Autor Wątek: Yaris 2 nie odpala po deszczu/wilgotnej nocy  (Przeczytany 3098 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yaris_usr88

• Toyot Leżący
  • *
Yaris 2 nie odpala po deszczu/wilgotnej nocy
« dnia: 24 Czerwca 2020, 13:20:40 »
Witam,

Jakis czas temu pisalem na tym forum, ze moja Toyota w ogole sie nie uruchamia. Uruchomilem ja na kablach. Później doładowałem prostownikiem przez noc akumulator, wyczyscilem klemy w aucie i na baterii, wszystko bylo ok. Do czasu kolejnej deszczowej nocy. Po niej, auto sie znow nie uruchamia - wewnątrz wszystko dziala (radio, kontrolki, wycieraczki), ale po przekreceniu kluczyka kompletnie nic sie nie dzieje, auto sie nie uruchamia.

Pomyslalem, ze pewnie znow rozladowal sie akumulator. Sprawdzilem go testerem (ktory niedawno kupilem), ktory wskazal 100% naladowanie akumulatora i, ze wszystko OK. Pomyslalem, ze byc moze to jakies chinskie badziewie wiec podpialem akumulator na prostownik (ktory wymienilem). Nowy prostownik ma skale ladowania, od razu pokazal, ze naladowanie jest na MAX. Po ponownym zamontowaniu akumulatora auto sie uruchamia, ale mam wrazenie, ze zaraz zgasnie, wiec go zyluje. Dopiero po kilkunastu kilometrach, "na luzie" chodzi normalnie.

O co tutaj moze chodzic? Wyraznie, to cos innego niz akumulator. Wyraznie nie sluzy mu deszcz czy wilgotne powietrze.

Offline seler25

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Yaris 2 nie odpala po deszczu/wilgotnej nocy
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Czerwca 2020, 17:10:56 »
Sprawdź rozrusznik, może Bendix nawala , zacina się.
Yaris '01 1.0

Offline yaris_usr88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lipca 2020, 14:26:16 »
Dzięki seler. To jest możliwość, że zacinający się bendix, odblokowuje się jak przepuszczam prąd z dwóch baterii (tj z mojego akumulatora i akumulatora dawcy podpiętego na kablach)?

Ostatnio auto znów odmówiło posłuszeństwa. Po całej nocy na prostowniku i tak nie odpaliło. Dopiero uruchomił się na kablach. Ostatecznie Pan z firmy sprzedającej akumulatory podjechał, pomierzył baterię i stwierdził, że akumulator jest w pełni sprawny.
« Ostatnia zmiana: 01 Lipca 2020, 14:32:14 wysłana przez yaris_usr88 »

Offline seler25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lipca 2020, 14:30:51 »
Nie wiem, ale raz pali a raz nie , wszystko się świeci więc niby jest oki. Masy przy silniku możesz sprawdzić jak i okablowanie rozrusznika , wiązki .
Yaris '01 1.0

Offline yaris_usr88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Listopada 2021, 22:08:13 »
Do celów archiwalnych - problemem był bendix. Regeneracja tego elementu rozrusznika rozwiazala problem.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Listopada 2021, 23:33:10 »
Też miałem ten sam problem w Yaris 1.33 z systemem Start&Stop.
Raz odpalał raz nie za pierwszym razem tylko np. za 3.
Sprawę rozwiązała regeneracja rozrusznika (inny niż w wersjach bez systemu Start&Stop czyli tzw. automat).
Oprócz tego na stałe wyłączony system Start&Stop a przy okazji nowy akumulator Bosch S5 52AH i temat rozruchu załatwiony i zamknięty.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Radomadre

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Listopada 2021, 10:32:28 »
Sprawę rozwiązała regeneracja rozrusznika (inny niż w wersjach bez systemu Start&Stop czyli tzw. automat).
Oprócz tego na stałe wyłączony system Start&Stop a przy okazji nowy akumulator Bosch S5 52AH i temat rozruchu załatwiony i zamknięty.
Witam. Jak wyłączyłeś na stałe system Start&Stop?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Listopada 2021, 11:37:45 »
Ja montuje układy wyłączające start-stop.
A w zasadzie odwracające jego funkcję - normalnie wyłączony - jak naciśniesz to się załączy.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Listopada 2021, 22:57:11 »
Witam. Jak wyłączyłeś na stałe system Start&Stop?

W warsztacie u mechu - polecam.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl