Autor Wątek: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?  (Przeczytany 111630 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
Odp: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?
« Odpowiedź #195 dnia: 31 Grudnia 2022, 13:22:32 »
W testach jednak widać wciąż wyraźne różnice między letnimi a całorocznymi oponami na suchym asfalcie w wysokich temperaturach. I mówię tu o 20 stopniach a w lato w słoneczny dzień bezpośrednio nad drogą rozgrzaną do prawie 60 stopni to i 40 będzie. Gorsze trzymanie + szybsze zużycie + większe spalanie. W większości sytuacji masz rację jednak w sytuacjach podbramkowych może to sporo zmienić.

Zdecydowanie potwierdzam powyższe słowa - od 2012 roku jeżdżę na oponach całorocznych i nigdy mnie nie zawiodły.
Faktycznie nawet latem mam na nich mniejsze spalanie, przejechałem na CrossClimatach 100 tys. km a bieżnika zostało jeszcze 4 mm więc na lato w sam raz, a i trzymanie ich jest nieporównywanie lepsze niż na letnich niezależnie czy jedziemy autem 136 KM czy 444 KM.
Byle kupować porządne opony całoroczne bo na bezpieczeństwie nie warto oszczędzać, a jazda będzie i bezpieczna i całkowicie bezstresowa   :laugh:

Zaczynałem od Michelin Cross Climate (Auris II FL Hybrid) potem miałem Klebery w Yaris III Hybrid i Tesla 3 a teraz jeżdżę na Pirelli  :-)
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #196 dnia: 31 Grudnia 2022, 13:37:53 »
Przy gwałtownej potrzebie zatrzymania auta latem  z "czyjejś" nawet winy, te kilka/naście  (w zależności od prędkości) metrów mniej do zatrzymania się, ma ogromne znaczenie. (to samo zimą).
Ale tak, dobre "all" są niezłym kompromisem. Ja jednak wolę dedykowane dwa komplety kół.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #197 dnia: 31 Grudnia 2022, 14:05:18 »
Zmieniasz z letnich we wrześniu i nie zaskoczy przymrozek ani śnieg. W zimowe anomalie kiedy jest tak ciepło spiszą się znacznie lepiej niż zimowe. Ze zmianą na letnie można poczekać do mają i nie zaskoczy kwietniowy śnieg jak już wszyscy mają letnie...
To może ja zaproponuję Ci jeszcze zmianę całorocznych na zimowe. Będziesz wówczas zmieniał w roku 3 rodzaje opon...
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #198 dnia: 31 Grudnia 2022, 17:11:18 »
10k za mną to też się wypowiem. Jak już wspominałem wcześniej są to moje pierwsze opony całoroczne. O suchej i mokrej nawierzchni w sezonie poza zimowym już pisałem, więc nie będę się powtarzał. Podczas niespodziewanego ataku zimy pech chciał, że musiałem zrobić kurs ze Śląska na Pomorze, po czym wrócić na Śląsk, a następnie po raz kolejny udać się na Pomorze (wiem, zagmatwane). Na Śląsku leżało mnóstwo świeżego śniegu, z którym moje opony nie miały praktycznie żadnego problemu. Śmiem twierdzić, że przyczepność była na podobnym poziomie, w stosunku na moich poprzednich opon zimowych. Opony wgryzały się w śnieg, dzięki czemu samochód prowadził się pewnie, a kiedy kręciłem kierownicą, samochód skręcał razem ze mną. Nie zauważyłem też żadnych problemów z pośniegowym błotem, które przytrafiło mi się gdzieś po drodze.
Wyjeżdżałem z duszą na ramieniu, nawet przez chwilę zastanawiałem się, czy przy obecnych warunkach nie pojechać trasą. Obawy okazały się bezpodstawne.
Zaliczyłem pierwszy śnieg na tych oponach, to może tym razem moja opinia będzie bardziej miarodajna.
Jeśli chodzi o mnie nigdy więcej nie wrócę do opon zima/lato.
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #199 dnia: 31 Grudnia 2022, 18:15:19 »
10k za mną
To jest klucz. Tak jak pisałem wcześniej co już sprawdziłem opony all po około 30k.km.wypadały gorzej niż miernie na śniegu. Ustawiłem auto na Michalinach Cc i na starych zimowych o ile dobrze pamiętam brigestonach. Była taka wtopa że CC w trybie natychmiastowym sprzedaliśmy. Na tą chwilę nie ma opcji że wrócę do all bo za dużo jeżdżę. Praktycznie po pół roku miałbym problem.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #200 dnia: 31 Grudnia 2022, 18:36:37 »
Zdecydowanie potwierdzam powyższe słowa - od 2012 roku jeżdżę na oponach całorocznych i nigdy mnie nie zawiodły.

Ale digital5 chyba pisze, że w warunkach upalnych opony całoroczne są gorsze od letnich.

Jeśli chodzi o mnie nigdy więcej nie wrócę do opon zima/lato.

Na tą chwilę nie ma opcji że wrócę do all bo za dużo jeżdżę.

Skurcze, nie spodziewałem się, że można mieć tak skrajne opinie. To bardzo utrudnia niezdecydowanym podjęcie właściwej decyzji o zakupie. Nie wiem, z czego to wynika. Może różne auta + różnej klasy opony - jedne szczytowej klasy premium, drugie trochę gorsze. No, nie ma co dyskutować, każdy niech jeździ, na czym mu pasuje. Ja ze swoich całorocznych na razie jestem bardzo zadowolony. Następne też będą całoroczne.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #201 dnia: 31 Grudnia 2022, 18:38:36 »
Wydaje mi się, że całoroczne do dużych przebiegów trzeba częściej wymieniać bo tracą swoje właściwości i dlatego są nieekonomiczne w tych okolicznościach. I to kolega ledziu napisał.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #202 dnia: 31 Grudnia 2022, 21:10:25 »
opony all po około 30k.km
W takim razie odezwę się po 30kkm. Czyli gdzieś w okolicy grudnia 23. Ja jeżdżę dosyć spokojnie więc opona też nie dostaje tak bardzo po dupie. Jak sprawdzałem ostatnio bieżnik to zużycie jest nieznaczne, więc może nie będzie tak tragicznie.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #203 dnia: 31 Grudnia 2022, 22:30:44 »
Opony całoroczne posiadam od roku 2018, ale pokonuję rocznie  ok. 7.000km, większość w mieście i okolicach miasta. Powiem tylko, że na pewno nie wrócę do opon sezonowych. Spełniają wszystko czego oczekiwałem. Moim zdaniem każdemu według potrzeb...
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline gamex

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #204 dnia: 31 Grudnia 2022, 22:40:59 »
na Corolli od 40k całoroczne Goodyear Vector 4Seasons Gen-3... na poprzednim samochodzie Gen-2. Wiem jedno - zostaje na całorocznych  :D

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #205 dnia: 31 Grudnia 2022, 23:08:03 »
Obecnie robię około 20kkm rocznie. Jako, że dzielę życie między Śląsk, a Pomorze, to większość tych km jest robiona raczej w trasie. Średnie spalanie z tych ostatnich 10k mam na poziomie 4,5l/100, więc jak widać raczej nie szaleję. Wykorzystuję potencjał tego samochodu wtedy, kiedy rzeczywiście muszę, a nie po to, żeby te 600km pokonać w czasie godzinę krótszym. Na chwilę obecną nie widzę różnicy między całorocznymi, a zimowymi, ale tak jak ktoś napisał wcześniej, przebieg jest stosunkowo mały. Jeśli na tych Michelinach uda mi się bezpiecznie pokonywać 60/70kkm, to moim zdaniem dwa komplety są zbyteczne.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #206 dnia: 31 Grudnia 2022, 23:25:14 »
Ja po tym co zobaczyłem/doświadczyłem odpuszczam nie jest to opcja dla mnie za dużo jeżdżę często w trasy.
Ale fakt faktem byłem bardzo zaskoczony jak ustawiłem dwa auta obok siebie. Tak to się jakoś jeździło   :-)

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #207 dnia: 01 Stycznia 2023, 00:10:57 »
dużo jeżdżę często w trasy
Ile robisz rocznie?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #208 dnia: 01 Stycznia 2023, 00:17:02 »
Ile robisz rocznie?
Autem dd około 65-70k.km./r staram się ograniczać ale niestety średnio mi to wychodzi.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #209 dnia: 01 Stycznia 2023, 00:19:39 »
65-70k.km
To jestem bezpieczny haha

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl