Autor Wątek: Skrzypiące oparcia foteli  (Przeczytany 1513 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jaś Fasola

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II 2.0 '24
Skrzypiące oparcia foteli
« dnia: 13 Czerwca 2020, 16:02:04 »
Witam wszystkich.
Mam pytanie - zanim wybiorę się do serwisu - czy występuje u Was skrzypienie oparcia przednich foteli ? a szczególnie pasażera. Tapicerka to ta niby skóra, a skrzypienie występuje w okolicy zewnętrznych boczków (po stronie kierowcy trochę słabiej), objawia się to przy przyśpieszaniu i hamowaniu (jak pasażer odrywa plecy albo dociska nimi do oparcia), ale próbowałem też na postoju i rzeczywiście jak się plecami lekko dociska, to skrzypi tak jakby ta "skóra" albo gąbka pod nią  :o. Strasznie denerwujące jest to w trakcie jazdy w mieście - co ruszam lub hamuję to "skrzyp"  :wallbash:
CHR I 1.8 '18 Selection
Corolla Cross 2.0 '22 Style+Tech

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Skrzypiące oparcia foteli
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwca 2020, 07:40:20 »
Już widzę jak w ASO będą na Ciebie patrzeć z politowaniem,następny co mu coś skrzypi,jak myślisz że Ci na gwarancji wymienią siedzenia to uważaj bo możesz się mocno zdziwić...

Offline Jaś Fasola

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II 2.0 '24
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2020, 13:11:29 »
jak myślisz że Ci na gwarancji wymienią siedzenia

Nawet nie myślałem o wymianie siedzeń, a jedynie jakiejś naprawie jak np. przy niedawnej akcji serwisowej dotyczącej wymiany tapicerki (nie wymieniali chyba całych foteli). Znalazłam też na forum posty dotyczące podobnej przypadłości w Aurisie (użytkownik nawet nagrał te skrzypienia), ale były to posty z 2016 roku i nie wynikało z nich konkretnie co ewentualnie wykonał serwis (był mowa o dołożeniu podkładu pomiędzy gąbkę i tapicerkę itp.).
Dlatego moje zapytanie - bo być może ktoś ma lub miał podobne objawy, a może nawet udało się je wyeliminować czy to samemu czy też poprzez serwis.
CHR I 1.8 '18 Selection
Corolla Cross 2.0 '22 Style+Tech

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwca 2020, 13:24:10 »
Nie no spoko trzeba drążyć temat i nie odpuszczać,tylko oni w serwisach traktują nas jak roszczeniowych burżujów,kupił toyotę wielkie panisko i niezadowolony bo coś mu skrzypi,ja wyjechałem z salonu z uszkodzonym amortyzatorem który stukał o każdy wybój na drodze,to było dopiero rozczarowanie,wyobrażasz sobie,koło 100kola położone na stole i wyjeżdżam z salonu a mają polbruk a tu jep,jep,jep ,dwa lata walki z serwisem,dopiero trzeci amortyzator dostałem sprawny i odpukac 8tysi jeździ bez stukania,made in turkey zgubi tą markę,powodzenia

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl