Autor Wątek: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?  (Przeczytany 111759 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?
« Odpowiedź #150 dnia: 04 Listopada 2022, 22:33:01 »
Poza niektórymi użytkownikami tego forum, nie  znam nikogo kto kilka miesięcy doktoryzuje się nad wyborem opon.

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #151 dnia: 05 Listopada 2022, 11:03:44 »
Ludzie, każdy jeździ tym czym chce. Jakie jałowe są te wasze kłótnie. Temat dotyczy doświadczenia z oponami wielosezonowymi. DOŚWIADCZENIA.
Ja nie mam żadnego, więc się nie odzywałem, ale jak czytam te wasze kłótnie, to powieki opadają

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: 05 Listopada 2022, 12:22:48 »
Dobrze, że nie masz doświadczenia, ja mam ale nie wolno mi się wypowiadać, bo mam odmienne zdanie od pozostałych :).

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #153 dnia: 05 Listopada 2022, 13:27:09 »
Doświadczenia można mieć różne i każdy może o nich pisać. Ty wypowiadasz się w bardzo specyficzny sposób i nie chodzi o to, że masz inne doświadczenia tylko o sposób ich wypowiadania.
Moje doświadczenia z oponami wielosezonowymi z ponad 200tys.km przejechanych po mieście w każdych warunkach są bardzo pozytywne niezależnie od marki i modelu opony. Może wstyd się przyznać ale jeżdżę przepisowo +5-10km/h.

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #154 dnia: 06 Listopada 2022, 00:14:44 »
Ja o wielosezonowych oponach złego słowa nie powiem, a konkretnie o michelinach crossclimate 2. Na moje potrzeby spełniają swoją role i napewno kupię następne jak te się zjeżdżą.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #155 dnia: 06 Listopada 2022, 17:01:07 »
Poza niektórymi użytkownikami tego forum, nie  znam nikogo kto kilka miesięcy doktoryzuje się nad wyborem opon.

Nie tylko kilka miesięcy, nawet lat, cały czas na bieżąco. Lepiej być zdoktoryzowanym w tej dziedzinie i dokonać trafnego wyboru, niż być laikiem i kupować opony w ciemno.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline tomasz_pianista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: 06 Listopada 2022, 18:38:50 »
Ja zrobiłem już 55 tys. na Goodyearach Vector. Jestem bardzo zadowolony, kilka większych wyjazdów w Alpy, do Toskanii (upały do 40 stopni), do Chorwacji, często w nasze rodzime góry, również w zimie. Myślę, że takie opony po kilku latach tracą swoje właściwości, ja przy przebiegach około 20 tys. rocznie po 3 latach zmieniam opony. Teraz mam około 7mm bieżnika po tych 55 tys.

Natomiast wcześniej miałem Nissana X-trail II z całosezonowymi Nokianami i było bardzo źle z trakcją na śniegu. Cięższy samochód z wyższym środkiem ciężkości i przy mocniejszym skręcie od razu traciły kontrolę. A jeszcze układ ESP działał tak ch***owo, że trudno było z tego poślizgu wyjść pedałem gazu. Wydawać by się mogło, że to właśnie w samochodzie 4x4 lepiej sprawdzą się całosezonowe...

Myślę, że jest kilka zmiennych i każdy ma swoje preferencje co do opon. Ja od siebie mogę polecić Goodyeary, niestety teraz już prawie 2500zł za komplet, kilka lat temu kupowałem koło 1600zł.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #157 dnia: 07 Listopada 2022, 12:48:05 »
Panowie, nie ma co zaklinać rzeczywistości. Zjeździłem już jedne CC+, teraz mam CC2, mieszkam w centralnej Polsce i nie wrócę do sezonowych, ale.... nie oszukujmy się sezonowe (nowe, ze średniej półki) lepiej trzymały na śniegu, a przede wszystkim na pośniegowej brei. Na zimowych spokojnie można było jechać 80-90 km/h a CC + takiego komfortu nie dawały (50-60 km/h max). I ogólnie na wielosezonowych mam ograniczone zaufanie podczas zimowych jazd.
Mój osobisty przebieg to około 500 tys. km więc pewnie jakieś doświadczenie mam  :cool:   
E18_Prestige_MultidriveS

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #158 dnia: 07 Listopada 2022, 14:03:19 »
Panowie, nie ma co zaklinać rzeczywistości. Zjeździłem już jedne CC+, teraz mam CC2, mieszkam w centralnej Polsce i nie wrócę do sezonowych, ale.... nie oszukujmy się sezonowe (nowe, ze średniej półki) lepiej trzymały na śniegu, a przede wszystkim na pośniegowej brei. Na zimowych spokojnie można było jechać 80-90 km/h a CC + takiego komfortu nie dawały (50-60 km/h max). I ogólnie na wielosezonowych mam ograniczone zaufanie podczas zimowych jazd.
Mój osobisty przebieg to około 500 tys. km więc pewnie jakieś doświadczenie mam  :cool:   
Po prostu cc są słabe, przereklamowane. Kilka stron wcześniej kolega wyjaśniał, że to letnie z homologacją zimową.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #159 dnia: 07 Listopada 2022, 18:35:36 »
Nie tylko kilka miesięcy, nawet lat, cały czas na bieżąco. Lepiej być zdoktoryzowanym w tej dziedzinie i dokonać trafnego wyboru, niż być laikiem i kupować opony w ciemno.

A ja się nie zgodzę bo odczucia oponowe dosłownie garstki osób które nie znają się na wzajem, nie wiedzą jakie mają upodobania, preferencje, nie wiedza co dla kogo jest bezpiecznie nie są żadnym wyznacznikiem. Do tego nakłada się że dla jednego śnieg to puch po kolana a dla innego kilka płatków wolno spadających z nieba  :-).
Mamy też stan auta jestem ciekaw kto przed podaniem wyników przydatności opon bierze pod uwagę geometrię która potrafi być trafiona po jednej dobrej dziurze w jezdni.
Następna sprawa doświadczenia tu trzeba się zapytać ile osób ma w tej kwestii doświadczenia na więcej niż 5-10-20 kompletach ?
No bo może być tak jak ze sławnym bmw x (coś tam)  cioci naszego forumowicza gdzie nagle bmw stało się świetnym autem które usłyszeliśmy tu na forum że się lepiej sprzedaje niż toyota co oczywiście było "tylko" złą interpretacją tabelek a jedna sztuka bmw prawie odwróciła rzeczywistość z która borykają się właściciele tej marki.

Po prostu każdy ma inne postrzeganie świata i nawet nie wiecie jak skrajnie różnią się od siebie.

Kolejny temat to po co mówić 22r.o danej oponie jak w 23r może być z innego zakładu. Patrzmy chociaż na nokiany z Rosji. Tu niejeden napisze jak elegancko a co powiedzą wulkanizatorzy ?

Co do testowania tak jak pisałem cross climate po 20-30k.km. na śniegu średnio ubitym (parking) odbiegała w sposób znaczący od starej ale niezużytej zimówki używanej cały rok. Na tyle było źle że komplet c.climate został sprzedany w trybie natychmiastowym i zastąpiony zimówkami.

Panowie sam byłem zaskoczony z tak dennych wyników opony którą wszyscy chwalą.

Na tą chwilę jest jedynie opcja dla osób jeżdżących w mieście mogących podarować sobie dalekie trasy w śniegu. Ja niestety nie mam na to czasu a do tego boje się zmienności aury czego doświadczyłem 2lata temu jak musiałem jechać do trójmiasta w ścianie śniegu.   

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: 07 Listopada 2022, 21:30:42 »
Ooo fanboy potwierdził, że wielosezonowe opony nie są tak dobre jak się niektórym wydaje.
Co ciekawe, tak samo jak ja po przygodzie ze śniegiem, zmienił wielosezonowe na na prawdziwe zimówki…
Bo pewność jazdy na wielosezonowych w padającym śniegu jest równa 0. Lepsze są od letnich, ale tylko nieznacznie.
A BMW ma siostra, a nie ciocia… czytaj ze zrozumieniem. Zresztą to jej 3 BMW i nie zamierza zmieniać marki…

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #161 dnia: 07 Listopada 2022, 21:53:49 »
Zresztą to jej 3 BMW i nie zamierza zmieniać marki
3szt.o rany ! Flota. Odniosłem wrażenie że tu mamy pracownika BMW to pogadaj jak wypada ta marka.
Ooo fanboy
Nie jestem fanbojem żadnych opon ani marek samochodów.

Lubię testować więc przetestowałem i mnie przeraziło to co zobaczyłem.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #162 dnia: 07 Listopada 2022, 22:00:23 »
3szt.o rany ! Flota. Odniosłem wrażenie że tu mamy pracownika BMW to pogadaj jak wypada ta marka.
Może i nie flota, ale jeżeli ktoś kupuje, samochody tej samej marki, to raczej jest z nich zadowolony. Chyba że jest masochistą.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #163 dnia: 07 Listopada 2022, 22:25:05 »
Może i nie flota, ale jeżeli ktoś kupuje, samochody tej samej marki, to raczej jest z nich zadowolony. Chyba że jest masochistą.
I znowu domysły ...skąd wiesz kim jest albo nie jest. A może po gwarancji sprzedaje auto a może tak jak ostatnio mój kolega transportował nowe BMW za pół bańki bo walnęła pompa wody a właściciel  ściemnił że kapcia złapał, a może jest bardzo mało wymagająca osobą od auta a może komuś się udało tak samo jak spokojnie znajdziesz zadowolonych użytkowników laguny2 albo Subaru diesla tylko na tej podstawie mamy polecać te auta ?
Jak masz wątpliwości to zobacz sobie na forum BMW co tam jest zakresem prac serwisowych przy najbardziej udanych opcjach.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #164 dnia: 07 Listopada 2022, 22:38:59 »
Jak masz wątpliwości to zobacz sobie na forum BMW co tam jest zakresem prac serwisowych przy najbardziej udanych opcjach.
To jakim cudem ta firma jeszcze nie zbankrutowała? Czyżby na całym świecie było aż tylu idiotów? A może znasz jakąś markę  której nikt żadnych popsutych samochodów nie transportował ?
mój kolega transportował nowe BMW za pół bańki bo walnęła pompa wody a właściciel  ściemnił że kapcia złapał
Pewnie jeszcze sobie przebił oponę żeby to uwiarygodnić. Faktycznie, myślisz że teksty o koledze są lepsze niż o cioci ? A w Ameryce to murzynów biją.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl