Autor Wątek: Chip tunning  (Przeczytany 6769 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
Chip tunning
« dnia: 18 Czerwca 2020, 12:18:52 »
Wiem, że temat raczej kontrowersyjny ale zastanawiam się czy ktoś rozważał podniesienie mocy silnika w Camry przez chipa?
Widziałem, że są dostępne boxy, ale trochę niepokoi mnie jak zareaguje na to układ hybrydowy.

Offline wisnia87r

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Chip tunning
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwca 2020, 12:35:35 »
Tu masz przykład dla Auris'a +8KM jak dla mnie gra nie warta świeczki.

https://www.v-tuning.pl/katalog-mocy/toyota/auris/2nd-gen-2012/1-8-hybrid-136-km-100-kw

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Czerwca 2020, 13:10:06 »
No 8KM to faktycznie nie warto, ale widziałem coś takiego:

https://44tuning.pl/chip-tuning-toyota-camry-2.5-ix-hybrid-dynamic-force-218-km-160-kw-euro-6

a +32KM to już całkiem nie najgorzej wygląda.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Czerwca 2020, 21:35:11 »
Lubię łamać zasady ale w tym przypadku bym nie ryzykował. Do dzisiaj tylko toyocie udało sie opracować pełną hybrydę i zasadę działania tego napędu, a w zasadzie sterowanie tym napędem i to nie jest prosta zasada. Zadzwoń i zapytaj jaką dają gwarancję nie tylko na silnik ale i na napęd i czy będziesz miał to na papierze.
Chcesz mieć mocniejsze auto sprowadź V6 z USA :). Teraz są już 4x4. Przy ruszaniu na mokrym, nie będziesz stał w miejscu.

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Czerwca 2020, 22:49:06 »
No właśnie nie jest przekonany, że układ hybrydowy zniesie to bez większych problemów.
Bardziej niż na Camry V6(no może TRD było by ciekawe, ale nie wiem jak jeździ) czekam na Corolle GR ;) - mam nadzieję, że powstanie. Chciał bym auto, które jeździło by nie gorzej niż Type-R ale było lepiej wykonane.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Czerwca 2020, 22:52:59 »
Nie znam się, to się wypowiem  :grin:

Przede wszystkim chciałbym zobaczyć choć jedno auto, które zostało tym zrobione oraz produkt sam w sobie w działaniu.  Dodatkowo chciałbym zobaczyć wykres z hamowni  przed/po modyfikacji jak również chociażby filmik z procesu hamowania takiego auta. Fakt, że tu jest jedna ośka, a nie dwie (jak np. w RXie) nieco ułatwia sprawę różnych modów, ale i tak nie bardzo widzę oszukanie systemu, który przy zwykłej diagnostyce potrafi przyprawić o zawał ilością monitorowanych parametrów silnika (ot, choćby moment obrotowy zakładany i rzeczywisty równolegle dla silnika spalinowego, elektrycznego i zespołu w/w jak całość). W skrócie: myślę, że przy obecnym stanie techniki i ilości kumatych ludzi w branży jest to wykonalne ale na pewno nie za kilka(naście) tysięcy.

Myślę, że najłatwiej jest zadzwonić do tej firmy i zadać kilka rzeczowych pytań, żeby się okazało na czym stoimy.

Nie chcę zniechęcać, ale strona tej firmy trochę mi wygląda jak strony cudownych preparatów na łysienie, uzdrowicieli, ceramizerów i leku na "się nie starzenie". Być może się mylę... i chciałbym, żeby tak było ;)

« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2020, 22:54:30 wysłana przez marcin »
3VZ.pl

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Czerwca 2020, 23:14:19 »
Chyba zwyczajnie, sobie pomysł odpuszczę.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Czerwca 2020, 11:13:13 »
Eetam, słomiany zapał. Podrąż temat ;)
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl