Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221301 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #510 dnia: 30 Kwietnia 2021, 09:28:06 »
@klaudiusz, 2.0 już nie jest nawet dostępny, a wnętrze polifta, szczególnie te zamszowe wstawki robią robotę i jest świetnie spasowane.
Camry to rozsądek, Singer to emocje.
Co do filmu, ropa w oleju miała w domyśle sugerować, że wlano ją do oleju w fabryce by było taniej. Generalnie  "śmierdzi to wszystko manipulacją."

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2021, 09:30:47 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #511 dnia: 30 Kwietnia 2021, 11:02:48 »
https://www.youtube.com/watch?v=a2y8TLcYp9g&ab_channel=JagodowyTV
Czyli nie tylko Japońce produkują olej.
Jak Toyota schodzi do poziomu Renault to po co przepłacać  :wallbash:.
Jakość wnętrza/komfortu jest na korzyść Renault.
Jedna z niewielu przewag Toyoty to bezawaryjność. Bez tego ta marka nie jest za wiele warta, z tymi twardymi plastikami i brakiem wyciszenia.

Widzę że za bardzo nie wiesz o czym piszesz. Zacznijmy od tego że problem przybywającego oleju w hybrydach pojawił się teraz a firma renault swoje problemy miała od dawien dawna i praktycznie w każdym zakamarku auta a nie tylko teraz przy opcji produkowania  oleju.
To może przypomnijmy sobie silniki 1,5dci i problemy z panewkami, problemy z silnikami tce, seria wadliwych maglownic wytrzymujących 30k.km., utleniające się wiązki elektryczne, trzeszczące deski rozdzielcze w kadżarach i oświadczenie aso że dzieje się to powyżej 150k.km.więc Polski problem nie dotyczy, walące się skrzynie biegów pólautomatyczne, delikatny zawias, brak stabilności elektromechanicznej czyli popis firmy magneti szitelli.

Napisaem w skrócie bo tego jest tyle że tojotowy idealista popełniłby sekuku  :good:

I zeby nie było wiem że tojka ogólnie zjechała z jakością ale niestety to jest wymóg czasów i być albo nie być ma rynkach eu.
W odróżnieniu od idealistów krzykaczy ja jestem idealista praktykujący. Korzystam ze sprawdzonych technologii tojoty i nie wierze w żadną reklamę tojoty.

Offline Pawlo89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #512 dnia: 30 Kwietnia 2021, 11:07:41 »
Pewien znany youtuber zrobił test oleju po dotarciu, po 1500km w nowym renault megan rs (był przy zlewaniu oleju) wyszło to samo co w toyotcie, pełno paliwa w oleju
Co masz na myśli mówiąc pełno paliwa w oleju? Widziałeś jednostki z raportu pomiarowego i potrafisz zamienić je na zawartość %?  Film śmierdział zmanipulowaniem. Za pierwszym razem musiał dolać ropy do oleju co wpłynęło na barwę oleju i wynik badania. W uwagach była informacja że z powodu dużej zawartości oleju wyniki widma są obarczone dużym błędem. Oleju napędowego było znacznie więcej od benzyny.

Mam na myśli to, że paliwa było tyle, że olej całkowicie stracił swoje właściwości (badania zostały wykonane dwa razy).

Offline Pawlo89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #513 dnia: 30 Kwietnia 2021, 11:25:17 »
Cytuj (zaznaczone)
Widzę że za bardzo nie wiesz o czym piszesz. Zacznijmy od tego że problem przybywającego oleju w hybrydach pojawił się teraz a firma renault swoje problemy miała od dawien dawna i praktycznie w każdym zakamarku auta a nie tylko teraz przy opcji produkowania  oleju.
To może przypomnijmy sobie silniki 1,5dci i problemy z panewkami, problemy z silnikami tce, seria wadliwych maglownic wytrzymujących 30k.km., utleniające się wiązki elektryczne, trzeszczące deski rozdzielcze w kadżarach i oświadczenie aso że dzieje się to powyżej 150k.km.więc Polski problem nie dotyczy, walące się skrzynie biegów pólautomatyczne, delikatny zawias, brak stabilności elektromechanicznej czyli popis firmy magneti szitelli.

