Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221401 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #555 dnia: 08 Maja 2021, 05:42:42 »
@D3F napisał:
"Fakt, powinni to napisać w instrukcji, że takie zjawisko może nastąpić, ale nie jest to problem hybryd tylko ogólny problem współczesnych konstrukcji silników..."

Tak, ale... problem nasila się wraz z każdym zimnym startem silnika, a w hybrydach ma to miejsce wielokrotnie częściej w mieście.
Ale potwierdzam, w stricte benzynowym też przybywa nieznacznie oleju w typowo 0-1 jeździe po mieście.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2021, 05:51:32 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #556 dnia: 08 Maja 2021, 07:43:38 »
Pisze to dlatego (nie obrażając nikogo) wynika to z Waszej nie właściwej eksploatacji Hybrydy. Ten napęd wymaga przejechania dziennie co najmniej kilkudziesięciu km . I kocha on tryb Ready- non stop

Też tak sądzę. W tygodniu jeżdżę do pracy 20km w jedną stronę. W weekend jakaś wycieczka, czasem samochodu wcale nie ruszam. Olej trzyma się 2-3mm poniżej max.
Na krótkich odcinkach samochodem nie jeżdżę. Od takich "tras" mam własne nogi, rower, komunikację miejską. Ogólnie krótkie przejazdy są zabójcze dla każdego silnika spalinowego. Do tego zimny silnik wyrzuca koszmarne ilości spalin. A jak ktoś faktycznie musi poruszać się autem w takim trybie to chyba tylko elektryk zostaje.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #557 dnia: 08 Maja 2021, 09:15:54 »
Ręce opadają.Podwyższony poziom oleju{paliwo w oleju} to wina użytkownika, bo niewłasciwie eksploatuje auto bo 20-40km dziennie po miescie to za mało.?Miałem wiele innych aut, które pomimo jazdy na tych samych dystansach i w tych samych warunkach nie wykazywały "cudownej" przemiany  paliwa w olej. Nie chcesz mieć problemu to sie przesiądż na rower i dymaj w mróz czy deszcz te 20 km w jedną stronę i nazad.To wyłącznie "WINA" producenta, że silnik został tak skonstruowany, że  w efekcie tego mamy tom co mamy.Producent potrafi zrobić silnik, by nie dochodziło do zamiany "wody w wino", ale ponieważ mamy silną presję ekologiczną na to , by silnik emitował jak najmniej CO2 itp. no to niejako rykoszetem {trzeba ciąć koszty zawsze i nie będziemy stosować kosztownych rozwiązań, choćby to było parę Centów na sztuce} dostajemy w posagu "paliwo w oleju".Jestem przekonany, że producent jakim jest m..inn. Toyota spokojnie może  zrobić silnik, ktory nie bedzie brał paliwa do  oleju , ale wtedy niestety wzrośnie nieznacznie jego spalanie a za tym pójdzie większa emisja co2 itp. i  związane z tym konsekwencje.
Można rozgrzeszać producenta i winić użytkowników jak widać, tak , tak, można dać się strzyc i krzyczeć wokół, że to dla naszego dobra,bydło na pastwisku też sie cieszy. że trawa smaczna, ot jaki dobry gospodarz, a jak przyjdzie do wieczornego udoju, to zakrzyknie, ze to dla naszego dobra, bo cycki już nabrzmiały i bolą, a jak starsze sztuki pójdą do rzeżni, to reszta westchnie z ulgą i zatrąbi, zostanie więcej trawy dla nas, tak, tak,, wszystko dla naszego dobra.
Slusznie ktoś wyżej zauważył, że gdyby producent zakumunikował, że jego hybrydy nie nadają sie do jazdy po miescie na krótkich 20-40km odcinkach, jedynie mogą jeżdzić jako taksówki non stop i sa przeznaczone na długie lokalne czy autostradowe trasy, to spora liczba by wybrała inne auta, w tym i ja.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #558 dnia: 08 Maja 2021, 11:36:58 »
Wytłumacz mi jaki jest sens ekonomiczny kupować hybrydę która jest dużo droższa od tradycyjnego napędu, wiedząc że będzie się na co dzień robic małe przebiegi.

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #559 dnia: 08 Maja 2021, 11:41:43 »
^ Stworzony do takiego używania elektryk, jest jeszcze droższy? Jaka jest zatem alternatywa? Rower...

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #560 dnia: 08 Maja 2021, 11:49:05 »
Elektryki dziś to raczej moda bycia eco, a Alternatywą jest zwykły silnik benzynowy. A Dla niewolników kropli benzyny opcja z LPG.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #561 dnia: 08 Maja 2021, 14:10:42 »
Wytłumacz mi jaki jest sens ekonomiczny kupować hybrydę która jest dużo droższa od tradycyjnego napędu, wiedząc że będzie się na co dzień robic małe przebiegi.
Ja kupilem hybryde z zamiarem zrobienia 30tys rocznie. Przyszla praca z domu i robie 5 tys.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #562 dnia: 08 Maja 2021, 17:12:04 »
My kupiliśmy hybrydę tylko ze względu na przekładnię planetarną, czyli eCVT i jej prostotę konstrukcyjną. Tego eCVT nie ma w zwykłych silnikach, bo być nie może. Yaris robi tylko 4-5 tys. km rocznie i krótkie odcinki - przy okazji, żeby było w temacie olej śmierdzi olejem a nie mieszanką jak do dwusuwa.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #563 dnia: 08 Maja 2021, 19:07:14 »
5000 km rocznie to około 13 km dziennie. Kupowanie Hybrydy przy takich przebiegach to jakiś (nie wiem jak to nazwać) .... chyba  Ekonomiczny żart i marnowanie pieniędzy ( ale kto bogatemu zabroni). Większą prostotę i podobną niezawodność oraz porównywalne "odczucia pracy skrzyni biegów" ma skrzynia CVT stosowana w tradycyjnych napędach
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2021, 19:28:46 wysłana przez Amper »

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #564 dnia: 08 Maja 2021, 21:29:57 »
A czy wszystko co w życiu robimy musi mieć sens ekonomiczny ?

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #565 dnia: 08 Maja 2021, 21:38:11 »
Amper hybryda pali w mieście o 30% mniej więc  chyba sens jest

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #566 dnia: 08 Maja 2021, 21:58:40 »
Ja też robię Toyotą ledwo 10kkm w ciągu roku, a hybrydę kupiłem dla technologii i mniejszego spalania w mieście. Ekonomicznie, to żaden samochód się nie opłaca chyba, że jako taxi :)
SAP ABAP Certified Developer

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #567 dnia: 08 Maja 2021, 22:04:38 »

Są inne powody wyboru hybrydy:
Automat.
Niesamowita płynność pracy układu napędowego.
Przekładnia e-cvt. Moim zdaniem rewelacja.

A od strony ekonomicznej, w Corolli akurat różnica w cenie nie jest jakaś gigantyczna (mówię o hybrydzie 1.8). Przy sprzedaży za kilka lat to się w znacznym stopniu zwróci. Do tego spalanie niższe o 2-3 litry.

Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #568 dnia: 08 Maja 2021, 22:38:45 »
5000 km rocznie to około 13 km dziennie. Kupowanie Hybrydy przy takich przebiegach to jakiś (nie wiem jak to nazwać) .... chyba  Ekonomiczny żart i marnowanie pieniędzy ( ale kto bogatemu zabroni). Większą prostotę i podobną niezawodność oraz porównywalne "odczucia pracy skrzyni biegów" ma skrzynia CVT stosowana w tradycyjnych napędach
Chcialem kupic nowego Poloneza, ale niestety juz nie produkuja. Rozumiem, ze ogarnales z mojej wczesniejszej wypowiedzi, ze do momentu pandemii robilem po 30tys rocznie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #569 dnia: 08 Maja 2021, 23:14:35 »
To nie samochód banku na 3 lata, tylko kupiony prywatnie na 10-15 lat o ile blachy wytrzymają. Mało jest istotne, że rocznie robi tylko 5k km. Wracając do CVT - zwykłe CVT nie jest prostą skrzynią, do tego sporo rzeczy tam może się popsuć i się psuje jak ten łańcuch, czy stożki a naprawy są bardzo drogie. Nigdy w życiu bym się nie zdecydował na zwykłą CVT. W eCVT za bardzo nie ma co tam się popsuć a wręcz jest to niemożliwe. Do tego eCVT nawet nie można nazwać skrzynią biegów, bo nią nie jest. Ja tym pudełkiem nie jeżdżę - to matuli samochód. Ja mam Megankę IV na turbo kosiarce 1.2 bez GPF z manualem...:) - już 4-ty rok, jeszcze jeździ, lawety nie wymagała... ;).     
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2021, 23:18:56 wysłana przez emigrant »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl