Autor Wątek: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?  (Przeczytany 111571 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?
« Odpowiedź #240 dnia: 11 Kwietnia 2023, 18:51:09 »
.......
1. Gdy były obfite opady śniegu to kompletna porażka wyjechanie lub zaparkowanie z miejsca postojowego  było epickie , nie mówiąc już o nieodśnieżnej drodze
2. gdy temp była na lekko + a droga była mokra (opady marznącego deszczu). Auto po prostu ślizgało się i jechało jak po lodzie

Na oponach zimowych te efekty są korygowane wg. mnie co najmniej 50 %

I dlatego właśnie jest jeszcze 3 rozwiązanie ! Zwłaszcza dla tych co chcą w zimie mieć maksymalne bezpieczeństwo a:

- mieszkają w terenach górskich
- lub jeźdżą w góry w okresie zimowym
- nie chcą ani kompromisu
- ani przekładek co pół roku
- nie robią wielkich przebiegów rocznych
- nie latają po trasach
- czyli mają małe przebiegi roczne do 10k max 15k rocznie

Ja go stosuje od 2015r czyli jazda cały rok na zimówkach.
Warunek - zimówki PREMIUM a nie budżet.

Od razu napiszę: - nie zauważyłem w lecie nawet na trasie na upale
- ani zwiększonego hałasu
- ani większego zużycia bieżnika
- ani zwiększonego zużycia paliwa
- ani gorszej przyczepności nawet podczas awaryjnego hamowania.

Z tego co widzę na parkingach zwłaszcza na południu Polski coraz więcej kierowców na to wpadło i jeździ cały rok na zimówkach bo w wakacje naliczyłem około 40 aut na 100 na zimówkach z 15 na całorocznych i może 45 na letnich. W Gdańsku w wakacje na 100 naliczyłem z 15 na zimówkach + 1 moje.  :grin:
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2023, 18:55:38 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Haczyk94

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 23
« Odpowiedź #241 dnia: 11 Kwietnia 2023, 19:23:13 »
Myślę że najlepsze opony nic nie zmienią jak kierowca się nie okiełzna. Zazwyczaj jeździłem cały rok na zimowych i byłem zadowolony. Ostatnio w rodzinie dwa komplety opon całorocznych się sprawdzają już drugi rok i w nowym samochodzie też stawiam na całoroczne.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #242 dnia: 11 Kwietnia 2023, 20:00:58 »
Dodam jeszcze że miałem stare zimówki używane cały rok Bridgestone Blizzak i po kilku latach jazdy cały rok pobiły na głowę na płytkim śniegu całoroczne Micheliny cross climat po 20k.km.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #243 dnia: 11 Kwietnia 2023, 20:55:25 »

Hmm.  Dopóki jeździłem na letnich i zimowych, na letnich robiłem mniej więcej dwa razy większy dystans rocznie niż na zimowych (5 miesięcy zimówki, 7 letnie plus więcej wyjazdów w lecie).  Czasowo zimowe zużywały się podobnie albo szybciej.  Marki to Pirelli, Nokian, Continental i Firestone.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #244 dnia: 11 Kwietnia 2023, 21:00:22 »
Kolego jednej rzeczy nie przwidziałeś.
Rzeczoznawcza z ubezpieczalni przy ocenie szkody (po kolizji) zawsze sprawdza opony.
...i wierz mi , że to może być punkt zaczepienia przy odmowie wypłacenia świaczenia.
Osobiscie miałem okazję być świadkiem podobnej sytuacji ale dotyczyła felg w rozmiarze ktory nie obejmował homologacji samochodu. Ubezpieczyciel odmówił wypłaty.
Ą
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #245 dnia: 11 Kwietnia 2023, 21:08:08 »
Dorzucę swoje trzy grosze. Miałem możliwość jeździć na całorocznych w okresie grudzień styczeń. Jazda tylko po dużym mieście .
1. Gdy były obfite opady śniegu to kompletna porażka wyjechanie lub zaparkowanie z miejsca postojowego  było epickie , nie mówiąc już o nieodśnieżnej drodze
2. gdy temp była na lekko + a droga była mokra (opady marznącego deszczu). Auto po prostu ślizgało się i jechało jak po lodzie

