Autor Wątek: Auris hybrydowy i Prius - akcja serwisowa  (Przeczytany 19547 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marshall

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris hybrydowy i Prius - akcja serwisowa
« Odpowiedź #75 dnia: 04 Stycznia 2021, 11:27:01 »
Od listopada mam aktualizację. Nie wiem czy u innych jest tak samo ale mam wrażenie że bateria ładuje się dużo wolniej podczas jazdy na silniku spalinowym. Przed aktualizacją jak wjeżdżałem na obwodnicę miasta (odcinek tan sam, który pokonuję codziennie) z dwiema kreskami 20 % na baterii to przy jeździe powiedzmy 100km/h bateria w połowie trasy była nabita do 80%. Teraz w połowie trasy nadal są dwie kreski a dopiero przy dwa razy większym dystansie czyli przy zjeździe jest naładowana do 80%  Nie wiem czy to wskazanie na wyświetlaczu jest błędne czy rzeczywiście trzeba przejechać dwa razy większy dystans aby naładować baterię.... Natomiast przy hamowaniu silnikiem czy lekko naciskając hamulec trzymając wskazówkę w niebieskim polu jest OK i bateria ładuje się szybko. Odzysk z baterii też OK, można duży dystans przejechać na EV do 80km/h, spalanie bez zmian. Tylko dlaczego tak słabo ładuje z silnika spalinowego ??? Nie wiem czy zgłaszać sprawę do ASO czy po prostu ten soft tak ma ? Macie podobnie ?

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 04 Stycznia 2021, 14:38:11 »
Zacznijmy od tego, że 8 naładowanych kresek to jest 80% naładowania baterii. Więc to co widzisz czyli 80% (6 kresek?) to jest ok 60%. Taką wartość naładowania trzyma bateria na trasie. A 2 kreski to nie jest 20% tylko coś z przedziału 30-45%.

Bez aplikacji Hybrid Assistant jesteś ślepy bo nie wiesz:
- jaka jest maksymalna moc (kW) ładowania baterii
- jaka jest temperatura baterii
- jakie jest procentowe (w danym momencie) naładowanie baterii
- jaka jest temperatura silnika spalinowego
- jaka jest temperatura inwertera

Bez tych danych ciężko stwierdzić co sie dzieje.

Przy niskich temperaturach i gdy bateria jest zimna to ładowanie baterii odbywa się niską mocą (11,5 kW) po czym stopniowo rośnie w miarę nagrzewania baterii. Maksymalna wartość czyli 25 kW dostępna jest dla baterii nagrzanej do 25 C. Zimą gdy auto stoi pod chmurką bateria ma temperaturę taką jak otoczenie (lub lekko wyższą) i tego nie przeskoczysz. Zimą temperatura baterii rośnie wolniej niż temperatura wnętrza a bateria pobiera ciepło z wnętrza auta za pomocą wentylatora pod tylną kanapą. No i najważniejsze - silnik spalinowy nie służy do ładowania baterii. On to robi tylko wtedy gdy poziom baterii spada do 40%. Inaczej spalanie było by kosmiczne i to by się nie opłacało. Czasami silnik oddaje nadmiary mocy ale jest to chwilowe i są to wartości nie większe niż kilka kW (max 5-6 kW).

Twoje obserwacje dotyczące auta "rejestrujesz" od listopada, gdy dostałeś nowy soft czy od miesiąca gdy robi się chłodniej. Dlatego wolniej Ci sie ładuje bateria.

Skoro masz wątpliwości to najpierw kup adapter OBD (polecam Carista bo jest tani i działa dobrze), zainstaluj HA i sprawdź co sie dzieje czyli jaką mocą ładuje Ci baterię i kiedy. I jak wtedy rośnie poziom naładowania baterii.

No i 80 km/h nie osiągniesz trybie EV bo maksymalna prędkość dla tego trybu to 75 km/h.

Offline Marshall

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 04 Stycznia 2021, 15:30:43 »
Obrazowo napisałem więc sprostuję: za 80 % uznałem stan kiedy na wyświetlaczu brakuje dwóch kresek do pełnej baterii, natomiast 20% to stan kiedy na wyświetlaczu mam dwie kreski.

Co do prędkości 80 km/h to na oponach takich jak fabrycznie montowane na felgi 16 osiągam licznikowo taką wartość - nie mierzyłem GPS ale wskazówka opiera się na osiemdziesiątce więc może to grubość wskazówki to jest to 5km/h, poza tym każdy licznik przekłamuje.

Mam wrażenie że wcześniej jakoś szybciej ładowała się bateria przy jeździe autostradą czy obwodnicą bo mam dojazd gdzie mogę przed wjazdem zużyć baterię do dwóch kresek kiedy EV się już nie załącza, po czym wjeżdżam na szybką drogę i widzę kiedy i jak szybko się doładowywała. Ale być może jest to tak jak piszesz wpływ czynników zewnętrznych. Nie ma co roztrząsać bo nie wpływa to na użytkowanie czy spalanie, poza tym ASO wydało kolejne przedłużenie gwarancji na akumulator po corocznym serwisie więc teoretycznie ma być dobrze  :-P Takie spostrzeżenie i tyle...
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2021, 15:35:48 wysłana przez Marshall »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #78 dnia: 06 Stycznia 2021, 19:54:57 »
Ja się osobiście zastanawiam po co na to patrzeć. Przez pierwszy tydzień też patrzyłem na te śmieszne kreski. Auto mamy do przemieszczania się a nie bicia rekordów bo to chyba nie ten "czelendż"

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #79 dnia: 06 Stycznia 2021, 20:52:45 »
Ja się osobiście zastanawiam po co na to patrzeć. Przez pierwszy tydzień też patrzyłem na te śmieszne kreski. Auto mamy do przemieszczania się a nie bicia rekordów bo to chyba nie ten "czelendż"
Jedziesz do serwisu na aktualizację softu i następnie zaczynasz zwracać większą uwagę niż dotychczas na wskazania na wyświetlaczach usiłując "stwierdzić różnicę", to jest niemal gwarantowane że zauważysz coś czego jakoby wcześniej nie było.

Jakby ktoś wygenerował kilka raportów HA przed i po z przejazdu po tej samej trasie to można by było o czymś dyskutować, ale tak to nie za bardzo widzę sens...

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #80 dnia: 06 Stycznia 2021, 20:54:46 »
Pytanie co patrzenie da. I czy temperatura, wiatr i cała reszta będzie identyczna.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 07 Stycznia 2021, 09:26:36 »
Nie jestem pewien czy przed aktualizacją softu był dostępny tryb EV + Power. Może ktoś potwierdzić?

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 07 Stycznia 2021, 09:53:49 »
Nie jestem pewien czy przed aktualizacją softu był dostępny tryb EV + Power. Może ktoś potwierdzić?
Był dostępny, ale tylko na dobrze rozgrzanym...

Offline arekkruk00

• Początkujący
« Odpowiedź #83 dnia: 18 Lipca 2021, 20:16:29 »
Witam jestem w posiadaniu Toyota Auris hybrid TS z roku 2017 od nowości i od nie dawna zauważyłem niepokojące mnie objawy , mianowicie auto zaczęło bardzo dużo spalać benzyny ( jest środek lipca temperatury powyżej 20 stopni, w zimie to było raczej normalne ale nie aż tak wysokie jak teraz).
Jestem jeszcze przed akcją serwisową.
Auto bardzo szybko rozładowuje akumulatory i nie ładuje ich z silnika , po czym auto non stop pracuje na silniku benzynowym nawet na światłach. Podladowalem mały akumulator ,zrobiłem ostatnio serwis olejowy ( przebieg auta 53 tys km) test akumulatorów w serwisie przebiegł bez zastrzeżeń uzyskałem certyfikat na sprawność baterii i przedłużyłem gwarancję.
Filtr powietrza w silniku czysty , filtr wentylatora akumulatorów pod siedziskiem tylnym czysty.
Jeżdżę tym autem od nowości i wiem że jest coś nie tak, wcześniej żeby uzyskać wynik w jeździe po mieście latem na poziomie 5.5l to trzeba było naprawdę się postarać a teraz pokazuje mi prawie 8l na sto kilometrów, żadna kontrolka błąd nic się nie wyświetla. Na krótkich dystansach ok 3-4 km chwilowe spalanie potrafi się pokazać między 9-12.5 l na sto nigdy tak nie było raczej bez problemu schodziłem poniżej 5l . Na pełnym zbiorniku potrafiłem zrobić ok 700km a teraz 500 z hakiem, przy tak małym zbiorniku jest to zauważalna różnica. Pali na mieście tyle ile przy prędkościach autostradowych.
Auto jeździ normalnie układ hybrydowy oddaje moc i wspomaga spalinowke przy dociśnięciu pedału gazu, tylko jak by generator nie ładował go ponownie. Przy takich temperaturach jak teraz rzadko kiedy załączał się silnik spalinowy a teraz pracuje praktycznie nonstop.
Nie wiem czy akcja serwisowa w tym przypadku coś zmieni, przekonamy się zapisany jestem w przyszłym tygodniu.
Może ktoś miał podobny problem i podpowie na co zwrócić uwagę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl