Autor Wątek: Prosba do fachowcow  (Przeczytany 9421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Czerwca 2005, 13:39:13 »
A sam se wymienic nie możesz filtr kosztuje około 15 złoty a 5 litrow oleju 99 złotych MOBIL 15W40, Przypominam 5 litrów i lejesz czystość zamkniete i zaplombowane, a w serwisach i innych gadach leją z beczki !!!!!! A wiesz co tam jest ?? Właśnie nikt nie wie   :bnono    mogą zalac zwykłego lotosa do beczki po castrolu czy innym oleju i co udowodnisz....Ten kraj to jeden wielki przekret każdy chce zarobic. Pozdr.  :twisted:
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Pigletto

• Gość
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Czerwca 2005, 14:27:27 »
Cytat: zbovid
Mimo ze wszyscy tu zachwalaja  ASO

Ja myślałem że jest raczej przeciwnie... :)

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Czerwca 2005, 07:29:49 »
Juz nie badzmy takimi pesymistami-wystarczy ze ja jestem :-))Uwazam ze na pierwszym miejscu ekologia.A co zrobi z zuzytym f i olejem????Tu mage posadzac predzej Polakow o podrzutke gdzies takich syfow niz o zalanie czyms innym.Kupil T niech o nia dba i o srodowisko.I niech Kolega wyczuje sam komu ufac a komu nie.Tak sobie mysle   :-)))

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Czerwca 2005, 07:59:21 »
Jak co zrobi wyrzuci do śmieci......a zresztą niech robi jak chce porady dostał więc moim skromnym zdaniem wolał bym se sam wymienić niż pozwalać zeby mi lali nie wiadomo co...  :twisted:    :csmoker
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

zbovid

• Gość
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Czerwca 2005, 19:35:47 »
Ja moge co najwyzej zmienic sobie koszule i skarpetki. Dla mnie wymiana oleju to taka sama abstrakcja jak dla Kwacha studia magisterskie :-) W AS) wymiana to kupa szmalu, w warsztacie blisko mnie jest taniej ale wymiana to trwa 1 dzien wiec boje sie ze oprocz oleju wymienia mi silnik razem z kolami :-( I co tu K*wa robic :-(

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Czerwca 2005, 08:21:35 »
przyjedz do mnie do szczecina wymienie ci za 50 złoty w 20 minut.  :-DD    :twisted:    :-DD    :twisted:    :-DD    :twisted:
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

hrabiadrykula

• Gość
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Czerwca 2005, 09:43:32 »
No coz, mam podejscie podobne jak Zbovid - lepiej dac to zrobic komus, kto ma sprzet i w ogole, niz tracic pol weekendu na tarzanie sie pod autem.

Natomiast jezeli chodzi o olej - nie musisz kupowac go w ASO. Mozesz pojechac ze swoim i oni ci go wymienia. Oczywiscie wtedy zaplacisz za usluge. Dowiedz sie ile. W sumie musisz rozpatrywac laczny koszt operacji. Pare razy porownywalem ceny i wychodzilo mi, ze olej w hurtowni w bance wychodzi mniej wiecej tak jak ten sam olej z beczki w ASO, wiec dalem se spokoj. Jezdzenie po hurtowniach tez kosztuje czas i pieniadze, a w sumie i tak auto potem odstawiam do warsztatu. Oczywiscie jest kupa ludzi, ktorzy beda mowic, ze w beczce to nie wiadomo jaki shit, a w bance w sklepie to na pewno oryginalne. To tak trudno dzis zrobic plastikowa banke, obkleic ja i nalac tam nie wiadomo czego? Nie wykluczam, ze to drugie to moze byc nawet latwiejsze.

Natomiast jesli chodzi o filtr, to... Tu juz na pewno bym ci doradzil oryginal. Roznica w cenie 10 zl nie jest warta roznicy w jakosci. Akurat filtr oleju Toyota uzywa do pokazania, na czym polega roznica miedzy oryginalem a zamiennikiem. Popros, niech ci pokaza to w ASO.

Acha, ja nie zachwalam ASO. Na twoim miejscu zrobilbym to jednak u nich albo tak: filtr ori, olej ze sklepu i znajdz jakis serwis od szybkiej obslugi, w Olsztynie na pewno sa. Umow sie na konkretna godzine i niech to zrobia przy tobie, bo to jest robota na jakies pol godziny wlacznie z podniesieniem auta i skasowaniem forsy. Acha, jeszcze jest kwestia uszczelki pod korek - tu juz nie wiem co doradzic:D

Toyo69

• Gość
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Czerwca 2005, 10:24:07 »
A nie ma gdzieś kolo Ciebie jakiejś stacji szybkiej obsługi, typu Norauto lub podobnej :wink:  http://www.norauto.pl/home.php  Luknij :)
Akurat tam wymiana oleju jest gratis i filtr mozna dostać na miejscu  :P   czas ok 30 min.

hrabiadrykula

• Gość
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Czerwca 2005, 11:51:43 »
sie mi przypomnialo, ze nawet nie trzeba jezdzic do ASO zeby zobaczyc roznice http://www.toyota.pl/u235/navi/98075/ sugestywne dosyc...

moze to propagandowa sciema, nie wiem, nigdy nie rozbieralem filtrow, ale:
1) dla mnie brzmi przekonujaco,
2) roznica w cenie to jakies 10-20 zl, rozlozone na iles miesiecy miedzy wymianami oleju, to juz w ogole nieduze pieniadze

wiec jednak optowalbym za filtrem oryginalnym

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Czerwca 2005, 12:01:39 »
może i tak ale i tak filtr to filtr po roku trzeba wymienić, a i tak wszystko robi Polska wysyła a oni potem odsprzedają nam z zyskiem, jak naprzykład najlepsze fotele produkowane w Polsce idą na zachod a potem my je kupujemy drożej juz zamontowane w samochodzie...  :athunbsup    :adremel    :cidea
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Czerwca 2005, 15:32:01 »
No i jak tu nie powiedziec ze Polak nie potrafi tylko najbardziej wkur...mnie to ze nie potrafimy sie dobrze sprzedac i wyrobic sobie dobraj marki ...
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

hrabiadrykula

• Gość
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Czerwca 2005, 18:07:10 »
Cytat: GLADIATOR
ale i tak filtr to filtr po roku trzeba wymienić

Z calym szacunkiem, ale smiem sie nie zgodzic z tym argumentem;) Tzn. on w ogole jest troche nie na temat.

Moim zdaniem wazna jest jakosc filtra miedzy wymianami. Ten filtr nie jest po to zeby byl i zapychal dziure na niego przeznaczona, tylko zeby filtrowal. No chyba, ze zakladasz, ze nic auto nie bedzie jedzic w tym czasie. No ale wtedy to w ogole mozna filtra nie wymieniac ani nie zakladac.

Na tej samej zasadzie mozna powiedziec, ze obojetne co tankujesz, bo i tak w tydzien to wyjezdzisz... EDIT: albo obojetnie jakakolwiek inna czesc - wszystko sie predzej czy pozniej wymienia...

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Czerwca 2005, 20:48:19 »
Cytat: hrabiadrykula
Cytat: GLADIATOR
ale i tak filtr to filtr po roku trzeba wymienić

Z calym szacunkiem, ale smiem sie nie zgodzic z tym argumentem;) Tzn. on w ogole jest troche nie na temat.

Moim zdaniem wazna jest jakosc filtra miedzy wymianami. Ten filtr nie jest po to zeby byl i zapychal dziure na niego przeznaczona, tylko zeby filtrowal. No chyba, ze zakladasz, ze nic auto nie bedzie jedzic w tym czasie. No ale wtedy to w ogole mozna filtra nie wymieniac ani nie zakladac.

Na tej samej zasadzie mozna powiedziec, ze obojetne co tankujesz, bo i tak w tydzien to wyjezdzisz... EDIT: albo obojetnie jakakolwiek inna czesc - wszystko sie predzej czy pozniej wymienia...

Okej niech ci bedzie nie chce mi sie rozwijac tego tematu z powodu FILTRA, masz racje. Pozdr...  :twisted:
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

SÂławko

• Gość
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Czerwca 2005, 12:13:46 »
mam toyote E10 sedanaz 95r  i jezdze na mineralnym castrolu - tak ja kupilem tydzien temu - czy nmoge wymienic olej na 10 W40 z minerala? czy to przejscie jest bezpieczne? przebieg 190 tys.

Pigletto

• Gość
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Czerwca 2005, 20:21:18 »
Cytat: Pigletto

Zajrzyj do działu FAQ do sekcji o olejach. Jest tam trochęróżnych wątków, także parępostów niżej jest wątek o corollce E10 gdzie też są pytania o olej.

Cytat: Sławko

mam toyote E10 sedanaz 95r i jezdze na mineralnym castrolu - tak ja kupilem tydzien temu - czy nmoge wymienic olej na 10 W40 z minerala? czy to przejscie jest bezpieczne? przebieg 190 tys.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl