Autor Wątek: Alarm w czasie jazdy wyłączył silnik RAV 4V hybrid  (Przeczytany 14802 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
Alarm w czasie jazdy wyłączył silnik RAV 4V hybrid
« dnia: 03 Czerwca 2020, 10:20:30 »
Lordowie, krótkie info o awarii jaka spotkała moja RAV4 V  hybrid w ostatnich dniach.

W czasie jazdy, szczęśliwie własnie wjechałem na parking i miałem prędkość nie większą niż 10 km/h alarm wyłączył mi silnik i samochód zatrzymał się.
Wezwałem Toyota Assistance, bo alarm nie dawał się wyłączyć PIN kodem. Przyjechał Pan mobilnym warsztatem i zaczęła się standardowa śpiewka, że pewnie rozładowana bateria w alarmie. Wymienił baterię w alarmie, potem w kluczyku i dalej alarm nie daje się dezaktywować. Po godzinie kombinacji decyzja samochód na lawecie jedzie do serwisu. W serwisie po dwóch dniach udało się usunąć awarię - wymieniono uszkodzoną centralkę alarmu oraz akumulator 12 V bo nie trzymał parametrów.

W momencie odbioru samochodu z naprawy gwarancyjnej poprosiłem o protokół naprawy.  Otrzymałem dokument z moimi uwagami dotyczącymi awarii, takimi jak:
1. Silnik wyłączył się w czasie jazdy.
2. Brak możliwości dezaktywacji alarmu PIN kodem.
3. Bateria w "pestce" od alarmu w ciągu ostatniego roku musiała być wymieniana 4-krotnie.
Jakież było moje zdziwienie kiedy w protokole naprawy jedyną pozycją była wymiana akumulatora 12V. Poprosiłem o dopisanie informacji o wymianie centralki alarmu. Bardzo miły Pan najpierw powiedział, że alarm to nie jest część pochodząca z Toyoty, więc system nie generuje informacji o takich naprawach, ale na moją prośbę odręcznie dopisał informację na protokole.

Ponieważ, awaria złapała mnie bardzo daleko od domu (1500 km) to pojawił się kolejny problem. Okazało się, że po wymianie centralki nie będzie działać "pestka", którą mam przy drugim komplecie kluczyków w domu. Kiedy poprosiłem o dołączenie drugie pestki w ramach naprawy gwarancyjnej to dostałem odpowiedź, że jak bym miał drugą przy sobie to by mi zaprogramowali, a tak to mogę sobie kolejna pestkę, sobie u nich kupić. Na moja uwagę, że raczej nikt nie jeździ z dwoma kompletami kluczyków, a wymieniając części w samochodzie spowodowali, że posiadana przez mnie pestka stała się bezwartościowa, odpowiedź była, że na to już nic nie poradzą.

Offline Sharx

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Alarm w czasie jazdy wyłączył silnik RAV 4V hybrid
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Czerwca 2020, 10:37:21 »
Ja też żaluję, że dałem się namówić na alarm. Niejasna obsługa, brak pilota, włączanie się alarmu na myjni, a teraz jeszcze taka sytuacja jaką opisałeś. Strach pomyśleć, co by było gdyby silnik się wyłączył na autostradzie lub podczas wyprzedzania.

Offline MarcinMAMP

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Czerwca 2020, 10:42:17 »
Zgadzam się ten alarm jest nic nie wart a dodatkowo nie stanowi większej przeszkody dla złodziei

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Pedr0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Czerwca 2020, 11:34:05 »
Nieciekawa sprawa. Alarm może być, ale to podłączenie do zapłonu jest jak widać ryzykowne. Zaczynam się zastanawiać, czy nie wyłączyć tego zupełnie.

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Czerwca 2020, 12:06:02 »
Jakbyś nie miał Assistance to byłbyś w czarnej....
Dobrze mieć ubezpieczenie od alarmu  :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Czerwca 2020, 16:21:26 »
Pytanie, jaki alarm się popsuł, bo te montowane w nowym modelu z zieloną diodką są podobno lepsze.
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Czerwca 2020, 17:02:23 »
bo te montowane w nowym modelu z zieloną diodką
a jam ma z czerwoną diodką
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Czerwca 2020, 17:29:33 »
nie chce mi sie wierzyć by ktoś był tak bezmyślny i wpiął ten alarm w obwód wyłączający zapłon podczas jazdy. jeśli tak, to jest skandal i narażanie zdrowia i życia. skrajna głupota..

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Czerwca 2020, 17:39:59 »
Nie wiem w jaki obwód był wpięty alarm. Wiem, że w trakcie jazdy włączył się alarm i został unieruchomiony silnik.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Czerwca 2020, 17:43:11 »
nie chce mi sie wierzyć by ktoś był tak bezmyślny i wpiął ten alarm w obwód wyłączający zapłon podczas jazdy. jeśli tak, to jest skandal i narażanie zdrowia i życia. skrajna głupota..

A jak inaczej? Od dawna tak robi się alarmy, że odcina się zapłon, a opcją jest odłączenie sterowania cewek po jakimś czasie bez sygnału np. z pastylki. Uszkodzona elektronika jest nieprzewidywalna, silnik wycieraczek może spowodować spalenie samochodu, a mimo to je montują...

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Czerwca 2020, 18:31:24 »
z 10 lat temu tak się robiło. teraz robi się tak, by uniemożliwić rozruch lecz nie spowodować braku wspomagania hamulców i kiery w trakcie jazdy. nikt cywilizowany już nie chce odpowiadać za wypadki spowodowane przez takie błędy..

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Czerwca 2020, 18:45:41 »
Dyskusyjne.
Wspomaganie hamulców, kierownicy i tabuny innych systemów przestają działać przy wielu usterkach, które nie wybierają momentu zaistnienia. Wręcz teraz się stosuje, żeby złodziej mógł odjechać, ty uciec, a samochód po jakimś czasie się zatrzymać. Wcześniej - do opróżnienia gaźnika (gaźników).

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Czerwca 2020, 19:05:20 »
kiełek, daj spokój; od kilku lat wszyscy na świecie starają się zadbać o bezpieczeństwo swoje oraz innych. jeśli montujesz takie prymitywne odcięcia, dla własnego oraz innych dobra, pora się zastanowić jak to może zadziałać..

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Czerwca 2020, 19:44:14 »
Link1
Link2
Link3

Każda elektronika może się zepsuć unieruchamiając samochód, w podobny sposób do opisanego przez autora wątku. Tu akurat trafiło na alarm. A gdyby trafiło na coś innego, nie wiem, na pompę paliwa, to byś powiedział, że pomp nie można montować, bo jak się zepsują/wypalą styki (co się zdarza częściej niż uszkodzenie alarmu), bo tracimy kontrolę nad autem.
Nie wiem dlaczego tak uczepiłeś się akurat alarmu. Przed takimi tezami zweryfikowałbym jaki procent sytuacji zatrzymana pracy silnika lub sytuacji niebezpiecznych spowodowanych jest uszkodzeniem alarmu.
Nie mam więcej argumentów. Chcesz udowadniaj dalej.

Przykro, że auto zostało unieruchomione, sytuacja nieciekawa.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Czerwca 2020, 19:55:34 »
Ja też żaluję, że dałem się namówić na alarm.
Nienawidze tego typu alarmów, bo prędzej czy później ulegają one awarii i najczęściej to jest w najmniej odpowiednim momencie, daleko od domu, w jakiejs głuszy itp. Na blokadach mechanicznych np. skrzyni biegów też się zawiodłem bo, bo ukradli samochód. Teraz wykupuję GAP na 5 lat i śpię spokojnie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl