Autor Wątek: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?  (Przeczytany 111641 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
Odp: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Czerwca 2020, 20:38:39 »
robię Rocznie 30000 km ( Nie wiem ile Ty).Nie mam powodu zaklinać rzeczywistość. Dobre Letnie i Dobre zimówki nie raz uratowały mi To co lubisz w sexie z żoną . Czy to w w wielki upał , czy gołoledź, a nawet lód na drodze. Dobre gumy sa stabilne i przewidywalne, wynalazek - całorocznych niekoniecznie. Wybór należy do Ciebie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Czerwca 2020, 20:47:40 »
robię Rocznie 30000
Ja też, większość tzn. ok 130 km dziennie do pracy i z powrotem to trasa szybkiego ruchu.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 30 Czerwca 2020, 20:49:12 »
Zadajesz pytania i sam sobie odpowiadasz.Ja jestem przeciwny wielosezonowym.
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwca 2020, 21:06:21 wysłana przez Pawel.Kwa »

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Czerwca 2020, 20:53:13 »
robię Rocznie 30000
Ja też, większość tzn. ok 130 km dziennie do pracy i z powrotem to trasa szybkiego ruchu.

Pewnie masz prędkość przelotową w granicach 130-160,,, 170  km i myślisz o wielosezonowych >? bo taniej ? ... dalej nie napiszę nic

pireus

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Czerwca 2020, 21:00:29 »
Pewnie masz prędkość przelotową w granicach 130-160,,, 170  km i myślisz o wielosezonowych >? bo taniej ? ... dalej nie napiszę nic
Jeżdzę przepisowo, a opony kupuję zawsze klasy premium na nich nie należy oszczędzać. Aktualnie jeżdżę na Goodyear Vector 4Seasons SUV G2 i jestem bardzo zadowolony. Są też bardzo ciche.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 30 Czerwca 2020, 21:03:11 »
Twoje auto twoje życie i twoje opony. Jakoś Ci nie wierze .ok koniec tematu

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 30 Czerwca 2020, 21:37:45 »
W okresie pełnej zimy/pełnego lata na pewno bezpieczniejszym rozwiązaniem będą opony sezonowe. Wielosezonówki są idealnym rozwiązaniem w okresie przejsciowym. Czasami nie nadąży się ze zmianami, albo za wcześnie, albo za późno. I jeździsz w Wielkanoc po śniegu na letnich ;) Ale to są dość rzadkie przypadki. Generalnie lepsze jest to co wyspecjalizowane. Wielosezonówki zawsze będą jakimś kompromisem.
Natomiast jest jeszcze jedna sprawa, wspomniana przez fenio, ale nie do końca. Większość wielosezonówek rzeczywiście powstała wg idei opony zimowej, tzn ma dość dużo nacięć jak zimówka, ale inną mieszankę gumową. Natomiast CrossClimate jest oponą letnią z polepszonymi właściwościami do jazdy na śniegu. I dostała znaczek 3PMSF. I jeżeli jeździsz głównie po trasie, raczej w lepszych warunkach i z większymi prędkościami, to rzeczywiście proponowałbym bardziej Michelina CC niż typową wielosezonówkę. Chociaż przy Twoich przebiegach i specyfice jazdy, uważam, że sezonowa opona jest lepszym rozwiązaniem.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Czerwca 2020, 21:41:33 »
Jak jeździsz spokojnie, nie agresywnie to zapewne nie poczujesz różnicy między sezonowymi a całosezonowymi.
Jak chcesz auto z mocnym silnikiem bo lubisz przycisnąć i czasami pojechać agresywnie to tutaj warto wziąć sezonowe.

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 01 Lipca 2020, 00:03:11 »
Ja jeżdżę na Pirelli Cinturato All Season Plus. Jestem bardzo zadowolony, opony ciche a wybrałem je ze względu na bieżnik, który wygląda jakby dobrze miał odprowadzać wodę. Nasze raczej spokojnie ale jeszcze nigdy nie straciłem przyczepności poza kilkoma wyłączeniami się do ruchu że skręconymi kołami z drogi prostopadłej, ale to tylko na ułamek sekundy i but w podłodze.
W drugim aucie kolejne opony też będą wielosezonowe.

Wysłane z Galaxy S20 przy użyciu Tapatalka

Offline gamex

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #39 dnia: 01 Lipca 2020, 09:53:01 »
Wasze odpowiedzi potwierdzają też moje doświadczenia - kto używał nowoczesnych opon wielosezonowych jest z nich zadowolona i kupi je ponownie. Czasy się zmieniły, klimat się zmienił i zmieniła się też technologia produkcji opon.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 01 Lipca 2020, 12:22:37 »
Moje pytanie i wasze opinie są istotne, powiedzcie jak spisują się poszczególne opony wielosezonowe, z których korzystaliście, w jakich warunkach i jak spisywały się na suchym gorącym asfalcie, mokrym, ciapowatym, śliskim, mokrym w zimie - jakaś gołoledź, albo śnieg i ciapa pośniegowa ????

Hej

Od sierpnia zeszłego roku (czyli od zakupu samochodu) jeżdżę na wielosezonowych oponach Michelin Cross Climate. Zakupiłem je przed odbiorem, dostarczyłem do dilera a on je wymienił , więc już samochód odbierałem na wielosezonówkach.
Jak się sprawują - całkiem przyzwoicie. Nie czuć różnicy pomiędzy jazdą pomiędzy jazdą  przy niskich temperaturach a wysokich.

Na śniegu nie było problemu aby samochód miał trudności z jazdą, jedyny minus tych opon to wg. mnie zachowanie się na mokrej nawierzchni. Tragedii nie ma ale  wydaje mi się, że przy hamowaniu zbyt często włącza się ABS. Ale może to być moje wrażenie, gdyż nie miałem problemów z trzymaniem bocznym na mokrej nawierzchni. Problemów z aquaplaningiem też nie miałem.

Co do zadowolenia z tych opon - tak jestem zadowolony. Co do przejścia na jazdę ponownie na sezonowe opony zimówki i letnie - nie, tego już nie zrobię.
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #41 dnia: 01 Lipca 2020, 23:35:30 »
Ja zrobiłem już 50 tys na CC+. Wcześniej jeździłem na letnich Bridgestonach i wydaje mi się że CC+ są lepsze, stabilniejsze na suchym (dobrze hamują) i na mokrym. Natomiast jeśli chodzi o zimę nie czuję się na nich tak pewnie jak na Firestone winterhawk, które używałem w poprzednim aucie. Jadąc po śniegu lub brei czuję lekkie uślizgi i trzeba mocno być skoncentrowanym aby nie wypaść z drogi (raz zatrzymałem się na środku skrzyżowania). W taką pogodę jeżdżę max 50 km/h, a na zimówkach bez problemu można było jechać 80 km/h i auto prowadziło się jak po sznurku. Poprzednie auto użytkowałem 13 lat i przez ten cały okres bieżnik w zimówkach był jak nowy. Opony zimowe sprawowały się tak dobrze przez jakieś 3-4 sezony, później było coraz gorzej, trzeba było bardzo uważać. Dlatego uznałem, że lepiej kupić dobre wielosezonowe (CC + takimi są), zedrzeć je przez 3 lata i wymienić na nowe niż wyrzucać po trzech sezonach opony zimowe z nietkniętym bieżnikiem.   
E18_Prestige_MultidriveS

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #42 dnia: 02 Lipca 2020, 08:47:50 »
Jako że zrobilem male porównanie to pozwole zacytować sam siebie:
Troche pojeździłem i mogę coś powiedzieć o wielosezonówkach (crosscimate i Bridgestone A005 - w porównaniu do Letniej).

Przy temp 20-25st
Trakcja Conti - 10 Michelin - 9 Bridgestone - 9.5
Trzymanie boczne conti - 10 Michelin-8  Bridgestone-8

Przy temp 2-4st wilgotno
trakcja Conti-8 Michelin-10 Bridgestone-10
Trzymanie boczne Conti-6 Michelin-9 Bridgestone-10

Porównanie Conti i Bridgestone jest w tym samym aucie - Micheliny w innym wiec tu mogę być nieobiektywny.

Reasumująć - wielosezonówka na co dzień jest ok ale pazur pokazuje dopiero przy spadku temperatury gdzie Conti wyraznie twardnieje i zrywa przyczepność.
Mimo że opony mam XL to precyzja prowadzenia jest gorsza od Conti.
Prawdopodobnie latem bede nażekał na wielosezonówke - ale wtedy jeżdze na hulajnodze.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Lipca 2020, 14:29:25 »
Zgadzam się z tym co między innymi napisał Amper - jazda na sezonowych i specjalizowanych oponach w naszym klimacie jest bezpieczniejsza.
Pomijam na chwilę fakt, że różne mieszanki dopasowane do temperatury i warunków pozwalają skracać drogę hamowania a czasem ten jeden metr może zaważyć o życiu lub zdrowiu uczestnika ruchu drogowego.

Znajomy wulkanizator pokazywał mi jak po jednym sezonie opony (a w zasadzie koła) wymagają wyważania i nie ma zmiłuj się. Ta sama opona z tą samą felgą lądowała na maszynce i trzeba było korekty wprowadzać.

Wizyta w warsztacie i zmiana opon powiązana z ich inspekcją i wyważeniem to po prostu zdrowy rozsądek.
Wielosezonowe opony mogą mieć sens w takiej np. Irlandii gdzie śnieg spada w ilościach śladowych (jeśli w ogóle) a i wtedy jest to klęska żywiołowa.

No i pytanie - ilu kierowców z naszego forum, jeżdżących na całorocznych oponach odwiedza warsztat 2x w roku i wyważa te opony? :o
No dobra - niech będzie raz do roku :)

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 04 Lipca 2020, 15:49:29 »
Ja, z wielkim przejęciem i zaangażowaniem czytam wasze wpisy, ale kurde, z innych również stron (znajomi/rodzina) dochodzą mnie wieści by nie pakować się w wielosezonowe opony

Że mieszanka jest za miękka w lecie, że ciężko jest zrobić bieżnik uniwersalny, działający na suchym, mokrym, błocie, piasku czy śniegu i też te opony nie będą spełniać pewnych funkcji.

Ale ja osobiście kupiłbym te o najlepszych opiniach i sprawdzone przez was czyli CC+ za prawie 500zł szt (225 45 17)
Spali tyle ile wlejesz...
------------------------------------------------------------------
Corolla TS 2.0HSD Comfort + Style + Tech + Connect

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl