Autor Wątek: Rav4 V System multimedialny  (Przeczytany 231998 razy)

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rav4 V System multimedialny
« Odpowiedź #315 dnia: 07 Września 2021, 10:17:22 »
A możesz coś więcej napisać o NaviExpert? Mam a nie używam, zawsze na GM które potrafi poprowadzić przez jakieś dziwne skróty. Jesteś zadowolony z NE?

Offline rkarolek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #316 dnia: 07 Września 2021, 10:41:24 »
Już zainstalowałem Waze. Wrażenia? Pięknie i intuicyjne można coś dowiedzieć , ale jak się wyznacza trasę to niestety nie zdał egzaminu gdzie mimo Google maps dobrze wyznaczał to Waze chciał jakby ominąć korki i żebym wjechał w pole gdzie nawet miesiąc temu jest droga zablokowana przez rolników (prywatna posesja). Aktualne ceny paliw jak na razie na lekarstwo. Gdyby Waze zrobiłby dużą kampanię to jest szansa z tym powalczyć z Yanosik bo z tego co widzę niewielu jest użytkowników gdzie by mogli ostrzegać przed policją. Photo Waze+Yanosik+Spotify

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

a ja zadam takie może głupie pytanie... w jaki sposób, podczas używania AA, dzielicie ekran tak żeby kilka aplikacji na raz widzieć???

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #317 dnia: 07 Września 2021, 10:47:43 »
Już zainstalowałem Waze. Wrażenia? Pięknie i intuicyjne można coś dowiedzieć , ale jak się wyznacza trasę to niestety nie zdał egzaminu gdzie mimo Google maps dobrze wyznaczał to Waze chciał jakby ominąć korki i żebym wjechał w pole gdzie nawet miesiąc temu jest droga zablokowana przez rolników (prywatna posesja). Aktualne ceny paliw jak na razie na lekarstwo. Gdyby Waze zrobiłby dużą kampanię to jest szansa z tym powalczyć z Yanosik bo z tego co widzę niewielu jest użytkowników gdzie by mogli ostrzegać przed policją. Photo Waze+Yanosik+Spotify

a ja zadam takie może głupie pytanie... w jaki sposób, podczas używania AA, dzielicie ekran tak żeby kilka aplikacji na raz widzieć???
To nie jest AA. To jest Android.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline rkarolek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #318 dnia: 07 Września 2021, 12:22:24 »
Photo Waze+Yanosik+Spotify

czyli to tylko "projekcja" ekranu telefonu na ekran radia (mirror link), ale cała obsługa ekranu z poziomu telefonu, tak?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #319 dnia: 07 Września 2021, 12:39:02 »
Photo Waze+Yanosik+Spotify

czyli to tylko "projekcja" ekranu telefonu na ekran radia (mirror link), ale cała obsługa ekranu z poziomu telefonu, tak?
Nie. Radio wymienione na takie z androidem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline rkarolek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #320 dnia: 07 Września 2021, 13:37:40 »
jasna sprawa, nie było pytania

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #321 dnia: 07 Września 2021, 21:36:18 »
Jakby ktoś planował zakup radia TEYES w najbliższym czasie to jest kod na  -16$ przy zakupach za min. 150$ na Aliexpress

99SD16

Powinien zadziałać, z tego co wiem to ważny do 10 września do godz. 9:00.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #322 dnia: 08 Września 2021, 06:22:58 »
Podobno już jest wersja Yanosik na AA oficjalna, nie beta.
dobreprogramy: Yanosik w Android Auto w końcu dostępny dla każdego. https://www.dobreprogramy.pl/yanosik-w-android-auto-w-koncu-dostepny-nie-trzeba-instalowac-bety,6680608911387488a
Wczoraj zrobiłem aktualizację apki w telefonie ale póki nie mam ravki, to nie mam jak sprawdzić czy działa.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #323 dnia: 08 Września 2021, 08:38:06 »
A możesz coś więcej napisać o NaviExpert? Mam a nie używam, zawsze na GM które potrafi poprowadzić przez jakieś dziwne skróty. Jesteś zadowolony z NE?