Na oponach zimowych te efekty są korygowane wg. mnie co najmniej 50 %
Zaliczyłem już trzy sezony na całorocznych i nie zaobserwowałem żadnych epickich efektów, a nigdy się nie spieszę z odśnieżaniem podjazdu, za bramą mam jakieś 300 m do przejechania do miejsca gdzie sypią sól. 

Jak na jezdni jest gołoledź, nieważne czy czarny lód czy biały, to się wszystkie opony ślizgają.  Owszem, zimówki w takich testach wypadają lepiej, ale wystarczy spojrzeć, przy jakich prędkościach robione są testy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #246 dnia: 11 Kwietnia 2023, 21:11:01 »
Rzeczoznawcza z ubezpieczalni przy ocenie szkody (po kolizji) zawsze sprawdza opony.
...i wierz mi , że to może być punkt zaczepienia przy odmowie wypłacenia świaczenia.
Osobiscie miałem okazję być świadkiem podobnej sytuacji ale dotyczyła felg w rozmiarze ktory nie obejmował homologacji samochodu. Ubezpieczyciel odmówił wypłaty.
Ą
Póki co w Polsce nie ma obowiązku zmiany opon.  Rzeczoznawca sprawdzi stan i wysokość bieżnika i właśnie to czy koła i opony są zgodne z homologacją.

Natomiast z tego co pamiętam, wszelkie testy porównawcze w warunkach letnich, czyli temperatury ponad 15-20 st. C, suchy asfalt, wykazywały znaczną różnicę na korzyść letnich względem zimówek.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2023, 21:13:23 wysłana przez Zbig »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #247 dnia: 11 Kwietnia 2023, 21:25:13 »
Ą
A wiesz jak się skończyło ?

Zaliczyłem już trzy sezony na całorocznych i nie zaobserwowałem żadnych epickich efektów, a nigdy się nie spieszę z odśnieżaniem podjazdu, za bramą mam jakieś 300 m do przejechania do miejsca gdzie sypią sól.�
U mnie było epicko. Żadne porównania w przybliżeniu. Wszystko na spokojnie. Zamknięty duży parking i śnieg. Dwa auta obok siebie Michalina CC vs Zima. Nie było to porównanie pt. w tym roku te opony a w następnym tamte opony. Dramat taki na niekorzyść c.climate że w ciągu tygodnia były zamienione na zimówki  :-)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #248 dnia: 11 Kwietnia 2023, 21:38:09 »
Dwa identyczne auta i jeden kierowca przesiadający się z jednego do drugiego?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #249 dnia: 11 Kwietnia 2023, 22:07:27 »
U mnie było epicko. Żadne porównania w przybliżeniu. Wszystko na spokojnie. Zamknięty duży parking i śnieg. Dwa auta obok siebie Michalina CC vs Zima. Nie było to porównanie pt. w tym roku te opony a w następnym tamte opony. Dramat taki na niekorzyść c.climate że w ciągu tygodnia były zamienione na zimówki 
Że zimówki wypadną na śniegu lepiej niż całoroczne wiadomo bez robienia porównania jak powyżej - jest mnóstwo testów i wszystkie to potwierdzają.  Jak ktoś ma takie warunki, że tygodniami jeździ po zaśnieżonych drogach w zimie, wybór jest oczywisty, jazda na zimowych i letnich.

Natomiast w przypadku mieszkańców dużych miast i okolic, którzy w dodatku często w zimie nie wybierają się na żadne dalsze wycieczki, kryteria wyboru są całkiem inne.

Jeżdżący na letnich i zimowych zapominają też o paradoksie Murphy'ego, który może się zdarzyć w kilku sytuacjach:
- zakładamy zimówki przed tzw. pierwszym atakiem zimy po którym wracają temperatury zdecydowanie dodatnie
- spóźniamy się z założeniem zimówek i jeździmy przez jakiś czas na letnich czekając na wolny termin w warsztacie
- zakładamy letnie po czym przychodzi tzw. powrót zimy
- jeździmy na zimowych "do ostatnich przymrozków" gdy temperatura w kwietniu dobija do 20 st. C

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #250 dnia: 11 Kwietnia 2023, 22:25:20 »
Powiedziałem co wiedziałem i sprawdziłem  . Całoroczne są może i fajne jak nie ma śniegu i gołoledzi. Nawet w mieście przy tych złych warunkach są co najmniej problematyczne. O jeździe poza miastem wole przemilczeć Użytkuje auto jako Taxi. Robię naprawdę duże przebiegi. Śmieszy mnie to że Wy jako oszczędność wymieniacie koszt wymiany opon . Uwierzcie mi że 5-10 m różnicy przy awaryjnym hamowaniu z 60 - 70 km/h do 0 km jest jak  nadciśnienie 5 stopnia
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2023, 22:32:56 wysłana przez Amper »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #251 dnia: 11 Kwietnia 2023, 22:34:14 »
Dwa identyczne auta i jeden kierowca przesiadający się z jednego do drugiego?
Dwóch kierowców dwa auta i różne konfiguracje. Najciekawsze to zapięty sam tył w aucie na starych zimówkach i z tzw.kreski czyli od 0 kmh. Potem zapięcie napędów, jazda po okręgu i takie tam. Zimówka cieła śnieg praktycznie do podłoża CC sprawiała wrażenie unoszącej się po powierzchni.

Dla mnie całoroczne opony tylko i wyłącznie w mieście i przy dużej ilości wolnego czasu. Czyli opady śniegu, czekam na piaskarki i dopiero ruszam. Na trasy gdzie zaczynam w słońcu a mogę skończyć w śnieżycy kiepska opcja.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #252 dnia: 11 Kwietnia 2023, 22:39:56 »
To ciekawe, ponieważ w moich warunkach - wieś, droga entej kategorii odśnieżania plus 150 metrów własnej drogi - napadało śniegu plus zaspy i zimówki w kumpla Jeepie poddały się - zapchały się śniegiem, Natomiast ja na całorocznych Yokohamach bezproblemowo przejechałem. I jeżdżę tak od kilkunastu lat.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2023, 22:41:40 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #253 dnia: 11 Kwietnia 2023, 22:57:55 »
To ciekawe, ponieważ w moich warunkach - wieś, droga entej kategorii odśnieżania plus 150 metrów własnej drogi - napadało śniegu plus zaspy i zimówki w kumpla Jeepie poddały się - zapchały się śniegiem, Natomiast ja na całorocznych Yokohamach bezproblemowo przejechałem. I jeżdżę tak od kilkunastu lat.

Ale mi nie chodzi co kto przejechał. Są dwa auta obok siebie i jedno nie może zacząć a drugie już nawraca a potem ja czekam a drugie auto dopiero nawraca i gdyby nie ogarnięty kierownik zaliczyłby krawężnik.

Jedno auto zostawiało ślady wgryzania się w śnieg a drugie nie. I tyle.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #254 dnia: 11 Kwietnia 2023, 23:13:20 »
Dyskusja o wyższości świat bożego narodzenia nad wielkanocnymi :).
Rozwiązanie jest proste, do emeryckiej jazdy wielosezonowe. Kto często podróżuje i nie ma czasu czekać aż mu odśnieżą i lubi czuć się pewnie na drodze, kupi zimówki i letnie.
Ja np. miałem Micheliny CC i nikt mnie już na wielosezonowe nie namówi :).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl