Autor Wątek: Zakres/koszty serwisów gwarancyjnych Corolli TNGA  (Przeczytany 18471 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jastrząb

• Toyot Leżący
  • *
Zakres/koszty serwisów gwarancyjnych Corolli TNGA
« dnia: 03 Czerwca 2020, 14:01:20 »
Witajcie. Pierwsi nabywcy już zapewne mają za sobą pierwsze przeglądy gwarancyjne. Piszcie proszę jakie koszty w których ASO ponieśliście, pomoże to innym oszacować czego się spodziewać, czy w których ASO jest taniej a w których drogo.

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zakres/koszty serwisów gwarancyjnych Corolli TNGA
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Czerwca 2020, 14:10:21 »
Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Czerwca 2020, 14:12:30 »
Co do zakresu, to jest wyszczególnione wszystko w książce gwarancyjnej,  którą każdy dostał przy kupnie auta. Co do kosztów, to w moim ASO za olej 0W-16 liczą 69 zł/l. Wchodzą 4 l. Można przyjechać ze swoim ( kupiłem Motul za 125 zł z przesyłką - dobrze, bo chcieli mi wlać 5W-30). Ponieważ mam auto w leasingu, to innych kosztów nie znam, ale przedział pomiędzy 700-900 zł. ASO Lublin. Sedan hybrydowy.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Jastrząb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Czerwca 2020, 14:16:05 »
Temat walkowany w innym wątku

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=46329.msg666296.msg#666296
To znaczy, że szukający takich informacji mają czytać każdy z dwustu wątków od początku do końca? Czy może lepiej jednak, żeby był osobny? ;)

Offline caesar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Czerwca 2020, 14:17:51 »
W Bydgoszczy 880 PLN

Offline Jastrząb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Czerwca 2020, 14:19:59 »
W Bydgoszczy 880 PLN
Piszcie proszę jaki silnik choćby.

Offline krrafi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Czerwca 2020, 20:54:35 »
Z ciekawości obdzwoniłem 3 serwisy w promieniu 70 km ode mnie, Corolla TS silnik 1.2 benzyna. Pierwszy przegląd na 15 tys. km:
1) Rzgów - 580 zł + 100 zł jeśli wymieniamy filtr kabinowy
2) Zduńska Wola - 750 zł
3) Kalisz - 900 zł

Tak więc rozstrzał spory  :o
Toyota Corolla TS 1.2 116 KM Comfort

Offline caesar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Czerwca 2020, 07:35:13 »
W Bydgoszczy 880 PLN
Piszcie proszę jaki silnik choćby.

Sedan 1.6 manualna

Offline Prion

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Czerwca 2020, 11:47:25 »
Kraków około 1000 PLN (pierwszy przegląd po roku, 7500 km na liczniku). Corolla XII TS benzyna 1.2

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Czerwca 2020, 12:29:10 »
Kraków około 1000 PLN (pierwszy przegląd po roku, 7500 km na liczniku). Corolla XII TS benzyna 1.2

A powiedz, obdzwaniałeś wszystkie (trzy) w Krakowie czy też pojechałeś do swojego dealera?

Offline Prion

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Czerwca 2020, 19:57:26 »
Nie, pojechałem tam gdzie kupowałem samochód. Może byłem nie do końca precyzyjny. Zapłaciłem dokładnie 1048 PLN co obejmowało:

- wymianę opon na letnie
- przegląd (ponoć w jego trakcie demontują hamulce, czyszczą i smarują, sprawdzają komputer itp.)
- wymiana jakiejś uszczelki
- wymiana oleju

Nie wymienili mi filtru kabinowego, bo mój był jeszcze w dobrym stanie. Nie wiem jak z myciem. Powiedzieli mi, że oni myją i sprzątają auto podczas przeglądu, ale ja przyjechałem już z wypucowanym samochodem. Faktem jest, że go nawoskowali, nawoskowali opony i jeszcze doczyścili wnętrze. Czy coś za to brali? Nie wiem. Przypuszczam, że gdybym miał więcej km na liczniku to zapłaciłbym więcej. Chociażby za filtr kabinowy.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Czerwca 2020, 20:06:07 »
Pamiętajcie przed pojechaniem na serwis o dolaniu płynu do spryskiwacza ,bo dolewają i kasują jak za złoto.Raz tak miałem Trochę awantury i odpuścili

Offline corolowany

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Czerwca 2020, 21:33:00 »
Toyota wypada kiepsko na tle konkurencji z kosztami serwisu w tym samym segmencie. Interwały serwisowe są co 15kkm, z technicznego punktu widzenia to dobrze ale z ekonomicznego niekoniecznie. Samochody są dzisiaj finansowane a nie kupowane. Firma ma w leasingu, albo wynajmie długoterminowym to samo osoby fizyczne. W Polsce może nie jest to jeszcze 90% jak na zachodzie, ale mamy na tyle małą sprzedaż że producenci nie uwzględniają tak małego rynku w projektowaniu i planowaniu sprzedaży nowych samochodów. Nikogo nie obchodzi drugi czy trzeci właściciel pojazdu, liczy się wyłącznie TCO (total cost of ownership).

Konkurencja oferuje np. pakiet serwisowy (Skoda) na cały okres gwarancji za 400 pln. Raz płacisz 400 pln i masz z głowy wszystkie koszty serwisowe wyłączając zużycie eksploatacyjne.

Pracowałem jako head IT w trzech dealerstwach Forda, Seata i Citroena. Znam pracę salonu, serwisu i blacharni od zaplecza, sprzedaję systemy komputerowej diagnostyki samochodowej i szkolę mechaników. Generalnie ASO wcale nie jest na wysokim poziomie, jedyną przewagą jest fakt posiadania dostępu do sieci dealerskiej, biuletynów technicznych, wsparcia działu serwisowego importera i dostępu do pełnej dokumentacji technicznej.

ASO nie robi nic ponadnormatywnego podczas pierwszych kilku przeglądów: olej, filtr oleju i wszystkie inne materiały eksploatacyjne zgodnie z rozpiską którą macie w instrukcji obsługi. Nikt nie rozbiera i nie smaruje wam hamulców na pierwszym przeglądzie za 700 pln.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Czerwca 2020, 22:40:47 »
. Nikt nie rozbiera i nie smaruje wam hamulców na pierwszym przeglądzie za 700 pln.
To dlaczego u mnie zarówno na pierwszym jak i każdym wyciągają klocki hamulcowe i cały pył wydmuchują sprężonym powietrzem ? Do tego jeszcze zmywacz do hamulców.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2020, 22:43:51 wysłana przez bazi »

Offline Prion

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Czerwca 2020, 22:44:39 »
corolowany@ powiem szczerze, że nie znalazłem jeszcze warsztatu, który wszystko robiłby dobrze. Miałem starą Corollę E12 i odwiedziłem sporo różnych serwisów. Nie będę jednak jechał z samochodem na gwarancji do nieautoryzowanego warsztatu tym bardziej, że mechanicy jeszcze nie za bardzo znają ten model.

Co do hamulców, facet sam mi powiedział, że je czyszczą i smarują. Faktycznie lepiej chodzą, bo miałem co do tego pewne zastrzeżenia. Czy w instrukcji jest wpisane mycie samochodu przez ASO? Chyba nie. Może to kolejny powód do wyciągnięcia pieniędzy, ale faktycznie auto potem świeciło się jak.... wiesz co... Nasza gospodarka kręci się dzięki przepływowi gotówki  :-P

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl