...dziwi trochę że napisali że może dojść tylko do "wyłączenia układu hybrydowego a nie wejścia w tryb awaryjny".... jako elektronik z doświadczenia wiem że jeśli napięcie Emiter-Kolektor tranzystora IGBT zbliży się do jego wartości max to tranzystor zwyczajnie przebija i ulega spaleniu

i cały inwerter lub jak się poszczęści jeden tranzystor do wymiany. Oczywiście stosuje się przy każdym tranzystorze obwody typu SNUBBER które zmniejszają szpilki prądowe zaindukowane w uzwojeniu silnika elektrycznego (efekt uboczny) no ale widać nie do końca dobrze to policzyli

stąd chyba też przyczepy do hybryd nie są zalecane

jak widać, nie ma co startować za często z pedałem w desce i pełnym obciążeniem, wtedy tranzystory dostają w palnik, bateria też.
Według mnie, nowe oprogramowanie wcześniej ograniczy prąd silnika trakcyjnego (tranzystorów) o kilkanaście A i wystarczy. Nie trzeba nic wymieniać.
Dzwoniłem do ASO Toyota Okęcie i pani powiedziała że widzi że centrala Toyoty przygotowuje kampanię ale jeszcze nie wystartowała i nie widziała czy mój vin się kwalifikuje. Mają podobno zacząć za 2...3 tygodnie i wzywać poszczególnych właścicieli. Bazę telefonów/mailii mają z rejestracji lub z bazy z punktów ASO.
Toyota przynajmniej wzywa, fiat robi poprawki po cichu jak przyjedzie się do aso na przegląd