Nie  żebym reklamował NE, bo nie mam z nimi nic wspólnego, lecz używałem NE przez jakieś ... 6-7 lat, kupując co roku licencję. Rok temu nie przedłużyłem, bo nawigowanie na GM, a w tle NE nie urządzało mnie (tylko komunikaty głosowe). Idzie im ślamazarnie przenoszenie na AA (dopiero od początku 2021 G. otworzyło się z AA na zewn. apki, nie liczcie Waze, bo to G.). Niby do końca tego roku ma być NE na AA, ale miał być do wakacji i się nie udało, liczę, że są już tuż tuż... To tyle usprawiedliwienia i wstępu.

A co do zalet to najważniejsza to algorytm wyznaczania trasy i dane o korkach. Mimo, że z GM korzysta więcej ludzi, to NE ma lepsze realne obciążenie drogi i średnie prędkości na odcinkach. Analizują nawet prędkości poszczególnych pasów drogowych (wyłuskują to z tego kto którą trasą jedzie i algorytm uwzględnia prawo/lewo skręty). Aktualizację map robią bardzo szybko (dużo sprawniej niż GM, który jest niby społecznościowy). Jadąc przez całą Polskę, miałem 1h zysku jadać z NE w tle względem tego co GM wyliczył i kazał jechać. Nie znał nowych objazdów w trakcie remontów i dopiero po 100-200 km pokapował się, że można pojechać jak od początku NE chciał prowadzić (wtedy dublowałem nawigacje). Trasy do 2-3h jazdy potrafi od wyjazdu do dojazdu wyliczyć czasowo precyzyjnie co do minut, robi to naprawdę dobrze (dane aktualne + historyczne wykorzystują do przewidywania ruchu w miejscu, do którego dotrzemy). I jak sobie przypomnę, to z NE nawiguje się bardzo przyjemnie, naprawdę. Nie zawodził mnie, a jeżdżąc dawniej prawie codziennie do pracy ratował wielokrotnie tyłek wyznaczając trasę objazdami (Gdańsk i obwodnica stoi kilka x dziennie, prawie codziennie...). Teraz jak już prawie rok jeżdżę z GM wielokrotnie siarczyście zaklnąłem pod nosem jak mi GM zrobił pętlę 2km i wróciłem w to samo miejsce..., tfu na ostatniej 3-4kkm trasie wyprowadził mnie w pole z przynajmniej 4x, każąc np zjechać z autostrady, zrobić zawrotkę po 2-3 km i wrócić w to samo miejsce. Ten rok używania tylko utwierdził mnie w przekonaniu, że całego G ze sztabem programistów od wszystkiego to jedna wielka kupa nieudaczników i juniorów (dlatego swoją drogą odchodzę od całego Google na rzecz alternatywnych, ale to rozmowa na inny wątek:D). Jeszcze bardzo miłe jest ulubione w NE i wyświetlanie ulubionych zależnie od pory dnia, czy dnia tygodnia (nie jak G, który wyśw. dwie pozycje....). No jak nic, G to g"u"wno. Tak, wiem jestem uprzedzony ;).

Do wad: wyszukiwanie po POI jest słabe, przeważnie dowiaduję się adresu i wklepuje adres ul. X nr 5, a nie sklep spożywczy x, bo tak jest trudniej trafić mu (może ulepszyli, a bazę POI wiem, że rozszerzają). No i rok temu jak już dojeżdżałem do celu, to niekiedy nie wiedziałem gdzie jest to miejsce, a w G w miarę to lepiej widać. Chociaż przez rok pewnie zmienili mocno. Więcej wad nie znam.

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #324 dnia: 08 Września 2021, 10:00:12 »
Nie  żebym reklamował NE, bo nie mam z nimi nic wspólnego, lecz używałem NE przez jakieś ... 6-7 lat

No dobrze, a jak wyglądają kwestie sygnalizowania radarów/patroli/wypadków? Nadal trzeba jeździć z Yanosikiem w tle?

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #325 dnia: 08 Września 2021, 10:19:19 »
NE ma częste miejsca stania i takie miejsca są na stałe z powiadomieniem. Jak często się pojawia policja tam to jest ostrzeżenie, że w ostatnich tygodniach tyle razy tam stali. To jest z takich stałych powiadomień w znanych miejscach.

Można dodatkowo zgłaszać wypadki, suszenie, fotoradary jest baza bardzo aktualna i nigdy mnie nie zaskoczyła. Bywało, że byłem pierwszym zgłaszającym policję (na koncie swoim mam prawie 1000 zgłoszeń różnych akcji na drodze). Takie punkty są widoczne dla innych jak ktoś zgłosi. NE ma wewn. system oceny użytkowników, jak ktoś robi lewizny i głupoty zgłasza, to jego zgłoszenia szybciej znikają, jak ktoś zgłasza a inni potwierdzają - pnie się w górę i jest ważniejszy. Mnie to wystarczało. Pamiętam, że jak kiedyś testowałem Yanosika wyszło, że na trasie był dziesiątki bzdurnych zgłoszeń od żartownisiów (chyba). Zniechęciło mnie to. Poza tym Yanosik wykorzystuje chyba aplikację do innego jeszcze celu - lokalizację dongli BT, nawet jak się z niego nie korzysta. Przynajmniej taki obraz się wyłania, nie kręci mnie taka zabawa, bym wysyłał do nich ciągle moją pozycję.

Dodatkowo NE:
Pokazuje na mapie znaki z ograniczeniem prędkości i jakie aktualnie mamy ograniczenie (na pewno lepiej niż Toyota:P), liczy zużycie paliwa, podaje koszty autostrady przy wyliczaniu trasy. Jest lata świetlne pod tym względem przed G.

To wszystko co piszę powyżej to dla wersji z -1 rok. Teraz jest pewnie inaczej, liczę, że lepiej, dlatego czekam cały czas na AA.

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #326 dnia: 08 Września 2021, 10:29:28 »
To wszystko co piszę powyżej to dla wersji z -1 rok. Teraz jest pewnie inaczej, liczę, że lepiej, dlatego czekam cały czas na AA.

No dobra, namówiłeś :) W sobotę wypróbuję dłuższą trasę NE z CarPlay. Łatwo nie będzie, bo to jazda opłotkami z Podlasia do 3miasta

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #327 dnia: 08 Września 2021, 10:39:03 »
NE na IOS, ale w CarPlay chodzi podobno bardzo źle. Ludzie krytykują. Niestety tutaj ostrzegam, bo możesz się zrazić.
Sam NE jako standalone app na Androida jest najbardziej dopracowana.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #328 dnia: 08 Września 2021, 13:53:50 »
NE to stara aplikacja, jeszcze przed androidem, powstała w Politechnice Poznańskiej. Jeżeli ją rozwinęli, to naprawdę warta polecenia. Ja teraz mało jeżdżę i GM mi wystarcza, ale kiedyś miałem stały abonament i bardzo sobie chwaliłem.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #329 dnia: 08 Września 2021, 21:43:17 »
NE na IOS, ale w CarPlay chodzi podobno bardzo źle. Ludzie krytykują. Niestety tutaj ostrzegam, bo możesz się zrazić.
Sam NE jako standalone app na Androida jest najbardziej dopracowana.

Spróbowałem NE na Android i niestety gorzej niż myślałem. Jak wyznacza się długie trasy to pokazuje "Błąd techniczny" , a jak weźmiesz krótkie trasy niewiem o ile, ale udało mi do 180km trasy to wyświetla.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl