Autor Wątek: Alarm w czasie jazdy wyłączył silnik RAV 4V hybrid  (Przeczytany 14814 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Alarm w czasie jazdy wyłączył silnik RAV 4V hybrid
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Czerwca 2020, 14:00:14 »
Dzięki serdeczne wszystkim za odpowiedzi. Miałem teraz na testach RAVkę z takim alarmem i jakby bezproblemowo. Ale w sumie co można powiedzieć po 24h testów - 7 na sen :)
Zaryzykuję. Ciekawostką dla mnie natomiast był fakt nieogarnięcia handlowców w salonie. To taki OT ale gdy oddawałem auto (teoretycznie rok 2020, choć dowodu nie widziałem) zapytałem jak to jest z CarPlay i Android Auto bo ani Androida ani iOS nie udało mi się podłączyć. Jeden handlowiec najpierw zlekceważył oba systemy bo "on nigdy nie używa takich zabawek" a drugi, który przyszedł pomóc, psioczył na klientów, którzy coś tam poustawiali w systemie multimediów i pewnie dlatego nie działa, a dodatkowo mam nieoryginalny kabel, i za dużo urządzeń jest sparowanych z samochodem, a u niego w Toyocie to działa :) Okazało się, że w stojącej obok CH-R wszystko zadziałało bez problemu...więc testowa RAV chyba miała stary soft albo i sprzęt także. Pomimo, że niby 2020r.

Pozdr,
n.
Salonu czesto dezaktuwuja te funkcje na jazdach probnych. Ja np. Tak mialem. Po co oni to robia - nie mam pojecia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Czerwca 2020, 15:31:31 »
Ja też mam my2020, ale produkcja 12.2019 i jedynie mam CP/AA ready... Może testowy taki sam...

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Czerwca 2020, 17:27:30 »
Salonu czesto dezaktuwuja te funkcje na jazdach probnych. Ja np. Tak mialem. Po co oni to robia - nie mam pojecia.
Pewnie żeby nie zaczytywały się kontakty z telefonów testujących - rodo srodo :)

Offline nessip

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Czerwca 2020, 19:12:59 »
Pewnie żeby nie zaczytywały się kontakty z telefonów testujących
Ten argument raczej upada bo co z synchronizacją po BT ? To udało mi się odpalić, wiadomości czyta, da się dzwonić ale CarPlay ani Android Auto już nie. Właściwie to jestem 99% pewny, że to kwestia oprogramowania z 2019. Ale to, że pracownicy salonu nie wiedzą jak to obsługiwać jest dla mnie zaskakujące.

pozdr,
n.

Offline Pemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Czerwca 2020, 08:25:41 »
Mam Ravkę z 2017 2.0 benzyna oraz Rav 2019 hybrid. W obu mam zamontowany przez ASO ten sam alarm Kobra, czerwone diody i tu i tu, i nic przenigdy się nie działo - ani razu fałszywie się nie uzbroił czy rozbroił, coś źle rozpoznał itp. Baterii nigdy samemu nie wymieniałem w tych pilocikach, może serwis wymienia na corocznym przeglądzie. Także nie ma co demonizować, bo chyba nie jest tak źle.
A propos- muszę zmienić zdjęcie profilowe, bo zamiast III gen stoi teraz V.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Czerwca 2020, 10:05:40 »
Moja rok produkcji 2020, w moich rękach od 12 dni. Alarm Cobra z zieloną diodą.

Jak do tej pory wszystko działa bezproblemowo, alarm się rozbraja. Nie ma problemu kiedy ładuję dzieciaka do tyłu auta. Dodam też, gdy auto jest zamknięte to mogę otworzyć tylną klapę, auto się automatycznie otwiera i alarm rozbraja. Nie mam zarzutów, oby tak dalej.

Jedyne co mnie zastanawia, to nieustannie migająca zielona dioda na proxy. Po co to, przecież dodatkowo obciąża baterię i na pewno przyspieszy jej zużycie. Nie rozumiem i nie zdziwię się jak po kilku mc będzie trzeba wymienić baterię.

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Czerwca 2020, 12:25:51 »
w momencie mrugnięcia idzie też sygnał do samochodu, że karta jest w pobliżu. dioda na znikome zapotrzebowanie prądowe w porównaniu do reszty

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Czerwca 2020, 17:33:44 »
Jedyne co mnie zastanawia, to nieustannie migająca zielona dioda na proxy. Po co to, przecież dodatkowo obciąża baterię i na pewno przyspieszy jej zużycie. Nie rozumiem i nie zdziwię się jak po kilku mc będzie trzeba wymienić baterię.

Jest to dlatego, że masz system bezkluczykowy a po to, żebyś nie musiał nic naciskać przy otwieraniu samochodu. Ceną za to jest to, że naciska się samo, co chwilę, rozładowując dość szybko baterie w pilotach. Raczej inaczej tego nie da się zrobić przy systemie bezkluczykowym. Ja wolałem stare rozwiązania: nie był to wielki problem ani wysiłek nacisnąć przycisk na pilocie przy otwieraniu i zamykaniu samochodu.

A z Cobrą w mojej RAV4 miałem mnóstwo problemów przez cały okres gwarancji. Pomogła dopiero zmiana ASO, bo tamten kombinował tylko, żeby mnie przewieźć do końca gwarancji i nie poczuwał się, żeby zrobić coś konkretnego w tej sprawie. Nowe ASO wymieniło centralkę alarmu i rozplątało zwiniętą antenę - od tej pory zero problemów z alarmem. Wcześniej była to męczarnia, raz nawet skończyło się wezwaniem lawety do ASO po samochód z wyjącym alarmem, którego nie dało się dezaktywować w żaden sposób.
My Toyota is Fantastic :)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Czerwca 2020, 22:20:20 »
Trochę ściemniesz ja mam kluczyk i dioda też mryga .karta jest żeby wiedziała że jest w samochodzie,dlatego jak ją masz oddzielnie i wysadzą cie ż samochodu  i odjadą to nie daleko bo alarm się uzbroji.Poczytaj instrukcję do alarmu

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 15 Czerwca 2020, 17:36:26 »
dyskutujecie o sprawach dość nieważnych. proponuję, by ktoś kto ma ten alarm sprawdził, który z obwodów został rozcięty. do zablokowania rygla kierownicy w moim aucie potrzebny jest zanik terminala 15 (12V po zapłonie) oraz sygnał masy (0V) z czujnika otwarcia drzwi kierowcy. jeśli pierwszy warunek został spełniony w ramach usterki alarmu, blokada tylko czeka na sygnał masy z czujki zamknięcia drzwi. być może zostało to obwarowane sygnałem prędkości pojazdu, jednak głowy nie dam..

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #40 dnia: 15 Czerwca 2020, 18:02:05 »
Mam ten alarm (Vodafone Cobra). W czasie kiedy jeszcze szalał przed wymianą centralki zdarzyło mi się raz, że aktywował się i zaczął błyskać awaryjnymi i wyć w czasie jazdy. Akurat po mieście, z niewielką prędkością. Silnik nie zgasł, zjechałem spokojnie na pobocze i dezaktywowałem alarm kodem. Nie wyobrażam sobie, żeby alarm gasił silnik w czasie jazdy w żadnym współczesnym alarmie. Jeśli autor wątku ma ten sam alarm, to może zależy to od sposobu jego podłączenia.
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2020, 18:07:31 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 16 Czerwca 2020, 18:22:23 »
w autach z elektryczną blokadą kolumny montaż alarmu z rozcięciem jakiegoś obwodu musi być dobrze przemyślany; tzn. powinien wyłącznie zapobiegać uruchomieniu auta. wszystkie kombinacje wyłączenia uruchomionych systemów w trakcie jazdy mogą spowodować nie lada ambaras..

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 16 Czerwca 2020, 21:49:31 »
w autach z elektryczną blokadą kolumny montaż alarmu z rozcięciem jakiegoś obwodu musi być dobrze przemyślany; tzn. powinien wyłącznie zapobiegać uruchomieniu auta. wszystkie kombinacje wyłączenia uruchomionych systemów w trakcie jazdy mogą spowodować nie lada ambaras..

Co więcej, wyłączanie silnika w trakcie jazdy u nas jest prawnie zabronione i oficjalnie nikt takiej konfiguracji/opcji nie włączy w alarmach u nas w PL. Pytałem o tę opcję w firmie, która zakłada alarmy produkcji rosyjskiej i jest taka możliwość, ale niestety z uwagi na nasze prawo muszą taką opcję deaktywować, bo mieliby spore problemy gdyby wyszło na jaw że alarm zatrzmuje samochód w trakcie jazdy na środku drogi gdy np. utraci łączność z kartą/kluczem.

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 16 Czerwca 2020, 22:21:46 »
Ciekawe. Mam w swoich samochodach pozakładane antynapady i jak nie wykryją bryloka to natychmiast auto się zatrzymuje. Najpierw migają kierunki i pika coś w środku potem auto gaśnie. Kierownica normalnie się obraca.

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Czerwca 2020, 09:42:58 »
W instrukcji alarmu Cobra jest napisane:
Cytuj (zaznaczone)
System jest dostarczany w wyłączoną funkcją ochrony antyporwaniowej w związku z obowiązującymi na terenie Unii Europejskiej przepisami. Uaktywnienie tej funkcji powoduje unieważnienie homologacji. Funkcja ta może być używana tylko poza obszarem Unii Europejskiej, jeśli przepisy lokalne obowiązujące w danym kraju na to pozwalają.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl