Autor Wątek: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?  (Przeczytany 111797 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
Odp: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?
« Odpowiedź #135 dnia: 03 Listopada 2022, 15:32:52 »
https://www.tyrereviews.com/
Polecam tę stronkę. W testach czasem pojawiają się różne typy opon (np wielosezonowe vs zimowe vs letnie). Po przeczesaniu wielu wielu artykulow na ten temat moge powiedziec, ze nie da sie z gory nikomu powiedziec jakie powinien kupic opony. To zalezy od tego jaki kto ma samochod, jaka moc, jak jezdzi, gdzie mieszka, jak wazne jest dla niego aby samochod go nie zawiodl etc etc. Ja zdecydowalem sie na letnie (fabryczne Falkeny) + wielosezonowe (Michelin CC2). W upaly dochodzace do 40 stopni na autostradzie wielosezonowa opona moze jednak zawiezc. Z kolei te nasze zimy to jest jedna wielka niewiadoma. Czasem temperatury zbyt wysokie na opony zimowe. Poza tym wielosezonowe zazwyczaj lepiej trzymaja na suchym i mokrym asfalcie jak jest zimno niz zimowe. Pamietajmy tez o pogodzie w kratke. Tego roku w kwietniu spadl snieg. Zjawisko to bylo poprzedzone bardzo ladna pogoda przez kilka dni. Bardzo duzo osob pozmienialo juz opony na letnie i niestety byly w pupie jezeli pilnie potrzebowaly wyjechac. Opony wielosezonowe uratowaly mi skore.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2022, 15:34:24 wysłana przez digital5 »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #136 dnia: 03 Listopada 2022, 18:24:43 »
Te testy opon są mało wiarygodne, warto podchodzić do nich z rezerwą i traktować raczej, jako ciekawostkę, bo każda firma czy jakiś team robi sobie te testy po swojemu, jak chce, i podaje różne wyniki. W grę mogą też wchodzić pieniądze za pozytywny test.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

pireus

• Gość
« Odpowiedź #137 dnia: 03 Listopada 2022, 19:44:17 »
Te testy opon są mało wiarygodne,
To co jest wiarygodne? Czym się kierować kupując opony?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #138 dnia: 03 Listopada 2022, 21:31:37 »
Logiką, że w zimie jak jest zimno nie chodzę w sandałach, a latem w kozakach.  Uniwersalne to takie "adidasy" na obie pory roku, trochę ciepło w nich w upały, i nieco  zimno w mrozy. Buty jednak możemy zmieniać w zależności od sytuacji, a opon już nie (nikt nie będzie kilkanaście razy zmieniał kół/opon, stąd allseason mają sens). Ja używam zawsze dwóch kompletów kół, ale widzę sens stosowania wielosezonowych np. w autach miejskich itp.
Nigdy nie kupię wielosezonowych do auta w trasy, góry i Mazury.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2022, 21:34:00 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #139 dnia: 04 Listopada 2022, 07:02:32 »
No to idąc tą logiką powinienem obligatoryjnie w zime zakladac swoje zimowe buty, ktore od kilku lat leza nieuzywane bo rzadko kiedy temperatura byla na tyle niska zeby ich uzyc bez zagotowania sie. Prawda jest, ze jak sie faktycznie jezdzi w gory to lepiej miec porzadne zimowki ale jezeli sie mieszka na nizinach gdzie sniegu czasem popruszy tylko to lepiej miec chyba opone, ktora bedzie miala lepsze parametry na suchym i mokrym asfalcie a takie wlasnie ma opona wielosezonowa wzgledem zimowej (zazwyczaj, ale nie zawsze).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #140 dnia: 04 Listopada 2022, 07:30:48 »
Jeszcze raz przeczytaj co napisałem z naciskiem na ten fragment "buty można jednak zmieniać...opon nie"
Co do opon wielosezonowych, to bardziej chodzi o zachowanie ich w upały (gdy podczas hamowania awaryjnego liczy się każdy metr, niż rzeczywiście w nieliczne śnieżne  dni, gdzie zła aura automatycznie Ci zapala czerwone światełko i jesteś bardzo ostrożny.
Zauważyłem, że każdy zakłada ewentualne problrmy tylko zimą, a to latem w piękną pogodę jest o wiele więcej wypadków.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2022, 07:35:16 wysłana przez Krisman »

Offline Paweł_Gdańsk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Suzuki Swace
« Odpowiedź #141 dnia: 04 Listopada 2022, 08:54:30 »
Moje doświadczenia z wielosezonowymi to 5 lat u żony po mieście Goodyear Vector 4S - użytkowane przez 50 tys km bez przekładek przód/tył. W tym roku zmieniłem już przednie. Jeśli chodzi o jazdę - nie odczuwam różnicy pomiędzy tymi a sezonowymi.
W moich autach też zawsze mam Goodyear Vector 4S, nawet w małym aucie dostawczym. Jeżdżę spokojnie, nie po górach, nie przekraczam prędkości - może dlatego jestem fanem wielosezonówek ponieważ przy moim stylu jazdy nie odczuwam różnicy ani w komforcie ani w przyczepności.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #142 dnia: 04 Listopada 2022, 08:58:59 »
Jedyna opona wielosezonowa której miałem okazję używać (G&Y były w aucie używanym które kupiłem naście lat temu) Opona zimą rewelacyjna (mieszkam w Szczecinie więc ekstremalnych warunków raczej brak, a autko było na miasto).
Latem była słabsza sporo od dedykowanej.
Tak samo dobre zdanie mam o ich zimówkach,  rewelacja zimą.

« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2022, 09:00:59 wysłana przez Krisman »

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #143 dnia: 04 Listopada 2022, 11:07:38 »
Jedyna opona wielosezonowa której miałem okazję używać (G&Y były w aucie używanym które kupiłem naście lat temu)
Dobrze, że podałeś, iż używałeś je kilkanaście lat temu, bo do chwili obecnej to jest potężny skok technologiczny w tego typu wyrobach.
Osobiście używam całorocznych/wielosezonowych opon Vredestein od ponad 4 lat i nie wrócę już do opon sezonowych. W zasadzie większość opon całorocznych są to  opony wiele bardziej zimowe jak letnie z małymi wyjątkami. Ja jeżdżę w 90% w Warszawie i jej okolicach, a w góry zimą nie wyjeżdżam w ogóle.
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #144 dnia: 04 Listopada 2022, 11:25:14 »
@czarmi, wiem o tym. To że używałem wtedy, nie oznacza że nie próbowałem teraz :)
Ostatniej zimy miałem okazję "testować" CC+, a tego lata  Bridgestone.
Obie bardziej letnie niż zimowe (kolega który ma te drugie mówił,  że zimą są słabe, ale latem fajnie się korzysta.
Ja z zasady nie kupuję, stąd miałem wielosezonowe raz i to przypadkowo.
Nie jestem ich wrogiem :) po prostu wybieram 2 komplety kół z wielu powodów dla mnie istotnych.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #145 dnia: 04 Listopada 2022, 19:24:49 »
To co jest wiarygodne? Czym się kierować kupując opony?

Przeanalizować kilka testów, wiele testów różnych testerów, w różnych okresach i wybrać kompromis.

Nigdy nie kupię wielosezonowych do auta w trasy, góry i Mazury, ale widzę sens stosowania wielosezonowych np. w autach miejskich itp..

Bardzo dobre myślenie :-)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: 04 Listopada 2022, 19:33:26 »
Przeanalizować kilka testów, wiele testów różnych testerów, w różnych okresach i wybrać kompromis.
Na ale przecież  w/g Ciebie testy są niewiarygodne. Co to zmienia ?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #147 dnia: 04 Listopada 2022, 19:48:21 »
Pojedyncze testy są niewiarygodne. Kilka testów różnych firm wytworzy właściwy obraz opon. Moje obecne Continentale w różnych testach miały i 1 miejsce i 4 miejsce. Po kilku miesiącach analiz zdecydowałem się na nie i teraz już wiem i nadal się to potwierdza, że dokonałem właściwego dla mnie wyboru.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: 04 Listopada 2022, 19:54:16 »
A widziałeś jakikolwiek test opony renomowanego producenta, żeby raz był na pierwszej pozycji a innym razem na 20 miejscu?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #149 dnia: 04 Listopada 2022, 19:56:17 »
No, nie, takich skoków to nie ma. To jest różnica kilku najwyżej miejsc.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl