Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221398 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #765 dnia: 23 Czerwca 2025, 18:13:46 »
Za dużo ! - chyba o 0.5 l oleju lub więcej jest na skali bagnecie powyżej max. Powinno być max 0.5 do 1 cm ponad maximum. To co mi pierwsze przychodzi na myśl to może ten co zmieniał olej wlał "na pałę" za dużo lub  Auto jeździ bardzo bardzo mało i pokonuje bardzo krótkie odcinki w mieście. Domyślam się że jest to silnik 2.0 ?
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2025, 18:18:17 wysłana przez Amper »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #766 dnia: 23 Czerwca 2025, 18:59:09 »
Za dużo ! - chyba o 0.5 l oleju lub więcej jest na skali bagnecie powyżej max.
Spokojnie,  niech autor odpowie na pytania które mu zadałem.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #767 dnia: 23 Czerwca 2025, 19:32:03 »
jak na moje oko to olej nie jest rozrzedzony paliwem bo przy przybliżeniu zdjęcia wygląda na gęsty. Jest go po prostu za dużo wlane. Zresztą kolega założył ten sam wątek na oilclub. Tak z ciekawości kupując auto nie sprawdziłeś podstawowych płynów ( olej, płyn chłodniczy )

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #768 dnia: 23 Czerwca 2025, 19:43:16 »
Powinno być max 0.5 do 1 cm ponad maximum.

Niestety, nie powinno. Po to jest kreska max., żeby jej nie przekraczać. 0,5 - 1 cm ponad max., to można założyć, że silnikowi nic sie nie stanie, ale nie powinno tak być.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #769 dnia: 23 Czerwca 2025, 21:10:34 »
Odpowiem tak ( z praktyki): auto popędzone na długich szybkich trasach (autostrady) olej schodzi na bagnecie ok. 0.5 -1 cm cm poniżej max. W trybie miejskim powyżej 0.5 cm nad max. . Przejechane mam 130 tyś km głównie w dużym mieście, nic się z motorem nie dzieje.  Myślę że większość jest po prostu przewrażliwiona i mentalnie jest w myśleniu i wiedzy na zwykłych spalinówkach  choć od tej zasady odbiegają motory 1.8 na pośrednim wtrysku  Takie uroki motoru 2.0 który ma 8 wtrysków w tym 4 bezpośrednie.  P.S a tak w ogóle to 2 litrówka jest zaj...sta pod względem przyspieszania i komfortu pracy. I ostania uwaga przy wymianie oleju niech zmieniacz na Wasze żądanie wleje od 0.5 do 1 cm poniżej maxa. Natomiast co pokazał kolega jest niepokojące, tak nie powinno być ...cos poszło nie tak
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2025, 21:19:45 wysłana przez Amper »

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #770 dnia: 24 Czerwca 2025, 08:57:30 »
Kolego @aphroman, generalnie pomiędzy min, a max jest ok. 1 litr oleju. U Ciebie jest tego raz tyle. To chyba logiczne, że jest go za dużo, a nawet dużo za dużo. Nie wiem co jest przyczyną tego stanu(jak często sprawdzasz i ile było przy ostatnim sprawdzeniu stanu oleju, ile było po wymianie i czy go przybywa czy utrzymuje się na stałym poziomie). Z dużym prawdopodobieństwem ktoś przy wymianie oleju nie dość dokładnie spuścił olej, a następnie nalał "na pałę". No chyba, że silnik się grzeje i ubywa płynu chłodzącego, to można domniemywać(z naciskiem na słowo "domniemać"), że coś z uszczelką pod głowicą nie tak. Najprościej ubrać nadmiar, albo całkowicie wymienić i obserwować co się dzieje.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #771 dnia: 24 Czerwca 2025, 11:00:50 »
Moze byc tak jeszcze, ze kanał przez ktory przechodzi bagnet, jest zabrudzony olejem. Bo tyle ponad max to az dziwne, ze korby nie tluka o olej w misce.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #772 dnia: 26 Czerwca 2025, 20:26:32 »
A może to nie jest poziom oleju, tylko kolega kilkakrotnie wsadzał i wyjmował bagnet i on sie po prostu rozmazał na miarce. Różni są ludzie i różnie myślą. Ja jak sprawdzam poziom oleju więcej, niż jeden raz po nocy, to mam rozmazany na miarce i nie wiem, jaki jest poziom. Dlatego, jak chcę sprawdzić poziom drugi raz, to czekam z wyjętą miarką, aż spalę spokojnie fajkę, po czym wycieram bagnet, wsadzam drugi raz, wyjmuję i olej jest w normie i widok czytelny.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #773 dnia: 26 Czerwca 2025, 21:45:10 »
Dlatego, jak chcę sprawdzić poziom drugi raz, to czekam z wyjętą miarką, aż spalę spokojnie fajkę, po czym wycieram bagnet, wsadzam drugi raz, wyjmuję i olej jest w normie i widok czytelny
Pierwszy raz słyszę o takim sposobie. Podstawa to przetarcie bagnetu szmatką przed sprawdzeniem stanu. . Wyjątkiem może być sprawdzanie po nocy ale też nie jest idealnie. Oczywiście fajnie jak chwilę (kilka minut) silnik będzie off.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #774 dnia: 26 Czerwca 2025, 21:54:28 »
Wyciągam bagnet, wycieram szmatką, wkładam z powrotem, po kilku sekundach wyciągam ponownie I patrzę na stan. Nic mi się nie rozmazuje, jedyny kłopot to zobaczyć stan oleju zaraz po wymianie, bo świeży 0W16 ma kolor "Kujawskiego"
Ale ja mam 1,5 bez hybrydy...
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwca 2025, 21:57:20 wysłana przez Jacek_63 »

Offline Miles

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8 TS
« Odpowiedź #775 dnia: 27 Czerwca 2025, 17:02:27 »
U mnie też rozmazuje po całości. Miałem już kilka samochodów. Zawsze sprawdzałem w nich regularnie poziom oleju i tylko w Corolli mam z tym problem. Rurka od bagnetu jest (przynajmniej w silniku 1.8) za wąska. Bagnet przesuwa się w niej z wyraźnym oporem rysując po jej ściance. Jeśli czystą bibułą przejadę po samych bocznych krawędziach bagnetu, to zostawiają one metaliczny ciemno szary kolor. A do tego dochodzi jeszcze duży kąt pod którym w pewnym momencie ta rurka się załamuje.
Oszczędność Toyoty w tym przypadku na średnicy to level master.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #776 dnia: 27 Czerwca 2025, 17:05:10 »
Pierwszy raz słyszę o takim sposobie.

Drogi ledziu, a co tu pierwszy raz słyszeć. Sposób, jak wszystkie. W czym problem odczekać 5 - 10 minut z wyjętą miarką, wytrzeć ją i sprawdzić poziom ponownie? W innych autach nie miałem problemu z kilkakrotnym sprawdzaniem poziomu oleju, ale w Corolli wyjmując miarkę, wciąga sie olej do rurki i przy kolejnych pomiarach wciągnięty w rurkę olej rozmazuje się na miarce, dlatego trzeba odczekać z wyjętą miarką, olej z rurki ścieknie i przy kolejnym pomiarze nie rozmaże sie na miarce. Ktoś tu już nawet kiedyś pisał o tym sposobie i to działa, sprawdza się.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #777 dnia: 27 Czerwca 2025, 17:11:23 »
Rurka od bagnetu jest (przynajmniej w silniku 1.8) za wąska.

Może nie tyle za wąska, co za bardzo wygięta.

Bagnet przesuwa się w niej z wyraźnym oporem rysując po jej ściance.

U mnie jakoś chodzi gładko. Mam 1,8. Nie skręcił ci przypadkiem mechanik w ASO końca miarki w świderek, żeby ułatwić sobie odczyt? U mnie na przeglądzie rok temu tak zrobili i miarka rzeczywiście ciężko chodziła. Pojechałem z małymi pretensjami do ASO, wymienili mi miarkę i przeprosili za manewr mechanika.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #778 dnia: 27 Czerwca 2025, 19:35:19 »
Drogi ledziu, a co tu pierwszy raz słyszeć.
Nic, jest ok. Nigdy takiego sposobu nie widziałem i nigdy nie stosowałem :-) a widziałem aut podczas wymiany oleju sporo naprawdę sporo :-) ale ważne że osiągamy ten sam cel  :grin:
Te oczekiwania olejowo/miarkowe stosuje tylko przy jednym aucie ale z suchą miską olejowa :-)
Oszczędność Toyoty w tym przypadku na średnicy to level master.
O co chodzi?
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2025, 20:17:47 wysłana przez ledziu »

Offline Miles

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8 TS
« Odpowiedź #779 dnia: 27 Czerwca 2025, 23:10:06 »

[/quote]

U mnie jakoś chodzi gładko. Mam 1,8. Nie skręcił ci przypadkiem mechanik w ASO końca miarki w świderek, żeby ułatwić sobie odczyt? U mnie na przeglądzie rok temu tak zrobili i miarka rzeczywiście ciężko chodziła. Pojechałem z małymi pretensjami do ASO, wymienili mi miarkę i przeprosili za manewr mechanika.
[/quote]

Jest tak od nowości.

@ledziu
Poznając Toyotę dochodzę do wniosku, że jest ona mistrzem w oszczędzaniu wszędzie tam, gdzie nie widać tego na pierwszy rzut oka. Jestem w stanie uwierzyć w to, że nawet na takiej błahostce, jak średnica rurki od bagnetu potrafili zastosować optymalizację kosztów i wyliczyć jak ją wykonać, by było taniej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl