Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221327 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dzidek8989

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #585 dnia: 14 Maja 2021, 06:58:10 »
Video zapożyczone z Niemieckiej grupy gdzie był poruszany temat stanu oleju. 0d 09:08 jest coś o silniku i oleju. Nie znam Angielskiego ale może ktoś z forum to przetłumaczy jeśli jest tam jakaś ważna informacja.
https://youtu.be/y5oaQ0LW3A4

Offline kowalcp2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #586 dnia: 14 Maja 2021, 07:39:30 »
Nie, skopiowałem to co ASO mi przesłało kopiując to co dostało z TMP.
Ale brawo za czujność...   <zalamka>

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #587 dnia: 14 Maja 2021, 08:45:48 »
@dziadek8989, jeśli mimo to chcesz poznać co mówią, to w kompie z  Windows wystarczy kliknąć w filmiku na "YT" w "trybik" ustawienia - pokaż napisy - angielski-znowu ustawienia - tłumacz i wybrać z listy język polski.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Chleon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #588 dnia: 14 Maja 2021, 13:48:13 »
Wymieniłem dziś olej w kosiarce (no czas koszenie zacząć ;) ). Jakież było moje zdumienie gdy okazało się, że oleju jest ponad stan i wali wachą jak nie wiem :wallbash:

Nie dokonał bym tych czynności gdybym od kilku miesięcy nie był szczęśliwym posiadaczem Corolli i uczestnikiem tego forum  :grin:

A teraz będzie optymistycznie:

Kosiarka odpaliła od razu :) Nadmienię, że nie jest wyposażona w silnik Toyoty (chyba nie robią) ani nawet Hondy (ci robią) tylko jakiś amerykański.

Kosiarka ma 15 lat olej ostatnio zmieniałem 3 lata temu. :D

Mam nadzieję, że nasze toyoty również poradzą sobie tak doskonale z tym problemem :)

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #589 dnia: 14 Maja 2021, 16:19:39 »
Tak z ciekawości zapytam, dalej macie ponad max ? przy dodatnich ostatnio temperaturach

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #590 dnia: 14 Maja 2021, 16:21:13 »
Tak z ciekawości zapytam, dalej macie ponad max ? przy dodatnich ostatnio temperaturach
Nie. Po wymianie oleju wszystko ok po pierwszym 1000km.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #591 dnia: 14 Maja 2021, 16:52:11 »
Ja po odciągniętym oleju  przejechałem prawie 2000 km. I stan na bagnecie 3/4 z lekką tendencja spadkowa. Zapach paliwa prawie nie wyczuwalny.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #592 dnia: 14 Maja 2021, 20:15:26 »
Wymieniłem dziś olej w kosiarce
A jaki olej lejesz Amsoila czy jakiś inny PAO? Robiłeś może wcześniej płukankę?

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #593 dnia: 19 Maja 2021, 08:19:01 »
Byłem w ASO zgłosić problem. W odpowiedzi dostałem oficjalna odpowiedz TMP, którą już znamy. Zignorowali moją prośbę o odciągnięcie oleju zasłaniając się informacją z TMP, że benzyna z oleju odparuje a jak mi odciągną to potem może się okazać, że stan oleju jest za niski. Dobrze że chociaż zarejestrowali zgłoszenie i jest ślad po zgłoszonej sprawie.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #594 dnia: 27 Maja 2021, 21:17:03 »
Sąsiad, który ma nowego VW Tiguana 1,5 evo 150 KM  - jak już wcześniej pisałem przy odbiorze auta był w ASO zaraz pouczony, że oleju będzie zwłaszcza na początku trochę ubywać (bo tak ma być) i aby się tym nie przejmować. No to się nie przejmuje, ale dzięki temu pouczeniu częściej zagląda pod maskę i sprawdza poziom oleju - no i faktycznie trochę ubywa. Do tej pory (jeździ całkiem spokojnie) dolał dopiero dwa razy po dwie setki oleju to jak na parę miesięcy jazdy nie jest źle. 

Tak więc każde auto ma  swoją 'Piętę" i zapewne tak też trochę musimy patrzeć na produkcję oleju w Hybrydach :)

Offline dzidek8989

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #595 dnia: 29 Maja 2021, 08:49:02 »
Wiem że zaraz zostanę skrytykowany że bronie toyoty jak i innych marek ale trudno.
https://www.google.com/amp/s/autokult.pl/25607,negatywne-efekty-eksploatacji-samochodu-na-krotkich-dystansach%3famp=1

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #596 dnia: 29 Maja 2021, 12:35:10 »
W sumie wszystko ok - tylko trzeba zmusić producentów aby wpisali w instrukcji na pierwszej stronie (czerwonymi literami), że samochód nie nadaje się do jazdy na krótkich odcinkach, czy to hybryda czy inny i po sprawie. No i jeszcze uporczywe reklamy i Ziętarski  - też muszą to uwypuklić przed samozachwytem. że samochody nie latają i nie jeżdżą na krótkich odcinkach i po sprawie :) 

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #597 dnia: 29 Maja 2021, 13:56:59 »
W sumie wszystko ok - tylko trzeba zmusić producentów aby wpisali w instrukcji na pierwszej stronie (czerwonymi literami), że samochód nie nadaje się do jazdy na krótkich odcinkach, czy to hybryda czy inny i po sprawie. No i jeszcze uporczywe reklamy i Ziętarski  - też muszą to uwypuklić przed samozachwytem. że samochody nie latają i nie jeżdżą na krótkich odcinkach i po sprawie :)
Wychodzi na to ze trzeba kupić 3 auta, jedno na miasto, drugie na trasy i trzecie w teren(wyższe).
Moim zdaniem nie ma co świrować olej zmieniać raz w roku na prawidłowy i będzie dobrze (chyba) :)
Moja robi dziennie 2x2.5km  plus weekendowe i sporadyczne wypady rzędu 30km co rocznie daje około 2 tys km plus wakacje około 3000km w moim przypadku zmiana raz w roku oleju. Jak będą w Aso zmieniać olej to im powiem żeby zlewkę opróżnili bo im się nie zmieści :)

My21 2.0 TS exe+vip

Offline dzidek8989

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #598 dnia: 29 Maja 2021, 14:02:05 »
Ja problemu z  krótkimi odcinkami na szczęście niemam. Minimum 2x w tygodniu zaliczam autostrada a tydzień temu jechałem do PL 1100 w jedną stronę  to po takiej trasie nawet zapach benzyny zniknął. Ponad maks miałem tylko raz. Wtedy odciągnęli nadmiar o id tamtej pory jest już cały czas ok.

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #599 dnia: 30 Maja 2021, 13:31:08 »
Ja problemu z  krótkimi odcinkami na szczęście niemam. Minimum 2x w tygodniu zaliczam autostrada a tydzień temu jechałem do PL 1100 w jedną stronę  to po takiej trasie nawet zapach benzyny zniknął. Ponad maks miałem tylko raz. Wtedy odciągnęli nadmiar o id tamtej pory jest już cały czas ok.

U mnie 2x dziennie po 3km i w weekendy po kilkadziesiąt km. Auto ma teraz przejechane 6000km, przy 2500km było 7mm ponad stan, odciagnięto 0,5l. Przy 2700km pobrano 0,5l oleju do badań i dolano ok. 0,3l. Po tym zabiegu na bagnecie było ok 3/4 stanu maksymalnego. Dzisiaj stan trochę ponad połowę maxa. W tej chwili już całkowicie przestałem się tym przejmować. Następna kontrola stanu za parę miesięcy i ewentualna dolewka :grin:
https://zapodaj.net/2bbb31a4f6b1f.jpg.html
https://zapodaj.net/22446f130dc03.jpg.html
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2021, 13:34:34 wysłana przez jinn »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl