Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221398 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #420 dnia: 08 Kwietnia 2021, 14:12:43 »
Mnie zastanawia jeszcze jedna kwestia. Ludzie tutaj raportują zwiększenie się poziomu oleju o 10 do kilkunastu mm po przejechaniu zaledwie 2 do 3 tysięcy km. Co dzieje się podczas kolejnych 12-13 tysięcy km do kolejnej wymiany? Raczej chyba nie przyrasta to dalej liniowo? (bo przy 15000km byłoby grubo ponad 5cm ponad stan zakładając, że znalazłoby się na to miejsce) Przelewa się gdzieś? Ucieka "bokiem" wypychając jakieś uszczelnienia? Macie jakieś pomysły? Corolla z tym silnikiem jest już na rynku od 2 lat i mnóstwo ludzi ma juz nakręcone conajmniej kilkadziesiąt tysięcy km przebiegu.

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #421 dnia: 08 Kwietnia 2021, 14:38:09 »
Mnie zastanawia jeszcze jedna kwestia. Ludzie tutaj raportują zwiększenie się poziomu oleju o 10 do kilkunastu mm po przejechaniu zaledwie 2 do 3 tysięcy km. Co dzieje się podczas kolejnych 12-13 tysięcy km do kolejnej wymiany? Raczej chyba nie przyrasta to dalej liniowo? (bo przy 15000km byłoby grubo ponad 5cm ponad stan zakładając, że znalazłoby się na to miejsce) Przelewa się gdzieś? Ucieka "bokiem" wypychając jakieś uszczelnienia? Macie jakieś pomysły? Corolla z tym silnikiem jest już na rynku od 2 lat i mnóstwo ludzi ma juz nakręcone conajmniej kilkadziesiąt tysięcy km przebiegu.
Jeżeli ktoś zrobi dłuższa trasę spada poziom, nie będę mówił za wszystkich, ale u mnie tak faktycznie było. Olej obserwowałem po wcześniejszej dłuższej trasie, 200km po mieście i urosło o 1cm, po trasie 300 km wróciło do poprzedniego poziomu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline rip

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #422 dnia: 09 Kwietnia 2021, 08:10:57 »
Jak to bywa w takich momentach dużo plotek i niedomówień się pojawia, więc wrzucam kolejne zasłyszane w serwisie.

Kolega podczas zgłoszenia tego samego problemu w RAV4 usłyszał, że:
- Toyota pracuje nad rozwiązaniem problemu,
- każdy samochód, który się zgłosi przechodzi diagnostykę i pobierana jest próbka oleju,
- dotyczy to w takim samym stopniu Corolli 2.0, Rav 2.5 i Camry,
- potencjalna akcja serwisowa ma dotyczyć wtryskiwaczy - padło słowo - wymiana 
rav4

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #423 dnia: 09 Kwietnia 2021, 09:21:44 »
Z tą wymianą to bardzo wątpię (chyba że naprawdę jakieś wadliwe ) bo tym steruje komp i ilość to kwestia programu.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline dzidek8989

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #424 dnia: 09 Kwietnia 2021, 09:59:10 »
Jak to bywa w takich momentach dużo plotek i niedomówień się pojawia, więc wrzucam kolejne zasłyszane w serwisie.

- każdy samochód, który się zgłosi przechodzi diagnostykę i pobierana jest próbka oleju,
Jeden z forumowiczów miał wymieniane wtryskiwaczy I nic nie pomogło

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #425 dnia: 09 Kwietnia 2021, 11:54:56 »

Czy to dotyczy też 1.8 bo jedni piszą, że tak a drudzy piszą, że nie i 1.8 to stary sprawdzony silnik

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #426 dnia: 09 Kwietnia 2021, 12:00:40 »
Dotyczy też 1.8

Offline Chinob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #427 dnia: 09 Kwietnia 2021, 12:10:12 »
1.8 tak opisalem strone wczesniej, problem skończył się po założeniu instalacji gazowej. Benzyna do miski wali drzwiami i oknami.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #428 dnia: 09 Kwietnia 2021, 12:23:46 »
Pobieżnie przejrzałem wątek poświęcony Priusowi i tam chyba ten problem nie występuje. Czym różni się 1.8 w Priusie od 1.8 w Corolli?
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Chinob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #429 dnia: 09 Kwietnia 2021, 13:38:26 »
Dotyczy bo to niechodzi ze to prius...w niczym nie jest lepszy to ten sam silnik. Wiekszosc idzie od razu do gazu dlatego problemu niema. Te co nie ida to Klijent jaki? Pani eko z pazurkami lub bez korzystajaca tylko z ASO ! Taki sam Pan garnitur. Sory wiekszosc taxowkarze i gazownia . Taka prawda wez tam posc temat na generacje 4 jak.zaczna Ci niezagazowani sprawdzać sami to zobaczysz jaki rajwach się zacznie :cheesy:

Offline Xtone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #430 dnia: 09 Kwietnia 2021, 21:21:46 »
Dotyczy bo to niechodzi ze to prius...w niczym nie jest lepszy to ten sam silnik. Wiekszosc idzie od razu do gazu dlatego problemu niema. Te co nie ida to Klijent jaki? Pani eko z pazurkami lub bez korzystajaca tylko z ASO ! Taki sam Pan garnitur. Sory wiekszosc taxowkarze i gazownia . Taka prawda wez tam posc temat na generacje 4 jak.zaczna Ci niezagazowani sprawdzać sami to zobaczysz jaki rajwach się zacznie :cheesy:
jakoś ta teoria kłuci się ze sprzedażą hybryd na świecie, póki co to afera jakowaś tylko u nas, nie licząc losowych wpisów z Niemiec - jakaś inna awaria i nieprzetłumaczalnych potworków z Chin. W Polsce sprzedało się tych silników może z 3%produkcji światowej. Nie powiem, sam mam około 1cm ponad max, ale nie robię pod siebie i nie latam z bagnetem jak opętany. Jakoś nie wierzę w wielką wtopę toyoty i rozpadające się silniki, bo gdzieś poza naszym wspaniałym krajem coś już by wyszło.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #431 dnia: 09 Kwietnia 2021, 21:46:56 »
Priusa to nie dotyczy, to jest inny model silnika. Zresztą w Toyocie Prius to inna liga. Mam IV plugin i jest lepiej wyposażona od Camry Executive+VIP. Prius jest też dużo lepiej wykonany.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #432 dnia: 09 Kwietnia 2021, 22:10:49 »
Jak nie sprawdzaja poziomu oleju to skąd mają wiedzieć
Pracowałem na budowie fabryki we Francjiz  kilkoma  francuskimi inżynierami którzy nawet sami płynu do spryskiwaczy nie dolewają bo na stacji obsługa im uzupełnia a olej to sprawdzaja im w serwisie ma przegladzie
Też tak robie ( spr.awdzanie oleju)  z swoimi samochodami i teraz też tak zamierzam robic (mam benzynę 2.O więc  TOYOTOWSKI HYBRYDOWY PROGRAM OLEJ + mnie nie dotyczy)

Oni po prostu użytkują samochody a jak coś się dzieje  to tel  przyjeżdża laweta
Ja laik byłem tam guru mechaniki dla nich
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2021, 22:18:57 wysłana przez UPX »

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #433 dnia: 10 Kwietnia 2021, 00:55:59 »
Tak czytam o tych problemach i złapałem schize sprawdzania poziomu oleju. U mnie w 2.0 TS nie ma takiej opcji. Zaraz mija jak 2 lata jak jeżdżę swoim. Przebieg 34 tys. Sprawdzałem kilka razy od ok 20 tys przebiegu. Minimalne zużycie oleju. Ale fakt poniżej 2 kreski od full po 15 tys km tuż przed serwisem. Sprawdzałem. Martwić się? No nie za bardzo. Przed drugim serwisem było minimalnie mniej niż max. Teraz Max przy 34 tys. Mi nie przybywa.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #434 dnia: 10 Kwietnia 2021, 07:17:28 »
Ta sprawa jakoś tak zaburzyła mój spokój związany z autem. A szkoda, bo jestem bardzo z Corolli zadowolony. Jeszcze nie zaobserwowałem u siebie podniesienia się poziomu oleju, ale przejechałem raptem 650km. No i strasznie trudno ocenić poziom oleju. Jest jasny, że prawie nie widać poziomu na bagnecie. Za to trochę poszukałem w internecie i wychodzi na to, że problem występuje dość często w różnych samochodach. Moim zdaniem przyczyn jest kilka - wtrysk bezpośredni (nie dotyczy 1.8), start&stop (u nas hybryda, więc wpływ jeszcze większy), GPF (wypalanie). Zastanawia mnie jeszcze ten przysłowiowy "wir w baku" przez pierwsze kilkaset metrów jazdy. Wg komputera średnie spalanie to 15-20l. W starym aucie to by) o mniej. Może tutaj też jest przyczyna? Zdaje się, że wtryskiwacze leją benzynę jak oszalałe. Częć pewnie spływa do miski. Oczywiście to gdybanie, ale ewentualna naprawa to może być przeprogramowanie wtrysku.
Corolla SD 1.8 GR Sport

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl