Autor Wątek: Auris hybrydowy i Prius - akcja serwisowa  (Przeczytany 19551 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Auris hybrydowy i Prius - akcja serwisowa
« dnia: 26 Czerwca 2020, 16:07:15 »
Cytuj (zaznaczone)
Przedsiębiorca Toyota Motor Poland Company Limited Sp. z o.o., z siedzibą w Warszawie, powiadomił Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, że w samochodach marki Toyota, modele: Prius i Auris HV, wyprodukowanych w Japonii i Wielkiej Brytanii od 10.03.2014 r. do 30.11.2018 r., powtarzająca się jazda z dużym obciążeniem i określonymi cyklami (np. ruszanie przy użyciu prawie pełnego otwarcia przepustnicy, a następnie zwiększanie przyspieszenia aż do pełnego otwarcia przepustnicy) może powodować wyższe naprężenia termiczne w określonych tranzystorach znajdujących się w module IPM, powodując tym samym uszkodzenie tych elementów. Może to prowadzić do włączenia się różnych lampek kontrolnych i wyświetlenia komunikatu ostrzegawczego na tablicy rozdzielczej.

W przypadkach, w których tranzystory ulegają awarii w określony sposób, podczas jazdy pod dużym obciążeniem - na przykład podczas gwałtownego przyspieszania - istnieje możliwość wygenerowania zbyt wysokiego napięcia elektrycznego. Może ono przekroczyć wartości przewidziane w oprogramowaniu i konstrukcji obwodów modułu IPM. Sytuacja taka powoduje, że system hybrydowy nie przełącza się w tryb awaryjny (zapewniający możliwość kontynuowania jazdy na określonym dystansie ze zmniejszoną mocą), lecz zostaje wyłączony. W takich warunkach wspomaganie układu kierowniczego oraz hamulce pozostaną sprawne, jednak wyłączenie systemu hybrydowego bez uruchomienia trybu awaryjnego, może doprowadzić do utraty mocy, co w przypadku jazdy z wyższymi prędkościami może zwiększać ryzyko wypadku.

Kampanią naprawczą objętych jest w Polsce łącznie 16 910 samochodów.

Przedsiębiorca zadeklarował, że właściciele objętych kampanią samochodów będą zapraszani do Autoryzowanych Stacji Obsługi, w celu zmiany oprogramowania określonego sterownika układu napędu hybrydowego (Power Management ECU).
https://www.uokik.gov.pl/powiadomienia.php?news_id=16576

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris hybrydowy i Prius - akcja serwisowa
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Czerwca 2020, 18:31:23 »
Proponuje wpisywać tu, jak ktoś dostanie zaproszenie.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Czerwca 2020, 20:24:14 »
W międzyczasie można sprawdzać samodzielnie, czy już się kampania zaczęła:
https://www.toyota.pl/service-and-accessories/kampanie-serwisowe

Offline dawie1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Czerwca 2020, 20:19:31 »
Ciekawe ile będziemy płacić

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Czerwca 2020, 22:07:10 »
Kampanie są za darmo

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lipca 2020, 22:53:30 »
...dziwi trochę że napisali że może dojść tylko do "wyłączenia układu hybrydowego a nie wejścia w tryb awaryjny".... jako elektronik z doświadczenia wiem że jeśli napięcie Emiter-Kolektor tranzystora IGBT zbliży się do jego wartości max to tranzystor zwyczajnie przebija i ulega spaleniu ;) i cały inwerter lub jak się poszczęści jeden tranzystor do wymiany. Oczywiście stosuje się przy każdym tranzystorze obwody typu SNUBBER które zmniejszają szpilki prądowe zaindukowane w uzwojeniu silnika elektrycznego (efekt uboczny) no ale widać nie do końca dobrze to policzyli :) stąd chyba też przyczepy do hybryd nie są zalecane ;)
jak widać, nie ma co startować za często z pedałem w desce i pełnym obciążeniem, wtedy tranzystory dostają w palnik, bateria też.

Według mnie, nowe oprogramowanie wcześniej ograniczy prąd silnika trakcyjnego (tranzystorów) o kilkanaście A i wystarczy. Nie trzeba nic wymieniać.   

Dzwoniłem do ASO Toyota Okęcie i pani powiedziała że widzi że centrala Toyoty przygotowuje kampanię ale jeszcze nie wystartowała i nie widziała czy mój vin się kwalifikuje. Mają podobno zacząć za 2...3 tygodnie i wzywać poszczególnych właścicieli. Bazę telefonów/mailii mają z rejestracji lub z bazy z punktów ASO.

Toyota przynajmniej wzywa, fiat robi poprawki po cichu jak przyjedzie się do aso na przegląd ;)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lipca 2020, 23:50:17 »
Ja wszedłem na stronę toyoty w akcje serwisowe wpisałem vin wyskoczyło że jest wpisałem dane i za godzinę zadzwonili z toyota czerniakowska i jestem umówiony na 16 07 bo facet od tego jest na urlopie

Offline majpitek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lipca 2020, 17:26:59 »
Końcówka 2018 - po wpisaniu VINu informacja, że aktualnie nie podlega akcji serwisowej. Na marginesie - jak sprawdzić miesiąc wyprodukowania samochodu?
Pozdrawiam.

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Lipca 2020, 19:25:35 »
Ja wszedłem na stronę toyoty w akcje serwisowe wpisałem vin wyskoczyło że jest wpisałem dane i za godzinę zadzwonili z toyota czerniakowska i jestem umówiony na 16 07 bo facet od tego jest na urlopie

Jaki rocznik? :) mój 2014 (aczkolwiek rejestracja 2015 wiec podejrzewam że końcówka roku) wciąż nie zgłasza akcji serwisowej. Jadę w najbliższym czasie do aso na czyszczenie klimatyzacji to dopytam ;)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Lipca 2020, 22:48:15 »
Jak wpiszesz vin to wyskoczy czy musisz jechać na serwis .A rocznik chyba 2014 z wypzredaży ale to sam teścia wpisałem i wyszło.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Lipca 2020, 12:59:52 »
W międzyczasie można sprawdzać samodzielnie, czy już się kampania zaczęła:
https://www.toyota.pl/service-and-accessories/kampanie-serwisowe
Moja hybryda kombi sprzed FL (rocznik 2015) nie pokazuje akcji serwisowej.
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Lipca 2020, 10:54:42 »
Sprawdzałem swój VIN i nie był objęty tą kampanią.
Dwa dni temu zadzwonili z ASO z zaproszeniem na "przeprogramowanie" na przyszły tydzień.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Lipca 2020, 11:33:06 »
Dajcie znać jak auto przyspiesza po aktualizacji.

Offline c3k

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Lipca 2020, 14:23:49 »
Sprawdzałem stronę kampanii na początku lipca i nie wyszukało mojego VINu, dzisiaj spróbowałem ponownie i jednak się załapalem, czekam na telefon z serwisu.

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8h TS
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Lipca 2020, 14:36:53 »
Właśnie dzisiaj sprawdziłem na stronie toyoty akcje serwisowe i moja się łapie,wypełniłem zgłoszenie i jestem już umówiony na piątek.

Przeprogramowanie układu sterowania mocą w samochodach Prius oraz Auris HV (kod kampanii: VGG42)
Akcja polega na przeprogramowaniu układu sterowania mocą w samochodach Toyota Prius oraz Auris HV wyprodukowanych w okresie między 10 marca 2014, a 30 listopada 2018. Została ogłoszona ze względu na problemy oprogramowania wspomnianego układu z zarządzaniem temperaturą falownika, którego przegrzanie może spowodować unieruchomienie pojazdu. Szczegóły dostępne w Autoryzowanych Stacjach Dilerskich Toyota.
lewy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl