ciekawostka taka że TMP twierdzi że taki stan mieszanki paliwa  z olejem nie zagraża silnikowi i nie nakazuje Serwisom wymiany oleju. Termin akcji naprawczej nieznany . Myślę że jak będziemy zgłaszać to w większej ilości, to możemy teoretycznie to przyspieszyć.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2021, 15:34:11 wysłana przez Amper »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl