Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221386 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #525 dnia: 01 Maja 2021, 10:48:37 »
Kolego Ledziu aż tak nie przeżywaj tych uwag dotyczących Toyoty.
Jestem pod wrażeniem perswazji marketingowców Toyoty. Jak widać większość klientów akceptuje wady bez mrugnięcia okiem .
Nie przeszkadza im nawet wada konstrukcyjna silnika, zresztą szybko sobie to tłumaczą, że inne marki też tak mają... jak to nie pomaga to wracają do modeli z lat 90...
Chyba jednak źle przeczytałeś... podsumuje Ci:

Do lat 90tych nawiązalem w odpowiedzi na posta.

Potwierdzam że tojka zjechała z jakością oraz trwałością aut.

Nie zgadzam się że w innych markach jest lepiej szczeglnie że padają ogólniki albo wybiórczo hasła bez szczegółów.
W innych markach jest tak samo albo gorzej lub o wiele gorzej.

skoro wywołano mnie do odpowiedzi bo porównałem kia do bmw to porównanie to nie było moim wymysłem:
poniżej test, chyba tutaj było to porównanie
https://autokult.pl/40492,kia-sorento-premium-bez-ceny-premium

nie lubię zwyczajnie gdy ocenia się auto przez znaczek a nie przez właściwości, jakość itd.
Moja rada jest taka. Tego typu publikacje traktuj jako zasobnik prostych info typu moce, wymiary itp. Odczucia Pana któremu płacą konkretne koncerny, który ma swoje upodobania  mogą być trochę inne niż rzeczywistość. Już nie wspomnę że są biura prasowe z przydzielonymi autami :good:
Bo wiesz pewne formy reklamy mają udawać informację i tu masz książkowy przykład.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #526 dnia: 01 Maja 2021, 11:34:45 »
Nie zgadzam się że w innych markach jest lepiej szczeglnie że padają ogólniki albo wybiórczo hasła bez szczegółów.
W innych markach jest tak samo albo gorzej lub o wiele gorzej.
W tej chwili samochody to jest produkt globalny, a komponenty do ich zbudowania, poczynając od stali a kończąc na elektronice, dostarczają te same firmy, niezależnie od marki w których są wykorzystywane. Jak był problem np. z poduszkami firmy Takata, to dotyczyło to wielu marek. Dlatego w danym segmencie i przedziale cenowym, samochody są na podobnym poziomie wykonania i niezawodności, pomijając oczywiście jakieś wpadki konstrukcyjne, które dotyczą praktycznie każdego koncernu w mniejszym lub większym zakresie.

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #527 dnia: 01 Maja 2021, 11:41:45 »
Kurde panowie ile trzeba was prosić, temat oleju napewno interesuje sporo ludzi, szuka tu jakichś informacji a robicie z tego wątku śmietnik..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #528 dnia: 01 Maja 2021, 13:55:21 »
Moderatora prosimy o zrobienie porządku bo temat właściwy zszedł na inny tor boczny. Dziękuję

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #529 dnia: 01 Maja 2021, 14:22:54 »
Zanim od niektórych użytkowników forum, dowiemy się, że za stan oleju ponad maximum nie odpowiada Toyota tylko poddostawcy albo kosmici.
Mam pytanie czy komis udało się uzyskać jakąś odpowiedz od Toyoty. U mnie milczą.
Czas leci i nic. Czyżby opcja na przeczekanie?

Offline kubacki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #530 dnia: 01 Maja 2021, 19:14:20 »
W mojej 1.8 po 30 tys km poziom oleju ok. Kolega odebrał nową 2.0 i przy przebiegu 10km na bagnecie ?nowka sztuka? było ponad cm oleju za dużo. Wiec to albo celowe zalanie przez fabrykę albo błąd.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #531 dnia: 01 Maja 2021, 20:12:08 »
Żaden błąd .
1. Po 15.000 ( Grudzień) wymiana oleju i było ponad  2-3 mm ponad stan.
2. Przy 21400 km ( marzec) wizyta w aso i odsysanie do poziomu 3/4 na bagnecie.
3. Aktualnie przejechane od tego momentu + 1500 km.
4. Poziom na bagnecie dalej około 3/4 i według mojej subiektywnej oceny ubyło ok +- 2mm , zapach paliwa wyraźnie mniej intensywny.
5. Eksploatacja w tym okresie 95 % miasto.
6. Średni dzienny przebieg około 50 km

Moje przemyślenia i uwagi. Podniesiony stan oleju zależy od
1.  pory roku i temperatur.
2. Stylu jazdy.
3. Dziennego przebiegu.

4. I osobno jak w moim przypadku specyfiki użytkowania np. jako Taxi ( tryb Ready 8 godzin dziennie w trybie postoju) o czym pisałem w poprzednim poście.

« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2021, 20:17:11 wysłana przez Amper »

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #532 dnia: 02 Maja 2021, 09:11:46 »
Niestety, ale Toyota zaczyna iść tą samą drogą jak i inne koncerny.Auta są ok.jeśli coś nie tak, to pewnie wina użytkownika, jeżdzi na krótkich odcinkach po mieście , na zimnawym silniku , a przecież hybryda nie do takiej jazdy została skonstruwana zapewne, autostrady 200-300km za jednym zamachem trzeba robić, ot co.
Proponuję {gratis} nową reklamę Toyoty  albo i nowe logo , bliżniacze, w tandemie:

" T jak T czyli T[oyota} jak T{andeta}" albo "T&T czyli T{oyota}&T{andeta}

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #533 dnia: 02 Maja 2021, 10:42:14 »
Proponuję {gratis} nową reklamę Toyoty  albo i nowe logo , bliżniacze, w tandemie:

napinasz się kolego jakby toyota była jedynym producentem, którego dopadają problemy.  Poczytaj na forach innych marek i zobaczysz , że każdy ma jakiś problem. To nie czasy starej toyoty czy mb 124, które były bezawaryjne. Chcecie mieć samochody z całą masą umilaczy elektronicznych, super nowoczesne auta spełniające kretyńskie normy kołchozu unijnego to producenci muszą kombinować. I wychodzi co wychodzi.    VAG oszukiwał na kompie, aby spełnić normy UE, a inni producenci są lepsi?.  Coś kosztem czegoś. To nie auta z lat 80-90, które praktycznie nie miały elektroniki i które się nie psuły. To istne komputery na  kółkach. A elektronika psuje się najczęściej, chociażby z tego powodu, że jest ustawiana aby oszukać normy UE. I potem wychodzi, że mieszanka nie ta, stosunek tej mieszanki nie ten, czy olej "przybywa". Niestety Polska nadal jest stosunkowo biednym krajem. W Niemczech nikt by się przybywającym olejem nie przejmował, gdyż ma gwarancję, a po gwarancji auto idzie na przemiał. Tylko my liczymy, że auto pojeździ jeszcze z 10 lat po gwarancji. Producent liczy, że po gwarancji auto się rozsypie i kupisz nowe. Najlepszy przykład to MB 124, czy 190 które osiągały bezawaryjnie nawet 1 mln kilometrów. Wiem bo miałem i 124 i 190. I co i tyle, że mało MB nie splajtowało, bo nikt nie kupował nowych aut. Zatem od tego czasu producenci tworzą tylko takie auta, które przeżyją gwarancję. Koniec, kropka. Szkoda tylko, że my Polacy nie jesteśmy takim zamożnym społeczeństwem jak np. Niemcy.
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #534 dnia: 02 Maja 2021, 10:56:17 »

napinasz się kolego jakby toyota była jedynym producentem, którego dopadają problemy.  Poczytaj na forach innych marek i zobaczysz , że każdy ma jakiś problem. To nie czasy starej toyoty czy mb 124, które były bezawaryjne. Chcecie mieć samochody z całą masą umilaczy elektronicznych, super nowoczesne auta spełniające kretyńskie normy kołchozu unijnego to producenci muszą kombinować. I wychodzi co wychodzi.    VAG oszukiwał na kompie, aby spełnić normy UE, a inni producenci są lepsi?.  Coś kosztem czegoś. To nie auta z lat 80-90, które praktycznie nie miały elektroniki i które się nie psuły. To istne komputery na  kółkach. A elektronika psuje się najczęściej, chociażby z tego powodu, że jest ustawiana aby oszukać normy UE. I potem wychodzi, że mieszanka nie ta, stosunek tej mieszanki nie ten, czy olej "przybywa". Niestety Polska nadal jest stosunkowo biednym krajem. W Niemczech nikt by się przybywającym olejem nie przejmował, gdyż ma gwarancję, a po gwarancji auto idzie na przemiał. Tylko my liczymy, że auto pojeździ jeszcze z 10 lat po gwarancji. Producent liczy, że po gwarancji auto się rozsypie i kupisz nowe. Najlepszy przykład to MB 124, czy 190 które osiągały bezawaryjnie nawet 1 mln kilometrów. Wiem bo miałem i 124 i 190. I co i tyle, że mało MB nie splajtowało, bo nikt nie kupował nowych aut. Zatem od tego czasu producenci tworzą tylko takie auta, które przeżyją gwarancję. Koniec, kropka. Szkoda tylko, że my Polacy nie jesteśmy takim zamożnym społeczeństwem jak np. Niemcy.
A to Niemcy przegrały wojnę? tylko ze w nich przez 40 lat USA pompowały dolary a w nas ruski pompował Marksa i Lenina :)

My21 2.0 TS exe+vip

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #535 dnia: 02 Maja 2021, 11:00:34 »
właśnie , znaleźliśmy się nie po tej stronie żelaznej kurtyny. Ale niektórzy nadal uważają, że ruskie nas wyzwalały. No właśnie tak wyzwalały, że Niemcy, które tę wojnę rozpoczęły, są obecnie w lepszej sytuacji niż Polska, która była ofiarą i która rzekomo wygrała. Jak wygrała i jak nas ruskie wyzwalały to właśnie widać.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #536 dnia: 02 Maja 2021, 12:24:48 »
Jak to dobrze poczytać o historii w wątku o przybywania oleju.. ludzie opanujcie się w końcu!

Toyota gorsza / lepsza od innych producentów
 https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?share_fid=39565&share_tid=51202&url=https%3A%2F%2Fforum%2Etoyotaklub%2Eorg%2Epl%2Findex%2Ephp%3Ftopic%3D51202&share_type=t&link_source=app

Proszę, tak trudno założyć sobie wątek w którym możecie popisać się wiedza? Proszę was jak nie macie nic do dodania w sprawie przybywania oleju to nic nie piszcie Ok!?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #537 dnia: 02 Maja 2021, 13:10:05 »
popisać się wiedza?
a jak rozdawali kulturę osobistą to się było na wagarach.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #538 dnia: 02 Maja 2021, 21:13:53 »
Dobra majstry! Ciach bajera, bo zrobił się offtop jak cholera. Zaglądam tu codziennie w celu bycia na bieżąco z tematem, a tu gównoburza o to, czy "szczupak to król wód" <taniec>

W celu odświeżenia wątku chciałbym poinformować szanowne grono o stanie oleju w moim aucie. Pewnie wszystkich bardzo to interesuje.
Mianowicie: Przy przebiegu 2500km odciagnięto 0,5 litra, bez wysłania próbki do badan. Po tygodniu na polecenie TMP odciagnięto kolejne 0,5 l do badań i dolano ok. 0,3 l przy przebiegu ok. 2700km. Po tej akcji stan na bagnecie ok.3/4  maxa. W tej chwili przy przebiegu prawie 5000km stan się nie podniósł, mam wrażenie, że nawet odrobinkę opadł. Zapach bagnetu standardowy, taki jak w każdym benzyniaku. Tryb jazdy bez zmian.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #539 dnia: 03 Maja 2021, 07:47:11 »
Ja po roku zajrzałem pod maskę i (na zimnym silniku, czyli niezgodnie ze sztuką) sprawdzając poziom oleju wychodzi, że był max. Oleju nie wąchałem, wolałem zapach świeżego powietrza  :grin:. Po przeglądzie po roku wlano mi 4l Motula 0W-16, ktory sam im dostarczyłem. W tym roku powtarzam procedurę. Przebieg ledwo 10 tys. km. 1.8 hsd z 2019.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl