Autor Wątek: Rav4 V System multimedialny  (Przeczytany 231983 razy)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Rav4 V System multimedialny
« Odpowiedź #555 dnia: 22 Listopada 2022, 01:13:05 »
Zamierzam wstawić JBL322f,
I jak? Wstawiłeś? Ja się też zdecydowałem ale niestety obecnie nie da się ich kupić. Niby były na amazonie, kupiłem ale paczka nie dotarła i dostałem zwrot kasy. Podejrzewam że sklep (jakiś z Portugalii) je sprzedawał nie mając ich na półce bo zwrot zrobili od razu jak napisałem. Teraz i na amazonie i na ich bezpośredniej stronie są niedostępne :(

No nic. Trzeba poczekać. Pewnie jak JBL je wyprodukuje to pojawią się wszędzie.

Robiłem rekonensans w aucie i nie podoba mi się że kratka prawego głośnika ma zmniejszony otwór a właściwie to taki podwójny pasujący do oryginalnego brzęczyka i głośnika z e-call. Być może dobrze by było mieć tą kratkę z wersji USA gdzie chyba e-calla nie mają.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #556 dnia: 22 Listopada 2022, 07:48:57 »
wersji USA gdzie chyba e-calla nie mają.

mają
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #557 dnia: 22 Listopada 2022, 10:09:48 »
wersji USA gdzie chyba e-calla nie mają.

mają
Widziałem na filmach na YT że z prawej mieli taki sam głośnik jak z lewej. Byc może to były jakies pierwsze egzemplarze. U nas to od kiedy e-calla wprowadzili?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #558 dnia: 22 Listopada 2022, 10:17:20 »
2018
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #559 dnia: 22 Listopada 2022, 10:38:39 »
No to w stanach w 2021 nie było albo głośnik był gdzie indziej. W sumie mi nie tyle chodzi o e-calla co o to, że mają z prawej taki sam głośnik i maskownicę jak z lewej, a u nas jest to mniejsze.  Film ok 2:00
https://www.youtube.com/watch?v=_fXSccr_lOU&t=120s
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #560 dnia: 22 Listopada 2022, 10:52:02 »
U nas trzeba odkleić ze wspólnej ramki głośniczek od e-calla i przenieść w inne miejsce, ja np. przymocowałem go pod kokpitem - działa, słychać operatora z centrum alarmowego - sprawdzałem.
Po tym nowy głośnik np. JBL 322F można już zamontować podobnie jak ten po stronie kierowcy.
ps. widzę, że w conrad.pl można zamówić JBL 322F z terminem dostawy 13 dni ale lepiej spytać sprzedawcę czy rzeczywiście będą.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2022, 10:54:48 wysłana przez Markid »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #561 dnia: 22 Listopada 2022, 11:26:55 »
U nas trzeba odkleić ze wspólnej ramki głośniczek od e-calla i przenieść w inne miejsce, ja np. przymocowałem go pod kokpitem - działa, słychać operatora z centrum alarmowego - sprawdzałem.
Po tym nowy głośnik np. JBL 322F można już zamontować podobnie jak ten po stronie kierowcy.
ps. widzę, że w conrad.pl można zamówić JBL 322F z terminem dostawy 13 dni ale lepiej spytać sprzedawcę czy rzeczywiście będą.
Zastanawiałem się tylko czy mniejszy otwór w prawej maskownicy nie obcina w jakimś stopniu dźwięku ale pewno niezauważalnie. W conradzie i w sumie jeszcze ze dwóch innych sklepach ten termin cały czas jest dwa tygodnie.... ;) Znalazłem w sklepach w UK - gapa jestem bo w weekend tam byłem i mogłem se przywieźć ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #562 dnia: 22 Listopada 2022, 13:24:32 »
Zastanawiałem się tylko czy mniejszy otwór w prawej maskownicy nie obcina w jakimś stopniu dźwięku ale pewno niezauważalnie.
Chyba nie. Nie zauważyłem różnicy. Nie wiem czy to tak łatwo stwierdzić.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #563 dnia: 22 Listopada 2022, 14:34:49 »
Co do głośnika e call, to są montowane w dwóch miejscach. W wersjach bez schowka na okulary(JBL?) jest u góry o ile pamiętam. Stąd na filmie mogło go nie być na dole.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #564 dnia: 23 Listopada 2022, 16:51:49 »
Witam. Potrzebuję pomocy w ustaleniu który konkretnie przewód to mikrofon oryginalny w rav4 2019. Wymieniłem radio na cc3 i ten dołączony do zestawu to porażka. Chcę wlutować złącze w oryginalny i podpiąć pod Teyes. Cc3 ma wyjście na zewnętrzny mikrofon. Z góry dzięki za pomoc.

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #565 dnia: 02 Grudnia 2022, 22:47:02 »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #566 dnia: 23 Grudnia 2022, 01:06:35 »
Tak mnie naszło po przeczytaniu tego postu: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,53146.msg762815.html#msg762815 czy wyjmowanie tej wkladki z zestawem naprawczym i umieszczanie we wnęce dojazdówki/zapasu nie powoduje zwiększenia hałasu z tyłu? Wkładka wypełnia przestrzeń i może troche to wygłuszać. Tak się zastanawiam czy do jeżdżenia na codzień nie wpasuję tam czegoś z jakiejś pianki czy styropianiu tylko ten się kruszy. Tak żeby wypełnić przestrzeń pomiędzy dojazdówką, a podłogą bagażnika.

BTW Zdobyłem w końcu JBL CLub 322F. Po świętach zamontuję - wierzę że będzie lepiej grało.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #567 dnia: 23 Grudnia 2022, 09:45:35 »
https://youtu.be/dcgqm3hvo_0
Nawet w warsztacie samochodowym można obejrzeć największą propagandystkę Kremla, Skabiejewą:)))

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #568 dnia: 24 Grudnia 2022, 10:29:20 »
Tak mnie naszło po przeczytaniu tego postu: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,53146.msg762815.html#msg762815 czy wyjmowanie tej wkladki z zestawem naprawczym i umieszczanie we wnęce dojazdówki/zapasu nie powoduje zwiększenia hałasu z tyłu? Wkładka wypełnia przestrzeń i może troche to wygłuszać. Tak się zastanawiam czy do jeżdżenia na codzień nie wpasuję tam czegoś z jakiejś pianki czy styropianiu tylko ten się kruszy. Tak żeby wypełnić przestrzeń pomiędzy dojazdówką, a podłogą bagażnika.

BTW Zdobyłem w końcu JBL CLub 322F. Po świętach zamontuję - wierzę że będzie lepiej grało.

Będzie grało o 1000 razy lepiej. Głośnik e-call zamontuj za schowkiem po stronie pasażera. Tam idzie rura i do niej jest przegrzana gwintowana szpilka M6 lub M8. Do niej idealnie mocuje sie ten głośnik e-call.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #569 dnia: 24 Grudnia 2022, 14:34:37 »
Poleci ktoś dobre głośniki do przednich i tylnych drzwi.
Z góry dziękuję za odpowiedź

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl