Lordowie, krótkie info o awarii jaka spotkała moja RAV4 V hybrid w ostatnich dniach.
W czasie jazdy, szczęśliwie własnie wjechałem na parking i miałem prędkość nie większą niż 10 km/h alarm wyłączył mi silnik i samochód zatrzymał się.
Wezwałem Toyota Assistance, bo alarm nie dawał się wyłączyć PIN kodem. Przyjechał Pan mobilnym warsztatem i zaczęła się standardowa śpiewka, że pewnie rozładowana bateria w alarmie. Wymienił baterię w alarmie, potem w kluczyku i dalej alarm nie daje się dezaktywować. Po godzinie kombinacji decyzja samochód na lawecie jedzie do serwisu. W serwisie po dwóch dniach udało się usunąć awarię - wymieniono uszkodzoną centralkę alarmu oraz akumulator 12 V bo nie trzymał parametrów.
W momencie odbioru samochodu z naprawy gwarancyjnej poprosiłem o protokół naprawy. Otrzymałem dokument z moimi uwagami dotyczącymi awarii, takimi jak:
1. Silnik wyłączył się w czasie jazdy.
2. Brak możliwości dezaktywacji alarmu PIN kodem.
3. Bateria w "pestce" od alarmu w ciągu ostatniego roku musiała być wymieniana 4-krotnie.
Jakież było moje zdziwienie kiedy w protokole naprawy jedyną pozycją była wymiana akumulatora 12V. Poprosiłem o dopisanie informacji o wymianie centralki alarmu. Bardzo miły Pan najpierw powiedział, że alarm to nie jest część pochodząca z Toyoty, więc system nie generuje informacji o takich naprawach, ale na moją prośbę odręcznie dopisał informację na protokole.
Ponieważ, awaria złapała mnie bardzo daleko od domu (1500 km) to pojawił się kolejny problem. Okazało się, że po wymianie centralki nie będzie działać "pestka", którą mam przy drugim komplecie kluczyków w domu. Kiedy poprosiłem o dołączenie drugie pestki w ramach naprawy gwarancyjnej to dostałem odpowiedź, że jak bym miał drugą przy sobie to by mi zaprogramowali, a tak to mogę sobie kolejna pestkę, sobie u nich kupić. Na moja uwagę, że raczej nikt nie jeździ z dwoma kompletami kluczyków, a wymieniając części w samochodzie spowodowali, że posiadana przez mnie pestka stała się bezwartościowa, odpowiedź była, że na to już nic nie poradzą.