Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221253 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #465 dnia: 21 Kwietnia 2021, 09:26:17 »
https://photos.app.goo.gl/bkWBtRWWpSwXQkcq6
Pomiar po nocy, zdjęcie z dwóch stron bagnetu. Czy ten odczyt oznacza, że mam drugie tyle oleju w silniku? Tak na poważnie, jak wy robicie pomiar? U mnie za każdym razem bagnet cały zapaskudzony olejem (a może benzyno-olejem?).
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2021, 09:36:15 wysłana przez lukikow »
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #466 dnia: 21 Kwietnia 2021, 09:39:31 »
Odpowiedź #462 dnia: Wczoraj o 23:06:48 ?
Cytuj (zaznaczone)
Jak wydaje dziwne dźwięki podczas jazdy na prąd do 20km/h to MY21

O, to na 100% Y21. Ta teoria z GPF ma chyba sens. U mnie jeszcze olej się nie podniósł, bo pewnie wypalania nie było. No nic... sprdzam olej i niucham co kilka dni. W sumie to nawet fajnie, bo ładnie jest pod maską :)
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #467 dnia: 21 Kwietnia 2021, 11:32:23 »
https://photos.app.goo.gl/bkWBtRWWpSwXQkcq6
Pomiar po nocy, zdjęcie z dwóch stron bagnetu. Czy ten odczyt oznacza, że mam drugie tyle oleju w silniku? Tak na poważnie, jak wy robicie pomiar? U mnie za każdym razem bagnet cały zapaskudzony olejem (a może benzyno-olejem?).

Ja ma wprawdzie silnik 1.6 Pb ale też nie mogę odczytać poziomu oleju z tego bagnetu. Upaskudzony mam jak u Ciebie. Zastanawiałem się nawet czy nie można wymienić bagnety na taki z gruszką na końcu która ma wciecie. Na tym gładkim to jakaś porażka z odczytem...

Offline Chinob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #468 dnia: 21 Kwietnia 2021, 17:41:19 »
Ciekawe jak gpf zachowuje się z instalacją gazową ? W Mojej 1.8 na miarce juz tylko mninimalnie ubywa oleju. Przypominam ze problemy ze stanem skonczyly się wraz z założeniem instalacji gazowej...dlatego niewiem jak to sie ma gpf ...skoro bylo zle nic nieporwiali i niewymieniali a jest dobrze to hm....:)) teroria srednia aczkolwiek bralismy ją pod.uwagę juz na początku wątku....no chyba ze jezeli u Mnie jest (gpf)a w salonie powiedzieli.ze.jest.gpf( koniec 2019r wersja na 2020) to dziala tak ze wtrakcie swojego dzialania nieuzywa benzyny a uzywa gazu....hm sam niewiem jak to teraz dziala....ale wiem jedno benzyny juz w oleju niemam czy jest to.cos czy niema.   Musze sie.przyjzec kiedys w kanale sam. :))

Offline Chleon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #469 dnia: 21 Kwietnia 2021, 20:15:16 »
....no chyba ze jezeli u Mnie jest (gpf)a w salonie powiedzieli.ze.jest.gpf( koniec 2019r wersja na 2020) to dziala tak ze wtrakcie swojego dzialania nieuzywa benzyny a uzywa gazu....hm sam niewiem jak to teraz dziala....ale wiem jedno benzyny juz w oleju niemam czy jest to.cos czy niema.   Musze sie.przyjzec kiedys w kanale sam. :))

Hmm... gpf jest chyba od MY21. Czyli od aut produkowanych we wrześniu 2020...

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #470 dnia: 21 Kwietnia 2021, 21:09:57 »
Ja mam wersję 2019 bez GPF i nie zauważyłem podwyższonego poziomu oleju. Cały czas max.
Bagnet jest rozmazany jak na zdjęciach, ale zawsze widać gdzie jest olej na całej jego szerokości. Z tego co zauważyłem to rurka w którą wchodzi bagnet jest dosyć mocno zagięta i pewnie dlatego zawsze sie rozmazuje po całości (no i olej nie jest zbyt gęsty, więc spływa). Można wyjąć bagnet poczekać parę minut i wtedy zrobić pomiar odpowiednio wkładając bagnet, najlepiej tymi wypukłymi kropkami do wewnątrz promienia zagięcia rurki, potem przy wyciaganiu, wysunąć mniej więcej o długość od końca bagnetu do znacznika max, odczekać parę sekund na skapnięcie i dopiero wyjąć.
Jest trochę zabawy z tym ale jak już się załapie o co chodzi to da się odczytać pomiar.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #471 dnia: 21 Kwietnia 2021, 21:11:06 »
Tak wyglada plomba wedlug Toyoty

Taśma malarska:

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #472 dnia: 21 Kwietnia 2021, 22:56:51 »
Nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.
A tak po prostu, nie było im wstyd  <zalamka>.
Czy założyli, że nie będziesz zaglądał pod maskę  :wallbash:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #473 dnia: 21 Kwietnia 2021, 23:01:13 »
Moim zdaniem (wcześniej wyrażonym) wstyd to dla toyoty, że nas klientów traktuje jak potencjalnych krętaczy...a właśnie mieliśmy kupić camry w miejsce sprzedanej mazdy 6.
Jednak trzeba płakać, niestety. :wallbash:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #474 dnia: 22 Kwietnia 2021, 08:33:32 »
Ja dodam tylko coś co jest analogią, ale także coś mówi istotnego. W innym moim samochodzie innej marki, który został zakupiony jeszcze bez GPF także sie podnosi poziom oleju, jeśli jest jeżdzony po miescie na krotkich odcinkach, obniza sie po dluższej jezdzie  na trasie.Auta z GPF innej marki nie różnią sie pod tym względem od tych bez GPF.
Ja przypuszczam, że jest to problem złożony, na który "sumarycznie" mają wpływ i bardziej "lejące" wtryski po rozruchu na zimnym i rozszerzalnośc termiczna silnika {zimny, rozgrzany} i być może jeszcze na dodatej dołożony GPF, co razem skutkuje "cudownym" przybywaniem poziomu oleju.
Jak wspominałem wcześniej, z mojego {klienta} punktu widzenia jedynym remedium, które moge osobiście zaaplikować, to częstsza wymiana oleju i ja to robię, co 6-8tys. km {inne auto} bo moja  Corolla to świeżak co nie ma jeszcze 2 tys. km przebiegu.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #475 dnia: 22 Kwietnia 2021, 10:11:05 »
Co do tej produkcji oleju - to w mojej Corolli 1,6 olej stoi w miejscu na max no to niech będzie, że jest w porządku. ( jazda głównie na miejscu, ale trasa na Chorwację też różnicy nie zrobiła). 

Tymczasem w innym domowym autku Corsa C 1,2 z lpg - jest tak, że jak przez ostatnie parę miesięcy były robione tylko krótkie trasy po parę kilometrów to oleju zaczęło przybywać ponad stan, ale jak w następne miesiące były robione tylko trasy autostradą tak po 100 km dziennie ( te 140 km/h latała)  to oleju zaczęło ubywać, tak, że ze dwa razy musiałem robić dolewki. 

No wiem ta Corsa to zupełnie inne i stare autko z przebiegiem ponad 270 tyś km, ale problem wygląda podobnie. :) 

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #476 dnia: 22 Kwietnia 2021, 21:00:11 »
Tak wyglada plomba wedlug Toyoty

Taśma malarska:

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
A co ma na celu założenie takich "plomb"? Uniemożliwienie matactwa i fabrykowania dowodów :grin:?
« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2021, 21:02:01 wysłana przez jinn »

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #477 dnia: 22 Kwietnia 2021, 21:05:57 »
Śmiech na sali. W zasadzie wydaje mi się nielegalne założenie czegoś takiego. Jako użytkownik pojazdu powinieneś mieć możliwość sprawdzenia poziomu oleju w pojeździe i pełnoprawnego korzystania z pojazdu. W tym momencie ASO pozbawiło Cie możliwości kontroli czy nie przybywa oleju w silniku jako cwany sposób naprawy. Co jeżeli oleju jest za dużo teraz? Jeździsz tak nawet o tym nie wiedząc a jak pojedziesz do ASO odessaja nadmiar i powiedzą że wszystko jest okej. Chamstwo coś takiego i jest to niezgodne z polskim prawem możesz to bez konsekwencji zdjąć. Po naprawie wady powinieneś otrzymać w pełni sprawny pojazd a nie pojazd z zaklejnoną możliwością kontroli poziomu oleju ktory wczesniej przybywał i być może dalej przybywa..
« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2021, 21:15:56 wysłana przez phantom »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #478 dnia: 22 Kwietnia 2021, 21:39:32 »
Nie mam fejsboka, ale to trzeba wrzucić do postów Pertyna, naczelnego reklamodawcy Toyoty.
Ciekawy jestem jakby to skomentował.

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #479 dnia: 24 Kwietnia 2021, 14:09:03 »
Jako wymysł itp.U Pertyna jako naczelnego klakiera wszystko jest bezdyskusyjnie super,duper  itp. i jeśli po jego tzw. recenzji auta człowiek postronny do niego wsiądzie, to sie dowie, że ksieżyc ma dwie strony, tę jasną, zawsze oświetloną {reklamy i recenzje} i tą ciemną, nieoświetloną, która sie odkrywa samemu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl