Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221411 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #450 dnia: 14 Kwietnia 2021, 18:31:09 »
Dzisiaj po nocy sprawdziłem. Przebieg zbliża się do 900km. Stan 3mm poniżej max. Nie wyczyłem zapachu benzyny - niuchałem też korek oleju i nic.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #451 dnia: 19 Kwietnia 2021, 17:17:17 »
Przejechane prawie 800 km - od odciągnięcia oleju. Stan na bagnecie to 3/4. Benzynę czuć dalej. Też tak macie ? ( pytanie do tych którym odsysano olej)

Offline lukasz5000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #452 dnia: 20 Kwietnia 2021, 12:55:24 »
Parę informacji po mojej niedawnej wizycie w ASO.
1. Toyota wie o problemie, ma sporo zgłoszonych VINów. Ma też oleje odciągnięte do testów i więcej już nie potrzebuje.
2. Wszystko wskazuje na to, iż problemem jest sposób wypalania GPF zarówno w silnikach 1.8 (MY21) jak i 2.0.
3. Toyota pracuje nad nowym oprogramowaniem do silnika sterującym procedurą wypalania GPFa - auta będą wzywane na akcję serwisową.
4. Nie zaobserwowano by poziom oleju wzrastał więcej niż ok 1cm. Można z tym jeździć o ile nie katuje się długotrwale silnika przy czerwonym polu obrotomierza.
5. Odciąganie mieszaniny olejowo-paliwowej nie jest konieczne, powiedziałbym że nawet bardziej szkodzi niż pomaga, gdyż pozbywamy się części oleju i mimowolnie uzupełniamy to benzyną co zmniejsza właściwości smarne i tak już rzadkiego oleju. Nadmiar ok 0,3 litra nie spowoduje wydmuchania oleju oringami i uszczelkami.

Proponuję zachować spokój, cieszyć się nowym autem i czekać na wezwanie do serwisu po nowy soft :)

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #453 dnia: 20 Kwietnia 2021, 12:59:28 »
Parę informacji po mojej niedawnej wizycie w ASO.
1. Toyota wie o problemie, ma sporo zgłoszonych VINów. Ma też oleje odciągnięte do testów i więcej już nie potrzebuje.
2. Wszystko wskazuje na to, iż problemem jest sposób wypalania GPF zarówno w silnikach 1.8 (MY21) jak i 2.0.
3. Toyota pracuje nad nowym oprogramowaniem do silnika sterującym procedurą wypalania GPFa - auta będą wzywane na akcję serwisową.
4. Nie zaobserwowano by poziom oleju wzrastał więcej niż ok 1cm. Można z tym jeździć o ile nie katuje się długotrwale silnika przy czerwonym polu obrotomierza.
5. Odciąganie mieszaniny olejowo-paliwowej nie jest konieczne, powiedziałbym że nawet bardziej szkodzi niż pomaga, gdyż pozbywamy się części oleju i mimowolnie uzupełniamy to benzyną co zmniejsza właściwości smarne i tak już rzadkiego oleju. Nadmiar ok 0,3 litra nie spowoduje wydmuchania oleju oringami i uszczelkami.

Proponuję zachować spokój, cieszyć się nowym autem i czekać na wezwanie do serwisu po nowy soft :)
Przynajmniej jakieś konkrety, z tym centymetrem to jeszcze pytanie czy po prostu nie jest to maksymalnie możliwe wskazanie xD ale dobrze, że już maja jakiś trop!!:)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #454 dnia: 20 Kwietnia 2021, 13:47:41 »
Przejechane prawie 800 km - od odciągnięcia oleju. Stan na bagnecie to 3/4. Benzynę czuć dalej. Też tak macie ? ( pytanie do tych którym odsysano olej)
Ja przejechałem od odciągnięcia około 500km i po 300km zrobionych w mieście miałem niewielki przyrost oleju a po kolejnych 200km przejechanych dynamicznie stan powrócił do poziomu max. Przed odciągnięciem przy przebiegu 3 tyś. km. miałem 14mm ponad max.
Sprawa jest zgłoszona i serwis czeka na rozwiązanie problemu przez Toyotę. Problem występuje również w modelu Camry.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #455 dnia: 20 Kwietnia 2021, 13:58:49 »
...I w rav4 też.występuje.

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #456 dnia: 20 Kwietnia 2021, 17:06:53 »

Czyli mój pierwszy strzał, jak mówiłem, co może być przyczyną :) Inna sprawa, że w 1.8 nie ma GPFu, a problem też jest zgłaszany...
SAP ABAP Certified Developer

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #457 dnia: 20 Kwietnia 2021, 17:39:48 »

Czyli mój pierwszy strzał, jak mówiłem, co może być przyczyną :) Inna sprawa, że w 1.8 nie ma GPFu, a problem też jest zgłaszany...
Nowe 1.8 już mają gpf

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #458 dnia: 20 Kwietnia 2021, 17:47:13 »
Oczywiście że mają

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline lukasz5000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #459 dnia: 20 Kwietnia 2021, 18:12:25 »
1.8 mają GPF od modelu roku 2021 (od ok września 2020)

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #460 dnia: 20 Kwietnia 2021, 20:45:30 »
Jeżeli tak to super wiadomość - w takim razie posiadacze pierwszych wersji 1.8 z 2020roku modelowego mogą spać spokojnie ;) To by tłumaczyło dlaczego w 1.8 problem występuje rzadziej tylko u niektórych. U mnie przykładowo mam rok modelowy 2020 1.8 nie zauważyłem zbytnio tego problemu. owszem olej śmierdzi benzyną ale nie jest go za dużo

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #461 dnia: 20 Kwietnia 2021, 20:50:55 »
Jak mogę stwierdzić czy moja Corolla jest MY20 cz MY21? Kupiłem w marcu bieżącego roku, ale produkcja 20.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #462 dnia: 20 Kwietnia 2021, 23:06:48 »
Jak wydaje dziwne dźwięki podczas jazdy na prąd do 20km/h to MY21 ;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #463 dnia: 20 Kwietnia 2021, 23:13:54 »
Jeżeli tak to super wiadomość - w takim razie posiadacze pierwszych wersji 1.8 z 2020roku modelowego mogą spać spokojnie ;) To by tłumaczyło dlaczego w 1.8 problem występuje rzadziej tylko u niektórych. U mnie przykładowo mam rok modelowy 2020 1.8 nie zauważyłem zbytnio tego problemu. owszem olej śmierdzi benzyną ale nie jest go za dużo
Jejku, to ja mam rok 2019 i zaczynam się zastanawiać, czy za rok wymienić auto, czy jednak zostawić mój egzemplarz.... Co prawda nawet nie wiem ile mam oleju na bagnecie, bo wyciągałem go raz, a pod maskę zaglądałem może ze dwa, trzy razy, ale może sprawdzę czy i u mnie występuje to, o czym czytam od długiego czasu w tym wątku.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #464 dnia: 20 Kwietnia 2021, 23:16:10 »
ale może sprawdzę czy i u mnie występuje to, o czym czytam od długiego czasu w tym wątku.
jak sprawdzisz to daj znać. ja se czasem zaglądam pod maskę tak o na parkingu - to nawet relaksujące, dolać se płynów, sprawdzić poziom oleju itd

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl