Autor Wątek: Tłusta szyba  (Przeczytany 8877 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Tłusta szyba
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Czerwca 2020, 10:13:47 »
Też mam tłustą od nowości szybę - w odpowiednim oświetleniu widać jeszcze ślady od uchwytów jak szybę przenosili.
Próbowałem środkami K2 do szyb to umyć ale jest lipa.
Trochę boję się używać innej chemii bo mam wersję z HUDem a wtedy szyba ma specjalną warstwę, która pozwala na lepsze odbicie HUDa. Niestety nie doszukałem się informacji czy ta warstwa jej naniesiona na szybę czy może zatopiona w szkło więc wolałem nie ryzykować. Strasznie mnie te ślady irytują...

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Czerwca 2020, 12:49:04 »
Yhhh....są środki dedykowane do samochodów, nie marketowe (tam zazwyczaj jest pchane byle co, może Sonax się do czegoś nadaje).

Polecam: https://www.pielegnowacauto.pl/kosmetyka-samochodowa/pielegnacja-szyb/czyszczenie-szyb/detailer-s-magic-glass-magic-500ml.html

Nadaje się do "codziennego" użycia, ładnie pachnie, nie zostawia smug, dobry stosunek cena/jakość.

Jeżeli nie da rady, to mocniejszy środek, ale do wykorzystania tylko od czasu do czasu (coćby z racji kosztu):

https://www.pielegnowacauto.pl/kosmetyka-samochodowa/pielegnacja-szyb/polerowanie-i-czyszczenie-szyb/soft99-glass-compound-z-120ml.html

IPA też jest dobrym wyborem, ale w związku z pandemią ostatnio osiąga kosmiczne ceny.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Czerwca 2020, 13:22:27 »
Wszystkie dedykowane czyściki do szyb można używać na co dzień ale raz na jakiś czas warto przetrzeć czymś mocniejszym. Może być IPA lub jeśli ktoś lubi zapach napalmu o poranku to benzyna ekstrakcyjna.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Czerwca 2020, 13:31:04 »
Amper przyjacielu czekaj, bo albo ja już dziś przeszedłem w tryb "blondynka" albo czegoś nie jarzę

S-IPA to simple inteligent park assist, a IPA+ to jest co? i do czego służy? tylko błagam już bez wkręcania  :shock:

IPA to system parkowania z poprzedniej generacji dorośli E16. Parkowanie tylko prostopadle

Offline fache666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Sierpnia 2020, 13:19:47 »
Może trochę z opóźnieniem, ale napiszę, bo myć może komuś się przyda. 100% IPA dała spokojnie radę tak więc polecam  :good:

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Sierpnia 2020, 16:21:50 »
Dzięki za radę

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Spali tyle ile wlejesz...
------------------------------------------------------------------
Corolla TS 2.0HSD Comfort + Style + Tech + Connect

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Sierpnia 2020, 17:06:10 »
Jakby ktoś też chciałby się pozbyć 'niewidzialnej wycieraczki' przed nałożeniem nowej to chyba tylko ipa daje radę to rozpuścić ;-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl