Autor Wątek: P3 Automatyczne światła  (Przeczytany 3237 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Darecki1276

• Toyot Leżący
  • *
P3 Automatyczne światła
« dnia: 03 Czerwca 2020, 22:18:55 »
Ponieważ to mój pierwszy post chciałem się serdecznie przywitać z wszystkimi... Jestem posiadaczem Priusa 3 2012 rok od lutego 2020... Uwielbiam mojego prusaczka, mimo, że jak kolega mi go polecał to absolutnie nie było mowy o zakupie bo zwyczajnie mi się nie podobał... Dałem się namówić i nie żałuję... Od 15 lat majsterkuję w samochodach dla przyjemności i lubię dokładną robotę... ostatnio nawet robiłem generalkę silnika w Priusie kolegi, który po prostu zaniedbał mocno silnik - zdziwiony był, że w hybrydzie są świece i trzeba je wymieniać... tak tak przejechał od zakupu priusa w USA 250 000 km bez wymiany świec... ale poszła mu uszczelka pod głowicą i trza było działać... Ale z innej beczki. W moim prusaczku są światła w technologii led, mam również światłą do jazdy dziennej fabryczne w zderzaku, ale niestety nie wiedzieć czemu nie mam na manetce położenia auto... bardzo mnie to denerwuje a chciałbym, by światła przełączały się automatycznie np. po wjezdzie do tunelu... mam czujnik zmierzchu bo deska i cała reszta reaguje na światło, mam również automatyczne wycieraczki... Jak myślicie czy zmiana manetki ze zwykłej na taką z opcją auto da radę uruchomić automatyczne światła? Pytam, bo skoro można bez problemu dołożyc manetkę tempomatu i działa to może i to da radę w ten sposób? Miałem mozliwość podejżeć w techstream dane z Priusa kolegi, który ma Prestige z automatycznymi światłami i nie widzę róznic jesli chodzi o sterowniki systemowe... Wygląda na to, że każdy prius ma to samo - czy jest uboższą wersją czy bardziej bogatą, kwestia tylko jak jest faktycznie. Różnicę są tylko w wersji oprogramowania... Coś ktoś?

Offline Darecki1276

• Toyot Leżący
  • *
Odp: P3 Automatyczne światła
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Czerwca 2020, 22:37:38 »
Dodatkowe info:
Zmieniałem olej w skrzyni na RAVENOL ATF T-WS Lifetime  - pracuje doskonale... sama wymiana prosta jak nie wiem co...
Olej w silniku: Eneos 0w20 silnik pracuje doskonale...
A naprawdę dużo jeżdzę i wszystko jest ok...

Offline Darecki1276

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Czerwca 2020, 22:41:47 »
Jeszcze dręczy mnie brak składanych lusterek automatycznie po zamknięciu drzwi, ale zamówiłem już moduł ... i brak możliwości zamknięcia szyb z pilota lub klamki... aktualnie szukam odpowiedniego modułu... ale takiego co nie będzie "siedział" we wtyczce obd

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Czerwca 2020, 23:12:23 »
Nie wiedziałem, że są manetki bez pozycji auto. Ja mam i mam założone podwójne żarówki led do kierunkowskazów, które pracują jako drl. Wkurza mnie to, ze jak się zatrzymam i wyłącze priusa to światła świecą do puki nie otworze drzwi.
P3 2009 205/55 16

Offline Pilarson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Czerwca 2020, 07:31:02 »
Jeszcze dręczy mnie brak składanych lusterek automatycznie po zamknięciu drzwi, ale zamówiłem już moduł ... i brak możliwości zamknięcia szyb z pilota lub klamki... aktualnie szukam odpowiedniego modułu... ale takiego co nie będzie "siedział" we wtyczce obd

Jakbyś znalazł moduł to daj znać. Też nie mam składanych lusterek i domykania szyb.
Tak swoją drogą to czy te lampy LED były w wyższych wersjach wyposażenia? Bo z tego co widzę, to ksenony były montowane do tańszych wersji wyposażenia. Ktoś potwierdzi?

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Czerwca 2020, 07:51:04 »
Moduł lusterek znajdziesz na popularnej aukcji.
Do info o module szyb podłączam się.
Z tego co wiem to Priusy nie miały ksenonów - albo lampy soczewkowe albo ledy.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline Darecki1276

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Czerwca 2020, 21:21:22 »
Jak tylko dorwę jakiś moduł, który by mnie zadowolił to dam znać...

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Czerwca 2020, 10:12:02 »
250 tys. i uszczelka pod głowicą, to możesz włożyć między bajki o krasnoludkach

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Czerwca 2020, 19:49:44 »
modul lusterek sprzedaje kolega tu na forum jest nawet filmik z podlaczenia do avensisa.

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,48585.msg674188.html#msg674188

jakbys zamontowal sobie to mozesz sie pochwalic ktore kabeli wykorzystales  :-)))))
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2020, 20:07:31 wysłana przez sirkris55 »
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline Darecki1276

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Czerwca 2020, 20:26:34 »
250 tys. i uszczelka pod głowicą, to możesz włożyć między bajki o krasnoludkach

Nie wiem skąd taka sarkastyczna odpowiedź... Po  pierwsze napisałem i stwierdziłem fakt - tak uszczelka pod głowicą padła przy przebiegu 250 tysięcy kilometrów... Jeżeli tak ironicznie odpowiadasz, to zapewne wiesz, że to nie jest przypadek odosobniony w priusach czy aurisach z tą samą jednostką silnikową. Zapewne orientujesz się również, że silnik w hybrydzie ma bardzo trudne warunki pracy ze względu na ciągłe odpalanie i gaśnięcie, a co za tym idzie ciągłą różną pracę materiałów głowicy i bloku pomiędzy którymi znajduje się owa uszczelka. Pewnie wiesz, że najczęściej pada owa uszczelka przy pierwszym cylindrze. Jeżeli jednak tego nie wiesz to poszukaj w google... Jednocześnie zapewniam Cię, że mimo, iż priusa mam krótko - to nie znaczy, że z silnikami i samochodami mam do czynienia również od lutego - nazbiera się tego ok 20 lat. I prius nie jest odosobnionym przypadkiem. Dlatego proszę darujmy sobie takie uszczypliwości.

Offline Darecki1276

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Czerwca 2020, 20:32:42 »
Hej dzieki za info o module lusterek, ale zamówiłem takowy - podobno bdb z Chin... zobaczymy jak jest wykonany w środku i co sobą reprezentuje jak przyjdzie do mnie lada dzień bo już jest w PL. Wybrałem najwyżej oceniany konkretnie do priusa nie uniwersalny. Jeszcze kminię komfortowe kierunki bo złości mnie że w priusie ich brak... W nowym Fiacie Tipo to jest a w Priusie brak a jest to bardzo wygodne...
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2020, 20:34:57 wysłana przez Darecki1276 »

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Czerwca 2020, 00:32:54 »
Silnik działa w trybie atkinsona, a nie otto, ma łatwiej niż typowe jednostki spalinowe.  Uruchamiany jest "na popych" przez silnik elektryczny. Uszczelka pada o ile mi wiadomo najczęściej, z powodu awarii elektrycznej pompy wody i to wypada między 300-400 tys. km. Moim zdaniem ten silnik to może mieć 250 tys. mil, a nie km. Nie wiedziłem jeszce p3 z uszkodzną uszczelka, który nie był po taxi i kombinowanym licznikiem. Ładnie to widać, na ogłoszeniach sprzedaży P3 Niemczech na elementach jak kierownica czy fotel kierowcy, bo tam nie bawią się w poprawianie, tylko zmieniają cyferki na liczniku, inacej niż w Polsce, gdzie pół samochodu wymienią byle ukryć przebieg. Oczywiście każdy wierzy, w to co chce wierzyć, bez uszczypliwości.

Offline Darecki1276

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Czerwca 2020, 13:21:25 »
Hej Arthi
W tym przypadku jest to mój dobry kolega, sam kupił tego priusa w USA w 2010 roku jako nowego i przywiózł go do polski jak wracał... Jest jedynym włascicielem od początku. Uważam, że cykl pracy silnika nie ma nic do rzeczy - bo każdy silnik nagrzewa się do odpowiedniej temperatury pracy... Jednak uszczelka w tym silniku jest problemem występującym powszechnie... Już pierwsze wypadanie zapłonu może o tym świadczyć ale nie musi oczywiście... Z zasady jest to najpierw malutki wyciek a potem rośnie... U niego po zdjeciu głowicy widać było gołym okiem spalanie płynu na pierwszym cylindrze chociażby po kolektorze wydechowym... Zastosowaliśmy uszczelkę z USA Felpro specjalną do eliminacji w przyszłości tego problemu... Autko śmiga...

Offline Worlan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Stycznia 2021, 13:18:01 »
. W moim prusaczku są światła w technologii led, mam również światłą do jazdy dziennej fabryczne w zderzaku, ale niestety nie wiedzieć czemu nie mam na manetce położenia auto... bardzo mnie to denerwuje a chciałbym, by światła przełączały się automatycznie np. po wjezdzie do tunelu... mam czujnik zmierzchu bo deska i cała reszta reaguje na światło, mam również automatyczne wycieraczki... Jak myślicie czy zmiana manetki ze zwykłej na taką z opcją auto da radę uruchomić automatyczne światła? Pytam, bo skoro można bez problemu dołożyc manetkę tempomatu i działa to może i to da radę w ten sposób? Miałem mozliwość podejżeć w techstream dane z Priusa kolegi, który ma Prestige z automatycznymi światłami i nie widzę róznic jesli chodzi o sterowniki systemowe... Wygląda na to, że każdy prius ma to samo - czy jest uboższą wersją czy bardziej bogatą, kwestia tylko jak jest faktycznie. Różnicę są tylko w wersji oprogramowania... Coś ktoś?

Minęło już trochę czasu. Czy podmieniałeś manetkę z opcją ?AUTO? ? Mam ten sam problem, oświetlenie wskaźników reaguje na światło, widać to przy wjeździe i wyjeździe z tunelu. Czyli jest czujnik zmierzchu. Chociaż na szybie chyba go nie ma. Dziwnym jest brak automatycznego uruchamiania świateł.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2021, 13:54:16 wysłana przez Worlan »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl