Autor Wątek: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?  (Przeczytany 111810 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?
« Odpowiedź #165 dnia: 07 Listopada 2022, 22:40:50 »
Zastanawiam się, kiedy przestaniesz obsrywać wszystkie tematy, że BMW jest złe.
Nawet w temacie o oponach wielosezonowych, musiałeś napisać o BMW, na prawdę powinieneś iść z tym do psychologa, bo to już jest obsesja, takie stany psychiczne się leczy, szukaj pomocy, jak sam nie potrafisz sobie z tym poradzić.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: 07 Listopada 2022, 22:46:39 »
Widocznie BMW go skrzywdziło

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #167 dnia: 08 Listopada 2022, 08:13:32 »
Przez Wasze narzekanie na CC2 kupiłem Hankook Kinergy 4S2. Teraz się boje z kolei przez Was, że jednak trzeba było kupić zimówki. Jak żyć? Jak spać?

Pomimo, że BMW to szrot to nie oftopujmy jednak o tym w temacie o oponach.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #168 dnia: 08 Listopada 2022, 12:25:54 »
To jakim cudem ta firma jeszcze nie zbankrutowała? Czyżby na całym świecie było aż tylu idiotów? A może znasz jakąś markę�  której nikt żadnych popsutych samochodów nie transportował ?

Ciekawe czy odpowiesz mi na pytanie:

Czemu sprzedane miliony sztuk aut z silnikiem 1,6thp (silnik roku 20xx) nie doprowadziło do bankructwa firm używających go?
Największ wtopa odstatnich 20lat.

Czemu renauilt nie zbankrutował przy lagunie2 i megane2 ?

W jaki sposób subaru zwiększyło sprzedaż swoich aut silnikami 2,0d i 2,5t skoro rozlatywały się przed końcem gwarancji ?

Czemu ludzie kupowałi lexusa/toyotę 2,2 ad wtopa dieslowa koncernu jakiej pewnie nigdy nie zaliczył ?

A czemu.... jak chcesz mogę Ci zadać pytań x 100 chcesz ?

pireus a nie widzisz że tak samo jadę po tyocie jak po innych firmach ? Różnica polega na tym że jak pisałem o sypiących się skrzynkach 6b manual i o valvetroniku to nasi forumowicze pisali że nie ma takiego problemu "bo u niego działa".

Pewnie jeszcze sobie przebił oponę żeby to uwiarygodnić. Faktycznie, myślisz że teksty o koledze są lepsze niż o cioci ? A w Ameryce to murzynów biją.
Dobrze napisze Ci prościej mój kolega jest moim pracownikiem a ja zarabiam na motoryzacji. Lepiej ?

Widocznie BMW go skrzywdziło

Czytasz to co chcesz przeczytać.

W poważaniu mam bmw tu chodzi o Kubusia który rozprawiał nad toyotą jak jest zła zaczynając od techniki przez aspekty prawne kończąc na moralnych czyli szwabienia Polski względem rynków chociażby rosyjskich a potem w temacie o zastępstwie Camry pisze o BMW które jest wzrorem cnót motoryzacyjnych więc nie uważasz że to jest śmieszne ?

Nie uważasz że jest śmieszne nawet nie zająknięcie się iż to super bmw o którym pisze posiada silnik od kosiarki i przez kilka lat sprzedaży był małolitrażowym niewypałem firmy.
Oczywiście wszystkich może gnębić amnezja no ale nie przesadzajmy chyba można napisać prawdę jak było i jak jest.

pireus jak masz wątpliwości to wpisz sobie na wujku google symbol silnika i będziesz miał pozamiatane.
Idź prostym schematem nazwa wynalazku i odnośnik jak wyglądała jego trwałość w poprzednich latach.

Przez Wasze narzekanie na CC2 kupiłem Hankook Kinergy 4S2. Teraz się boje z kolei przez Was, że jednak trzeba było kupić zimówki. Jak żyć? Jak spać?

Nie lękaj się pisałem o oponach z nalotem 25-30k.km.w których się zmniejszyła skuteczność sniegowa w drastyczny sposób więc może zanim dobrniesz do takiego przebiegu to zmienisz plany względem auta.
No i miej z tyłu głowy że podczas opadów śniegu nie masz zimowej opony.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: 08 Listopada 2022, 21:51:15 »
Raz kolega, raz pracownik, kluczysz jak posłowie pytani o wpłaty na kampanie…
Polecam czytać ze zrozumieniem, bo odpowiadasz sobie sporo, do tego co ja piszę.
No i polecam Ci maść na ból, bynajmniej nie pleców.

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: TS GR Sport 2.0
« Odpowiedź #170 dnia: 12 Listopada 2022, 01:10:11 »
Sam jestem zainteresowany wielosezonowymi i w związku z tym proszę Was o małe usystematyzowanie wypowiedzi. Chodzi konkretnie o Michelina. Czy możecie napisać jakie odczucia dotyczą jakiego modelu? Jak zapewne wiecie Michelin posiada trzy modele opony wielosezonowej: CrossClimate, CrossClimate+ i CrossClimate 2. Każdy model jest zupełnie inny (zaprojektowany i zaprezentowany w innym czasie i z innymi założeniami) i towarzyszą im zupełnie inne odczucia jak i samo zachowanie na drodze oraz trwałość. Proszę więc o bardziej konkretne sprecyzowanie odczuć i doświadczeń w połączeniu z konkretnym modelem opony.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #171 dnia: 12 Listopada 2022, 09:33:06 »
Sam jestem zainteresowany wielosezonowymi i w związku z tym proszę Was o małe usystematyzowanie wypowiedzi. Chodzi konkretnie o Michelina. Czy możecie napisać jakie odczucia dotyczą jakiego modelu? Jak zapewne wiecie Michelin posiada trzy modele opony wielosezonowej: CrossClimate, CrossClimate+ i CrossClimate 2. Każdy model jest zupełnie inny (zaprojektowany i zaprezentowany w innym czasie i z innymi założeniami) i towarzyszą im zupełnie inne odczucia jak i samo zachowanie na drodze oraz trwałość. Proszę więc o bardziej konkretne sprecyzowanie odczuć i doświadczeń w połączeniu z konkretnym modelem opony.
Widzę, że masz GR, wiec można wywnioskować, że jeździsz dynamicznie. No chyb, że kupiłeś dla wyglądu, bo jest też taka opcja :).
Jak jeździsz dynamicznie i nie chcesz być zaskoczony brakiem przyczepności przy nagłym opadzie śniegu, to kup sobie dobre zimówki i dobre letnie…

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #172 dnia: 12 Listopada 2022, 10:01:47 »
Raz kolega, raz pracownik, kluczysz jak posłowie
Nie pisałem raz kolega a raz pracownik tylko elokwentny forumowicz przyczepił się do słowa kolega bo u Ciebie przyczepiłem się do cioci/siostry itp. Tak więc osobę którą znam od 30lat i od 5lat pracuje w mojej firmie wolę nazywać kolega bo tak jest bardziej elegancko.

Polecam czytać ze zrozumieniem, bo odpowiadasz sobie sporo, do tego co ja piszę.
Niczego sobie nie dopowiadam ewentualnie pomyle ciocie z siostrą w jakże ambitnej kosiarce.
Proszę więc o bardziej konkretne sprecyzowanie odczuć i doświadczeń w połączeniu z konkretnym modelem opony.

Już pisałem wcześniej że za bardzo nie masz co precyzować bo każdy ma inne odczucia, inne umiejętności, inny stan auta, inny przebieg opon więc dla Edka wejść w zakręt 60kmh na śniegu będzie zabójstwem i napisze że są kiepskie opony a dla Zdzicha 100kmh będzie ok.i napisze że jest ok.opona. Już nie wspomnę że oba zakręty mogą się max różnić od siebie.

Dodam to co pisałem wcześniej.

Na ośnieżonym dużym parkingu ja byłem pickupem na starych podchodzonych kołach zimowych a druga osoba była terenówką na Michalina Crosclimate nie pamiętam czy 1 czy 2 po około 30k.km.nalotu.

Pickup z samym tylnym napędzie w miarę swobodnie ruszał i zostawiał w tyle terenowe auto z AWD natomiast po zapięciu 4x4 już nie było o czym rozmawiać w kwestii ruszania i nawracania.

Przyznam szczerze że w związku z tym iż często zmieniam auta i jestem leniwy kupowałem opony całoroczne ale po tym co zobaczyłem na tą chwilę nie kupię takich.

Oczywiście (powtórzę) jak bym miał możliwość jazdy tylko w mieście bez zimowych tras to może tak ale niestety zima też muszę dużo jeździć.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #173 dnia: 12 Listopada 2022, 10:34:32 »
..."Widzę że coraz głębiej wchodzicie w istotę" pytania o konkretny model, a nie o opinie czy warto
Kij ma końce dwa

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #174 dnia: 12 Listopada 2022, 11:29:22 »
Mam Crossclimate 2 co prawda w VW Golfie rozmiar 205/55/16. W zakupie sugerowałem się drogą hamowania na śniegu i na tamten czas co kupowałem był tylko jeden test video, który porównywał crossclimate + do 2. 2 wypadły lepiej na śniegu niż +. Są cichsze względem letnich michelin energysaver, które miałem przed montażem wielosezonowych. Robiłem z kolegą test na śniegu, chodziło o uślizg na zakręcie (już nie pamietam przy jakiej prędkości) on jechał skodą superb na wielosezonowych imperialach. On wypadł z zakrętu ja nie. Wiem, że test nie miarodajny ale robiliśmy to dla zabawy Jeżdżę głównie po mieści i czasem w trasę. Ogólnie jestem zadowolony i czekam na następny model michelin crossclimate. W Corolli dostałem wraz z autem za 1 zł komplet zimowek, ale gdybym ich nie miał to nie zastanawiałbym się na michelinami crossclimate 2.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #175 dnia: 13 Listopada 2022, 11:10:50 »
Czy ktoś kojarzy jakiś wątek na forum o polecanych oponach do corolli/rav4 itd? Nie wielosezonowe.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #176 dnia: 13 Listopada 2022, 11:49:16 »
Są wątki, ale później zwolennicy wielosezonowych zmieniają je na rozprawy, że lepiej kupić takie, a nie sezonowe. Poszukaj.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #177 dnia: 14 Listopada 2022, 08:08:07 »
Co do moich Hankook 4S2 to moge powiedziec, ze w ok 10 stopniach na mokrym i suchym asfalcie sa bardzo przyzwoite. Po przesiadce z letnich i poszarpaniu kierownica na szybszych zakretach moge powiedziec, ze spodziewalem sie, ze bedzie gorzej. Spalanie natomiast wzrosło o ok 0,5L. Czekam na mrozy i śnieg.

Meriva

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: 19 Listopada 2022, 18:48:14 »
Dziś jeżdzilem sedanem GY V3, dobre opony na mazowieckie .Nie ślizgaja sie jak letnie .
Z kolegą porownalem .
Lekki snieg rano - okolice warszway .
Zreszta jak bedzie slisko to im wolniej jedziesz tym dalej zaiedziesz .
To o czym pisac dalej ....13 lat jazdy na letnich bez ABS .

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #179 dnia: 19 Listopada 2022, 19:58:42 »
Chyba V4 - a generacja 3?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl