Autor Wątek: wygłuszenie rav 4  (Przeczytany 9239 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jacor107

• Prawie Toyot
wygłuszenie rav 4
« dnia: 25 Czerwca 2020, 21:18:08 »
Witam,jak w temacie,wykonywał ktoś w nowej rav4 wygłuszenie? W samochodzie jest dośc głośno powyżej 120 km/h.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: wygłuszenie rav 4
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Czerwca 2020, 22:20:16 »
W Rav4 nie, ale w RX'ie owszem.

Poniżej 120 też jest głośno, tylko punkt odniesienia masz inny. Przy większych prędkościach zaczynają się szumy opływu powietrza a z tym się najciężej walczy.
3VZ.pl

Offline Kris197502

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Czerwca 2020, 23:06:18 »
Witam,
od dawna jestem obserwatorem forum, lecz dopiero teraz zdecydowałem się zarejestrować i aktywnie wziąć udział w dyskusji.
Osobiście wyciszyłem wnętrze w Serwisie instalacyjnym Media Centrum i tam też zainstalowano mi głośniki przód i tył firmy Morele. Wiem że na forum bardzo popularne są Audisony. Lecz w powszechnej opini firm zajmujących się car audio Morele są zdecydowanie lepsze i bardzo dobrze sobie radzą podpięte pod fabryczne radio. Muszę przyznać iż efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył i grają zdecydowanie lepiej niż sądziłem. Do tego wyciszono mi drzwi przód i tył. I tu było moje kolejne zaskoczenie. łapałem się na tym że jadę 140km/h a sądziłem że jest około 110. W tym przedziale (100 - 140km/h) wyciszenie jest najbardziej odczuwalne warto w nie zainwestować. Sam osobiście wyłożyłem bagażnik gąbką o grubości 15 mm. Lecz mam wrażenie że to nie jest aż tak potrzebne. Wracając do drzwi stały się one nieco masywniejsze i świetnie "głuche" podczas zamykania. Prócz tego nie dzwonią tak jak pusta puszka po konserwie gdy w nie pokamy. Całość kosztów to jest około 1600 zł i to z lepszymi głośnikami niż Audiony. Osobiście sam wymieniłem jeszcze przyciski szyb na te z CHR.

Offline jacor107

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Czerwca 2020, 23:17:08 »
Witam,
od dawna jestem obserwatorem forum, lecz dopiero teraz zdecydowałem się zarejestrować i aktywnie wziąć udział w dyskusji.
Osobiście wyciszyłem wnętrze w Serwisie instalacyjnym Media Centrum i tam też zainstalowano mi głośniki przód i tył firmy Morele. Wiem że na forum bardzo popularne są Audisony. Lecz w powszechnej opini firm zajmujących się car audio Morele są zdecydowanie lepsze i bardzo dobrze sobie radzą podpięte pod fabryczne radio. Muszę przyznać iż efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył i grają zdecydowanie lepiej niż sądziłem. Do tego wyciszono mi drzwi przód i tył. I tu było moje kolejne zaskoczenie. łapałem się na tym że jadę 140km/h a sądziłem że jest około 110. W tym przedziale (100 - 140km/h) wyciszenie jest najbardziej odczuwalne warto w nie zainwestować. Sam osobiście wyłożyłem bagażnik gąbką o grubości 15 mm. Lecz mam wrażenie że to nie jest aż tak potrzebne. Wracając do drzwi stały się one nieco masywniejsze i świetnie "głuche" podczas zamykania. Prócz tego nie dzwonią tak jak pusta puszka po konserwie gdy w nie pokamy. Całość kosztów to jest około 1600 zł i to z lepszymi głośnikami niż Audiony. Osobiście sam wymieniłem jeszcze przyciski szyb na te z CHR.
Dzięki za odpowiedź. bardzo tanio udało Ci się te modyfikacje wykonać.Masz może jakiś link do tych głośników ? osobiście zastanawiam się nad kompleksowym wygłuszeniem. Z tego co się orientuję taka usługa to ok 8k

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Czerwca 2020, 00:06:20 »
Z tego co się orientuję taka usługa to ok 8k

Zależy jak i czym robiona, ale mniej/więcej ten rząd wielkości. Pytanie czy wykonawca wykonuje pomiary przed/po, bo subiektywne "jest ciszej" niewiele do dyskusji wnosi, a kilka bliźniaczych wątków na forum już było i gdzieś ktoś nawet uśredniał hałas  :grin:

W jednych autach jest walka i wielki sukces, kiedy uda się zejść o 1dB, w innych można zrobić i 3-4dB - w zależności od ich konstrukcji, bo o ile szumy "z dołu" jesteśmy w stanie mocno oszukać, o tyle opływ powietrza na prędkości jest praktycznie nie do ruszenia, choć i tu można trochę ugrać zmniejszając rezonans w profilach.

Dla porównania, w jednej Camry zeszliśmy o 2dB przy 90kmph i 1dB przy 160, podczas gdy np. w RX'ie przy tych samych prędkościach odpowiednio 4 i 5dB. Dla lepszego zobrazowania po poprawkach było tyle samo dB przy 180kmph, co przed poprawkami przy 140, a przy 90 tyle, co wcześniej przy 60.
3VZ.pl

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Czerwca 2020, 00:25:59 »
Osobiście wyciszyłem wnętrze w Serwisie instalacyjnym Media Centrum i tam też zainstalowano mi głośniki przód i tył firmy Morele
Morel, który model zamontowałeś? Szczerze nigdy ich nie słyszałem. Niestety Infinity już nie produkują :(

Offline Kris197502

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Czerwca 2020, 14:26:34 »
Zamontowałem Morele Maximo 6.2

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus NX 350h
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Czerwca 2020, 09:37:23 »

Mam zarezerwowany termin na początek wrzesnia na wygłuszenie całej podłogi w kabinie, nadkoli tył od wewnątrz kabiny, podłogi bagażnika i części grodzi silnika, do której można się dostać bez demontażu deski rozdzielczej, dodatkowo drzwi przednie oraz tylne i dach, a takze przednie nadkola od zewnątrz. Dodatkowo montaz tweeterow w slupkach A (mam wersje bez JBL).

Jestem ciekaw efektów tego wyciszenia, na razie nie zdecydowałem się na wymianę glosników.
Zamierxam oczywiście zmierzyć poziom głośności przed i po operacji.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Czerwca 2020, 11:25:45 »

Mam zarezerwowany termin na początek wrzesnia na wygłuszenie całej podłogi w kabinie, nadkoli tył od wewnątrz kabiny, podłogi bagażnika i części grodzi silnika, do której można się dostać bez demontażu deski rozdzielczej, dodatkowo drzwi przednie oraz tylne i dach, a takze przednie nadkola od zewnątrz. Dodatkowo montaz tweeterow w slupkach A (mam wersje bez JBL).

Jestem ciekaw efektów tego wyciszenia, na razie nie zdecydowałem się na wymianę glosników.
Zamierxam oczywiście zmierzyć poziom głośności przed i po operacji.
To blad. Niestety standardowe glosniki w rav4 pierdza a nie graja. Jak juz rozkladac wnetrze auta to od razu wymienic glosniki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Czerwca 2020, 22:30:24 »
Po dzisiejszej jeździe, zdecydowanie auto nie nadaje się na trasy. Powyżej 110km/h jest po prostu głośno. Robienie audio do tras gubi sens.
Nie wiem czy dodatkowe uszczelki drzwiowe coś dadzą. Może wygłuszenie nadkoli? Może ściany grodziowej? Pewnie będę coś kombinował. Obawiam się, ze szału nie będzie.
Póki co RAV4 będzie miejskim lwem, na trasy wolę A4.

P.S.
190km/h i kastracja. W trybie normal. W sumie to i tak za dużo. LTA się gubi na wyraźnych liniach, aktywny tempomat działa całkiem OK.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Czerwca 2020, 23:21:16 »
Nie wiem czy dodatkowe uszczelki drzwiowe coś dadzą. Może wygłuszenie nadkoli? Może ściany grodziowej?

Nie dadzą. Albo zrobisz wszystko i będziesz się cieszył albo zrobisz trochę i będziesz się jeżył, że słyszysz to, czego do tej pory nie słyszałeś. Robiłem jedno auto po kawałku i nigdy więcej. Teraz jeśli coś robię to albo kompleksowo albo wcale, a jeśli klient chce częściowo to odsyłam gdzie indziej ponieważ po pierwsze szkoda rozbierać to samo po kilka razy, a po drugie najlepszy efekt jest po wszystkim na raz, a między kolejnymi etapami jest na tyle mała różnica, że "efekt łał" ginie i potem się słyszy, że różnicę czuć tylko w portfelu.

Z doświadczenia największy uzysk jest na drzwiach i tylnych nadkolach. Później (choć nie we wszystkich autach) dach, podłoga i dopiero na końcu gródź, maska, tylna klapa i podszybie (też sporo zależy czy pod maską jest silnik czy młynek do kawy).
3VZ.pl

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Czerwca 2020, 23:51:05 »
Może i racja, ale raczej nie zapakuję kilka tys w wyciszenie. Bo chyba nie dojdę do satysfakcjonującego mnie efektu, bo po prosu się nie da. Ale poeksperymentować mogę.
Jeżeli nie jest to tajemnica know how, in-house solution, company restricted i confidential :) - z jakich materiałów korzystasz? Może zaopatrzę się w dodatkowy łokieć i wygłuszę sobie na początek drzwi. Zaraz po tym ja obkleję drzwi dodatkowymi uszczelkami, bo to operacja na kwadrans.
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2020, 23:58:54 wysłana przez Kiełek »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Czerwca 2020, 00:41:18 »
Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz jako efekt, ale zakładając, że

raczej nie zapakuję kilka tys w wyciszenie

to w sumie szkoda całej tej pisaniny, bo temat jest zawsze taki sam, że na auto jest a na wygłuszenie czy konserwację to już szkoda  :grin:

Na taką całościową imprezę w tego gabarytu samochodzie samych materiałów jest minimum 6-8k. Oczywiście można to zrobić taniej, dużo taniej i bardzo taniej, tylko wtedy wracamy do punktu wyjścia, bo efekt jest nędzny.
3VZ.pl

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Czerwca 2020, 01:20:24 »
OK.
Niestety kieszeń ma dno, kupując auto miałem określony budżet. Jestem gotowy na pewne poprawki i związane z nimi wydatki, ale nie na takie, na które mam przeznaczyć od 5% ceny auta w górę. Bo tym tokiem idąc, można dojść szybo do 150% ceny wyjściowej, a nie o to tu chodzi.
Wiem jedno - dwóch lewych rąk nie mam, więc poczytam, podpytam i może znajdę sensowne materiały do takiego zabiegu. Po kawałku, będę weryfikował efekty.
Dzięki za dotychczasowe sugestie.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Czerwca 2020, 01:57:32 »
Wiem - nikomu nie kapie z nieba. No, może prawie nikomu, ale nie każdemu bezdomni samochody dają  :grin: Ja auta kupuję i robię, zakładając z góry, że robię je pod siebie i nie będę się zastanawiał, czy kolejny właściciel za to zapłaci czy nie, bo auto jest dla mnie i mnie ma być w nim dobrze. W sytuacji, kiedy ktoś autem jeździ 2-3 lata i każda inwestycja go kłuje, bo zaraz będzie sprzedawał to trochę się mija z celem.

Wracając do meritum: jeśli nie boli Cię robocizna i nie boisz się rozebrać  auta "bo później nie będzie jak fabryka", w sensie takim, że jak potniesz ręce na tych wszystkich blachach i plastikach, albo coś połamiesz przy demontażu, to nie będziesz narzekał, to zawsze coś ugrasz. Na pierwszy ogień przejedź się (zostań przewieziony) na każdym z miejsc w aucie. Wysłuchaj, co daje najbardziej popalić i od tego zacznij.

Jeśli będziesz miał jakieś techniczne "ale", to pisz do mnie na maila, spróbuję coś doradzić czy rozjaśnić pewne kwestie, których - z oczywistych względów - nie będę opisywał publicznie. W necie jest sporo wiedzy ale trzeba wyłuskać informację spomiędzy reklamy mniej lub bardziej zakamuflowanej, co najłatwiej się robi kiedy zepsujesz już ze dwa auta i wiesz co ma sens a co nie. Każdy handlarz Ci powie, że jego materiały są najlepsze i o wiele lepsze od konkurencji, ale mało który będzie w stanie podać konkretne dane na poparcie swojego zachwytu, a mało który Ci poleci cokolwiek, czego sam używał, bo on przecież tylko handluje. Nie zawsze najlepiej działa to, co ma bardzo błyszczące opakowanie z gołą babą, często się okazuje, że jakaś na pozór "zwykła szara gąbka" ma takie parametry, że super-extra-premium-car audio-mata nie dorasta jej do pięt.

Należałoby też wziąć pod uwagę, że często to, co z punktu widzenia dobrego wygłuszenia jest świetne nie zawsze jest równie zbawienne dla dobrego audio, mimo, że na pierwszy rzut oka się wydaje, że to idzie w parze, ale tym to bym się przejmował dopiero jak będziesz się po raz siedemset trzydziesty ósmy  doszukiwał smaczków w koncertowych wykonaniach Floydów, a nie na etapie kiedy w aucie jest po prostu głośno  :grin:

Powodzenia i podziel się efektami :)

3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl