Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221386 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #435 dnia: 10 Kwietnia 2021, 08:34:32 »
A jak Ty chciałeś na zimno startować, ż jakim spalaniem? (automatyczne ssanie) u mnie na starcie to wartości 70-99l/100 :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tom__86

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #436 dnia: 10 Kwietnia 2021, 18:51:42 »
1.8 TS, wyprodukowana 10.2020, 5100 przebiegu, 1000 od wymiany oleju.
Przed chwilą sprawdzałem stan oleju na zimnym silniku. Strasznie ciężko ocenić na tym bagnecie bo:
1. inny stan mam po jednej stronie inny po drugiej.
2. sprawdzałem chyba z 5 razy i tylko pierwsze sprawdzenie było mało rozmazane (nie na całym przekroju).
Uśredniając moje pomiary wychodzi mi że z jednej strony bagnetu mam idealny max z drugiej jakieś 5-6mm ponad max.
Jak wy mierzycie stan oleju? Czy przy 1 pomiarze na ciepłym silniku nie ma rozmazania? Bo z tego co pamiętam jak na samym początku sprawdzałem to też było rozmazane. Też macie inny wynik z każdej strony?

Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #437 dnia: 10 Kwietnia 2021, 20:05:28 »
1.8 TS, wyprodukowana 10.2020, 5100 przebiegu, 1000 od wymiany oleju.
Przed chwilą sprawdzałem stan oleju na zimnym silniku. Strasznie ciężko ocenić na tym bagnecie bo:
1. inny stan mam po jednej stronie inny po drugiej.
2. sprawdzałem chyba z 5 razy i tylko pierwsze sprawdzenie było mało rozmazane (nie na całym przekroju).
Uśredniając moje pomiary wychodzi mi że z jednej strony bagnetu mam idealny max z drugiej jakieś 5-6mm ponad max.
Jak wy mierzycie stan oleju? Czy przy 1 pomiarze na ciepłym silniku nie ma rozmazania? Bo z tego co pamiętam jak na samym początku sprawdzałem to też było rozmazane. Też macie inny wynik z każdej strony?

Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka

Dokładnie tak samo mam. Z jednej strony bagnetu poniżej max, z drugiej rozmazany olej powyżej max. Silnik 1.8.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #438 dnia: 10 Kwietnia 2021, 20:11:15 »
Na ciepłym silniku w ogóle nie jestem w stanie odczytać poziomu oleju - nie widać granicy na bagnecie. Nawet 15 min po zatrzymaniu.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #439 dnia: 10 Kwietnia 2021, 20:12:02 »
Dokładnie tak samo mam. Z jednej strony bagnetu poniżej max, z drugiej rozmazany olej powyżej max. Silnik 1.8.

U mnie również tak samo. Czasami na zimno udaje się wyjąć bagnet bez rozmazania ale tylko za pierwszym razem.

Z jednej strony bagnetu olej wypełnia równo bagnet po całej szerokości i ew. rozmazuje się tylko troszkę z brzegu, zakładam że to jest rzeczywisty poziom. U mnie zawsze w okolicach max.

Offline Chleon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #440 dnia: 10 Kwietnia 2021, 22:22:03 »

U mnie również tak samo. Czasami na zimno udaje się wyjąć bagnet bez rozmazania ale tylko za pierwszym razem.

Z jednej strony bagnetu olej wypełnia równo bagnet po całej szerokości i ew. rozmazuje się tylko troszkę z brzegu, zakładam że to jest rzeczywisty poziom. U mnie zawsze w okolicach max.

U mnie dokładnie to samo. W zasadzie nie mam pojęcia jaki stan oleju :)

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #441 dnia: 11 Kwietnia 2021, 08:22:12 »
Można kupić jakiś inny bagnet? Może w nim jest problem. Już sam nie wiem... Ja też nie mam pojęcia jaki faktycznie mam stan oleju :wallbash:

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #442 dnia: 11 Kwietnia 2021, 09:16:15 »
Ja sprawdzam zawsze po nocy i odczyt mam idealnie widoczny. 6.03.2021r. przy przebiegu ok 2700km odciagnięto mi próbkę do badań i było ok.3/4 stanu max na bagnecie. Wczoraj sprawdziłem i stan jest idealnie taki sam. Przebieg 4300km. Już sam nie wiem co tu jest grane.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #443 dnia: 11 Kwietnia 2021, 09:34:29 »
Ja sprawdzam zawsze po nocy i odczyt mam idealnie widoczny. 6.03.2021r. przy przebiegu ok 2700km odciagnięto mi próbkę do badań i było ok.3/4 stanu max na bagnecie. Wczoraj sprawdziłem i stan jest idealnie taki sam. Przebieg 4300km. Już sam nie wiem co tu jest grane.

Hmm, może część problemu to właśnie nieprecyzynjy pomiar. Myślę, że gdy ktoś będzie jechał do aso na "odciąganie" warto spróbować ich namówić na spuszczenie całego oleju i dokładne sprawdzenie ilości.
Tak na marginesie podobno w niektórych samochodach nie ma bagnetu. 100% brak problemu.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Pedros

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #444 dnia: 11 Kwietnia 2021, 10:00:18 »
Sądzę, że temat przybywania oleju przez najbliższe kilka miesięcy nie będzie zauważalny bo robi się cieplej. Silnik się szybciej nagrzewa i krócej chodzi podczas postoju auta w korku czy na światłach - szczególnie w mieście.
C-HR 2.0 2023

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #445 dnia: 11 Kwietnia 2021, 23:00:44 »
Czyli co mówisz przerwa na wakacje i za rok na zime widzimy się znowu w temacie? :D

Offline Pedros

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #446 dnia: 12 Kwietnia 2021, 08:56:13 »
Oleju pewnie przestanie tak zauważalnie przybywać i zjawisko może się nasilić w zimniejsze dni. Ale to tylko moja teoria :cool:
A czy TMP coś w temacie zrobi, to już inna kwestia - jeżeli miałeś na myśli taką przerwę....
C-HR 2.0 2023

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #447 dnia: 12 Kwietnia 2021, 13:14:53 »

Hmm, może część problemu to właśnie nieprecyzynjy pomiar. Myślę, że gdy ktoś będzie jechał do aso na "odciąganie" warto spróbować ich namówić na spuszczenie całego oleju i dokładne sprawdzenie ilości.
Tak na marginesie podobno w niektórych samochodach nie ma bagnetu. 100% brak problemu.
Jeszcze przez jakiś czas będę monitorował stan i jeżeli poziom nie wzrośnie to pojadę do ASO ze swoim olejem i każę wlać 4 litry. Wtedy zobaczymy co będzie się działo.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #448 dnia: 12 Kwietnia 2021, 16:30:28 »
Dlaczego upieracie się wlewać konkretną ilość oleju? Mają wlać na 80% stanu. Tyle ma być na bagnecie na zimnym silniku. Ja tak zrobiłem i teraz kontroluję stan.
SAP ABAP Certified Developer

Offline Pawlo89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #449 dnia: 12 Kwietnia 2021, 22:12:15 »
Dlaczego upieracie się wlewać konkretną ilość oleju? Mają wlać na 80% stanu. Tyle ma być na bagnecie na zimnym silniku. Ja tak zrobiłem i teraz kontroluję stan.

Ja tak miałem wlane (a nawet chyba trochę mniej), zimą przekroczyło delikatnie stan maximum.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl