A możesz coś więcej napisać o NaviExpert? Mam a nie używam, zawsze na GM które potrafi poprowadzić przez jakieś dziwne skróty. Jesteś zadowolony z NE?
Nie żebym reklamował NE, bo nie mam z nimi nic wspólnego, lecz używałem NE przez jakieś ... 6-7 lat, kupując co roku licencję. Rok temu nie przedłużyłem, bo nawigowanie na GM, a w tle NE nie urządzało mnie (tylko komunikaty głosowe). Idzie im ślamazarnie przenoszenie na AA (dopiero od początku 2021 G. otworzyło się z AA na zewn. apki, nie liczcie Waze, bo to G.). Niby do końca tego roku ma być NE na AA, ale miał być do wakacji i się nie udało, liczę, że są już tuż tuż... To tyle usprawiedliwienia i wstępu.
A co do zalet to najważniejsza to algorytm wyznaczania trasy i dane o korkach. Mimo, że z GM korzysta więcej ludzi, to NE ma lepsze realne obciążenie drogi i średnie prędkości na odcinkach. Analizują nawet prędkości poszczególnych pasów drogowych (wyłuskują to z tego kto którą trasą jedzie i algorytm uwzględnia prawo/lewo skręty). Aktualizację map robią bardzo szybko (dużo sprawniej niż GM, który jest niby społecznościowy). Jadąc przez całą Polskę, miałem 1h zysku jadać z NE w tle względem tego co GM wyliczył i kazał jechać. Nie znał nowych objazdów w trakcie remontów i dopiero po 100-200 km pokapował się, że można pojechać jak od początku NE chciał prowadzić (wtedy dublowałem nawigacje). Trasy do 2-3h jazdy potrafi od wyjazdu do dojazdu wyliczyć czasowo precyzyjnie co do minut, robi to naprawdę dobrze (dane aktualne + historyczne wykorzystują do przewidywania ruchu w miejscu, do którego dotrzemy). I jak sobie przypomnę, to z NE nawiguje się bardzo przyjemnie, naprawdę. Nie zawodził mnie, a jeżdżąc dawniej prawie codziennie do pracy ratował wielokrotnie tyłek wyznaczając trasę objazdami (Gdańsk i obwodnica stoi kilka x dziennie, prawie codziennie...). Teraz jak już prawie rok jeżdżę z GM wielokrotnie siarczyście zaklnąłem pod nosem jak mi GM zrobił pętlę 2km i wróciłem w to samo miejsce..., tfu na ostatniej 3-4kkm trasie wyprowadził mnie w pole z przynajmniej 4x, każąc np zjechać z autostrady, zrobić zawrotkę po 2-3 km i wrócić w to samo miejsce. Ten rok używania tylko utwierdził mnie w przekonaniu, że całego G ze sztabem programistów od wszystkiego to jedna wielka kupa nieudaczników i juniorów (dlatego swoją drogą odchodzę od całego Google na rzecz alternatywnych, ale to rozmowa na inny wątek:D). Jeszcze bardzo miłe jest ulubione w NE i wyświetlanie ulubionych zależnie od pory dnia, czy dnia tygodnia (nie jak G, który wyśw. dwie pozycje....). No jak nic, G to g"u"wno. Tak, wiem jestem uprzedzony

.
Do wad: wyszukiwanie po POI jest słabe, przeważnie dowiaduję się adresu i wklepuje adres ul. X nr 5, a nie sklep spożywczy x, bo tak jest trudniej trafić mu (może ulepszyli, a bazę POI wiem, że rozszerzają). No i rok temu jak już dojeżdżałem do celu, to niekiedy nie wiedziałem gdzie jest to miejsce, a w G w miarę to lepiej widać. Chociaż przez rok pewnie zmienili mocno. Więcej wad nie znam.