Napisaem w skrócie bo tego jest tyle że tojotowy idealista popełniłby sekuku  :good:

I zeby nie było wiem że tojka ogólnie zjechała z jakością ale niestety to jest wymóg czasów i być albo nie być ma rynkach eu.
W odróżnieniu od idealistów krzykaczy ja jestem idealista praktykujący. Korzystam ze sprawdzonych technologii tojoty i nie wierze w żadną reklamę tojoty.

A teraz toyota: RAV4 i Hilux nie mogą przejść testu łosia - wady nie da się naprawić, gnijące praktycznie każde modele - kompletny brak zabezpieczenie nadwozia i podwozia, trzeszczące plastiki od nowości - każdym kilometrem jest tylko gorzej, słynne silniki diesla walące się na potęgę (2.0, 2.2), problemy z zaworem egr (niestety toyota wróciła do stosowania tego badziewia), a no i słynny silnik 1.2 turbo który potrafi odciąć moc przez nagar kiedy auto jest jeszcze na gwarancji. Jak aktualnie widać toyota również ma pełno drobnych problemów z zawieszeniem. Toyota podąża dobrą drogą z hybrydami połączonymi z silnikami wolnossącymi, jest aktualnie mniej awaryjna od innych marek, ale jest też bardziej uboga w technologie (które to siadają np. w vagu).

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #514 dnia: 30 Kwietnia 2021, 11:50:02 »
No i na pierwszym zdjęciu masz informację przy * o małej dokładności pomiaru z powodu dużej ilości oleju napędowego. Ten "znany" youtuber dolał go żeby podrasować wyniki i z tego powodu film jest zablokowany. Skoro pierwszy pomiar był mistyfikacja to o drugim nie ma co dyskutować.

W innym badaniu tej samej firmy (https://badania-olejow.pl/wp-content/uploads/2017/04/silnik.pdf) gdzie zawartość paliwa wynosi 0,13 Abs/cm (na filmie osiągnięto 0,1) w komentarzach widnieje zapis "e) w oleju brak większych śladów paliwa".

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #515 dnia: 30 Kwietnia 2021, 13:05:14 »
A teraz toyota: RAV4 i Hilux nie mogą przejść testu łosia
Patrz no Ty o tym nie wiedziałem  :-)

kompletny brak zabezpieczenie nadwozia i podwozia
Czy kompletny to nie wiem ale mój kolega będący idealistą pojechał z hiluxem na zabezpieczenie i po temacie. Pocieszam się że widzę dokonania w tchy kwestiach innych marek  :good:

słynne silniki diesla walące się na potęgę (2.0, 2.2), problemy z zaworem egr (niestety toyota wróciła do stosowania tego badziewia),
A który idealista tojoty kupuje diesla ad  :o Ze swoich znajomych idealistów to żaden... no ale reklama Pana skośnego z białą chustką zrobiła swoje  :thumbdown:
Ogólnie zgadzam się kiepskie silniki chociaż poczynania konkurencji są w tych kwestiach ambitne.
Widzisz przeszkadza Ci zawór egr to zobacz co kryje się pod nazwami e-hdi/blue hdi albo inne wynalazki. Wtedy zatęsknisz za egrkiem  :-)

a no i słynny silnik 1.2 turbo który potrafi odciąć moc przez nagar kiedy auto jest jeszcze na gwarancji
No kiepsko ale muszę Cię pocieszyć ten silnik i tak przy pimpowanych tutaj hjundajkach/reniach/kia nie jest najgorszy. Już nie mówiąc o synonimie nagaru czyli tsi.
Pocieszające jest to że i tak okrutnie kiepski silnik 1,2t tojki bedzie używany tańszy niż zwykły 1,2 n/a np.od hyundaja. Zgadnij czemu?

ale jest też bardziej uboga w technologie (które to siadają np. w vagu).
No to co chcesz coś sprawdzonego czy testy i nie sprawdzonego?
A może chcesz sposobu działania vaga czyli testowanie wszystkiego na klientach. Potem fajnie jest bo amator vaga chce auto np.z 2010r. silnik dostępnych jest 20 rodzajów a jeden jest polecany jak poprawisz fabrykę...  :-)

Powtórzę:

Tojota pogorszyła jakość swoich aut ale inni są w tym lepsi.  :good:

Offline Pawlo89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #516 dnia: 30 Kwietnia 2021, 13:31:59 »
Cytuj (zaznaczone)
A teraz toyota: RAV4 i Hilux nie mogą przejść testu łosia
Patrz no Ty o tym nie wiedziałem  :-)

kompletny brak zabezpieczenie nadwozia i podwozia
Czy kompletny to nie wiem ale mój kolega będący idealistą pojechał z hiluxem na zabezpieczenie i po temacie. Pocieszam się że widzę dokonania w tchy kwestiach innych marek  :good:

słynne silniki diesla walące się na potęgę (2.0, 2.2), problemy z zaworem egr (niestety toyota wróciła do stosowania tego badziewia),
A który idealista tojoty kupuje diesla ad  :o Ze swoich znajomych idealistów to żaden... no ale reklama Pana skośnego z białą chustką zrobiła swoje  :thumbdown:
Ogólnie zgadzam się kiepskie silniki chociaż poczynania konkurencji są w tych kwestiach ambitne.
Widzisz przeszkadza Ci zawór egr to zobacz co kryje się pod nazwami e-hdi/blue hdi albo inne wynalazki. Wtedy zatęsknisz za egrkiem  :-)

a no i słynny silnik 1.2 turbo który potrafi odciąć moc przez nagar kiedy auto jest jeszcze na gwarancji
No kiepsko ale muszę Cię pocieszyć ten silnik i tak przy pimpowanych tutaj hjundajkach/reniach/kia nie jest najgorszy. Już nie mówiąc o synonimie nagaru czyli tsi.
Pocieszające jest to że i tak okrutnie kiepski silnik 1,2t tojki bedzie używany tańszy niż zwykły 1,2 n/a np.od hyundaja. Zgadnij czemu?

ale jest też bardziej uboga w technologie (które to siadają np. w vagu).
No to co chcesz coś sprawdzonego czy testy i nie sprawdzonego?
A może chcesz sposobu działania vaga czyli testowanie wszystkiego na klientach. Potem fajnie jest bo amator vaga chce auto np.z 2010r. silnik dostępnych jest 20 rodzajów a jeden jest polecany jak poprawisz fabrykę...  :-)

Powtórzę:

Tojota pogorszyła jakość swoich aut ale inni są w tym lepsi.  :good:

Czyli jak widać toyota od zawsze robiła szajs jak każdy inny tylko, że kiedyś konkurencja zostawiała zacofaną toyotę daleko w tyle. Ta marka nigdy nie była niczym specjalnym i dalej tak zostało, takie zwykłe nudne auta na dojazdy z punktu a do punktu b bez zwracania uwagi na komfort, nie ma co toyoty gloryfikować, bo ma wpadki na takim samym poziomie co konkurencja i niczym specjalnym się nie wyróżnia. Czemu silnik 1.2 będzie tańszy?

1. Ponieważ jest to tanie auto, a sama "marka" posiada "dobre" finansowanie więc ma też większą sprzedaż,
2. Toyota ma prymitywne zabezpieczenia i jest jednym z najłatwieszych aut do kradzieży. Nagar TSi przy nagarze w 1.2 toyoty to jest nic specjalnego - to ta sama prymitywna konstrukcja na wtrysku bezpośrednim, z czasem będą i poważniejsze problemy których nie da się uniknąć.

Przeszkadza mi zawór egr bo toyota miała z nim poważne problemy (w przypadku konkurencji nie słyszałem o aż takich bolączkach z tym zaworem).
Niestety aktualnie nie zanosi się na niską awaryjność silników 2.0L i 2.5L, a cała inna reszta silników bez mocy nie powinna już dawno istnieć.

Silników HDI nie ma co komentować bo toyota nawet nie ma możliwości rzucenia im wyzwania, nie dysponuje silnikami diesla w zwykłych osobówkach. Więc po prostu na starcie jest już na przegranej pozycji.

Co do zabezpieczenie antykorozyjnego to sama Dacia jest o wiele lepiej zabezpieczona od toyoty (fabrycznie).

Stosowanie prostych, starych rozwiązań nie można nazwać "sprawdzonym rozwiązaniem" - tylko "przestarzałym, tanim rozwiązaniem" - czyt. całe wnętrze wszystkich aktualnych toyot jest jak wnętrze audi z 2000 roku (które wtedy działało bezbłędnie, a było nowe :D). Toyota nie potrafi oponować nawet tak prostych technologii - co mnie bardzo irytucje... mamy wyświeltacz wewnątrz auta na którym nic nie możemy zrobić, a pomimo tego i tak działa do pupy i ma mase błędów - o aktualizacjach można zapomnieć, a powinny być co chwilę po OTA.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #517 dnia: 30 Kwietnia 2021, 15:46:02 »
Czyli jak widać toyota od zawsze robiła szajs jak każdy inny tylko, że kiedyś konkurencja zostawiała zacofaną toyotę daleko w tyle. Ta marka nigdy nie była niczym specjalnym i dalej tak zostało, takie zwykłe nudne auta na dojazdy z punktu a do punktu b bez zwracania uwagi na komfort, nie ma co toyoty gloryfikować, bo ma wpadki na takim samym poziomie co konkurencja i niczym specjalnym się nie wyróżnia. Czemu silnik 1.2 będzie tańszy?

1. Ponieważ jest to tanie auto, a sama "marka" posiada "dobre" finansowanie więc ma też większą sprzedaż,
2. Toyota ma prymitywne zabezpieczenia i jest jednym z najłatwieszych aut do kradzieży. Nagar TSi przy nagarze w 1.2 toyoty to jest nic specjalnego - to ta sama prymitywna konstrukcja na wtrysku bezpośrednim, z czasem będą i poważniejsze problemy których nie da się uniknąć.

Przeszkadza mi zawór egr bo toyota miała z nim poważne problemy (w przypadku konkurencji nie słyszałem o aż takich bolączkach z tym zaworem).
Niestety aktualnie nie zanosi się na niską awaryjność silników 2.0L i 2.5L, a cała inna reszta silników bez mocy nie powinna już dawno istnieć.

Silników HDI nie ma co komentować bo toyota nawet nie ma możliwości rzucenia im wyzwania, nie dysponuje silnikami diesla w zwykłych osobówkach. Więc po prostu na starcie jest już na przegranej pozycji.

Co do zabezpieczenie antykorozyjnego to sama Dacia jest o wiele lepiej zabezpieczona od toyoty (fabrycznie).

Stosowanie prostych, starych rozwiązań nie można nazwać "sprawdzonym rozwiązaniem" - tylko "przestarzałym, tanim rozwiązaniem" - czyt. całe wnętrze wszystkich aktualnych toyot jest jak wnętrze audi z 2000 roku (które wtedy działało bezbłędnie, a było nowe :D). Toyota nie potrafi oponować nawet tak prostych technologii - co mnie bardzo irytucje... mamy wyświeltacz wewnątrz auta na którym nic nie możemy zrobić, a pomimo tego i tak działa do pupy i ma mase błędów - o aktualizacjach można zapomnieć, a powinny być co chwilę po OTA.

Spoko napisałeś dużo... no tylko mało treściwie  :-)

W nawiązaniu do dawnych czasów to sprawdź sobie jak wyglądała technologia tojoty vs Europa w sczególności vw.
Zobacz co oferowała corolla e10 w opcji sprzedawanej w milionach sztuk a zobacz co oferował golf3 w takiej samej opcji. Zobacz potem ile wynosiły opłaty tojoty za sprzedaż aut w EU. Czyli ile kosztowała sprzedaż corolli e10 a ile golfa3. Potem zobacz razem ze spadkiem jakości co tojota poczyniła na rynkach eu żeby tu zaistnieć. Czyli fiskal oraz podpisane umowy co do składowych auta a tak właściwie producenta. Bedzie łatwiej Ci zrozumieć czemu stary hilux miał alternator denso (prawdziwe denso) a nowy hilux boscha.

Podsumowując to:

nie ma ziemi obiecanej. Jest jedna wielka motoryzacyjna papka gdzie tojota prezentuje się na tyle dobrze że jeżeli ominiemy sztandarowe wpadki firmy to będziemy bezpieczni. Jeżeli szukamy czegoś wybitniejszego to niestety z nowych aut już za późno.

Można ewentualnie podłubać na rynku USA no ale wtedy za uwolnienie się o eco technologii trzeba zapłacić a to już nie przystoi idealiście  :good: 

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #518 dnia: 30 Kwietnia 2021, 16:16:16 »
Podsumowując Toyota robi najgorsze samochody i z tego powodu od wielu lat znajduje się na podium pod względem ilości sprzedanych samochodów na świecie :).
Proponuję założyć osobny wątek na ten spam.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #519 dnia: 30 Kwietnia 2021, 18:06:41 »
Ale zmiana Mazdy na Kię to już prawie zbrodnia

nie ma to jak obiegowe opinie. Miałem i mazdę 6 i mam Ki Picanto, którym jeździ żona. Różnicy w wykonaniu nie zauważyłem. A Kia Picanto żona jeździ już 5 lat i zrobiła w tym czasie ca 50 tys km. Jak na małe auto to dość dużo. W tym okresie ani razu, słownie ani razu samochód nie odmówił posłuszeństwa, nie zepsuł się. Nic. Zatem nie ma to jak obiegowe opinie. Podobają mi się dwa auta KIA tj. Stinger i Sorento i oba są wg opinii ekspertów porównywalne w swojej klasie do takich aut jak np. BMW. I chodzi tu o jakość, wyposażenie, a przede wszystkim właściwości jezdne. Przejedź się Stingerem to zrozumiesz.
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #520 dnia: 30 Kwietnia 2021, 18:16:16 »
Nic dodać, nic ująć Toyota to naprawdę nic szczególnego, a jakością spasowania plastików i brakami w podświetleniu elementów i innych udogodnień... Powinna brać od Hyundai/Kia korepetycje.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #521 dnia: 30 Kwietnia 2021, 18:52:03 »
Kolego Ledziu aż tak nie przeżywaj tych uwag dotyczących Toyoty.
Jestem pod wrażeniem perswazji marketingowców Toyoty. Jak widać większość klientów akceptuje wady bez mrugnięcia okiem :wallbash:.
Nie przeszkadza im nawet wada konstrukcyjna silnika, zresztą szybko sobie to tłumaczą, że inne marki też tak mają... jak to nie pomaga to wracają do modeli z lat 90...
Tak wiem były kiedyś [cenzura] fajne Toyoty, sam posiadam nadal Hiace z 1981 roku... nie musisz mi tłumaczyć, że Toyota kiedyś to nie ta sama Toyota co dziś.
Porównaj Camry z lat 90 do dzisiejszej, nawet głupia wykładzina jest gorsza od tej z Poloneza

Teraz już wiem dla czego, jak zgłaszam uwagi na serwisie to patrzą na mnie jak na kosmitę. Toyotę wolno tylko chwalić i akceptować taką jaką jest.

ps. nie róbcie jaj i nie porównujcie Kii do BMW <zalamka>. Idźcie do salonu Kii potem do BMW, siądźcie do nawet X1 to zobaczycie różnicę..

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #522 dnia: 30 Kwietnia 2021, 20:29:30 »
nie róbcie jaj i nie porównujcie Kii do BMW

skoro wywołano mnie do odpowiedzi bo porównałem kia do bmw to porównanie to nie było moim wymysłem:
poniżej test, chyba tutaj było to porównanie
https://autokult.pl/40492,kia-sorento-premium-bez-ceny-premium

nie lubię zwyczajnie gdy ocenia się auto przez znaczek a nie przez właściwości, jakość itd.

a poza tym proponuję nowy wątek, gdyż trochę odbiegamy od głównego tematu. Z mojej strony koniec.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2021, 20:49:01 wysłana przez tko »
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #523 dnia: 30 Kwietnia 2021, 23:32:24 »
Panowie temat dotyczy przybywania oleju, jeżeli nie macie na ten temat nic do dodania, załóżcie osobny temat na takie dyskusje?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Pawlo89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #524 dnia: 30 Kwietnia 2021, 23:50:46 »
Podsumowując Toyota robi najgorsze samochody i z tego powodu od wielu lat znajduje się na podium pod względem ilości sprzedanych samochodów na świecie :).
Proponuję założyć osobny wątek na ten spam.

Podsumowując robią tanie samochody, i mają relatywnie dobre finansowanie (tak samo jak vag).

Ogólnie zgadzam się z KubaCamry - toyota jest tak plastikowa, że szkoda gadać (jakości spasowania tam też nie ma), przekonali mnie napędem bo on naprawdę jest prawie idealny, ale niestety zaczęły wychodzić poważne kwiatki... I tak jak mówicie, jedyne co toyota potrafi to odwołać się do historii sięgającej dinozaurów, gdzie mnie na świecie nie było jak te "niezawodne" autka jeździły (swoją drogą bardziej awaryjne od niemieckiej konkurencji).
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2021, 23:54:45 wysłana przez Pawlo89 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl