Autor Wątek: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?  (Przeczytany 111782 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?
« Odpowiedź #315 dnia: 14 Kwietnia 2023, 10:27:07 »
...a pomyślałeś, że mógł przed rotacją zdjąć je z felg?
To nie asymetryczna, gdzie masz oznaczenie inside&outside.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #316 dnia: 14 Kwietnia 2023, 10:38:33 »
Teoretycznie tak, ale już widzę, jak ktoś kupuje opony wielosezonowe, po to, żeby  je ściągać z felg, ponownie zakładać i wyważać.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #317 dnia: 14 Kwietnia 2023, 11:13:47 »

Inside/outside jest chyba w każdej oponie. A oponę asymetryczną o ile nie ma strzałki kierunkowej, można toczyć w obie strony, więc pełną rotację można zrobić.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #318 dnia: 14 Kwietnia 2023, 11:15:03 »
Nie na każdej
A do asymetrycznej nie trzeba ściągać opon z felg, dlatego przy AWD są łatwiejsze w eksploatacji.
Kierunkową musimy przekładać przy rotacji w 4x4, by prawidłowo to robić.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2023, 11:25:30 wysłana przez Krisman »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #319 dnia: 14 Kwietnia 2023, 11:16:10 »

Inside/outside jest chyba w każdej oponie. A oponę asymetryczną o ile nie ma strzałki kierunkowej, można toczyć w obie strony, więc pełną rotację można zrobić.
Inside/Outside jest tylko na oponach asymetrycznych.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #320 dnia: 14 Kwietnia 2023, 11:34:46 »
Ależ oczywiście , że opony zostały zdemontowane z felg . Opony  raz na sezon są demontowane ,felgi sprawdzane czy nie ma krzywizn wymagających prostowania ( pamiętajmy jakie mamy drogi ) . Dodatkowo każda felga jest na swoim miejscu ponieważ mam radio Teyes i widzę konkretne wartości ciśnienia w konkretnym kole i w razie czego wiem konkretnie w którym kole zmienić ciśnienie .

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #321 dnia: 14 Kwietnia 2023, 11:49:11 »
...że też Ci się chce

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #322 dnia: 14 Kwietnia 2023, 12:24:12 »
90 % nowych aut ma felgi aluminiowe, których w zasadzie się nie prostuje, bo nie mato uzasadnienia ekonomicznego i w zasadzie technologicznego też, ponieważ prostowanie felg aluminiowych to skomplikowany i wieloetapowy proces. Pomimo że jego głównym celem jest nadanie odpowiedniej geometrii obręczy, to łączy się ono również z przywróceniem właściwych kształtów rantów i – w końcowym etapie – lakierowaniem. Aby dobrze wyprostować felgę, należy sprawdzić, czy nie posiada uszkodzeń o charakterze mechanicznym. Niektóre obręcze mogą w ogóle nie nadawać się do prostowania lub wymagać spawania. Poza tym felgę należy również  przygotować do malowania  - aby wyprostowana felga dobrze się prezentowała, należy ją pomalować. W tym celu z jej powierzchni należy usunąć, najczęściej w procesie piaskowania, stary lakier. Wykorzystanie drobnego tworzywa ściernego jest gwarancją zachowania felg w nienaruszonym stanie;
 Pomalować – ten etap rozpoczyna się od nałożenia specjalnego podkładu, który zabezpiecza felgę przed korodowaniem. Kolejnym krokiem jest użycie wysokiej jakości podkładu wypełniającego. Dzięki niemu obręcz jest gładka i po dodatkowym szlifowaniu można nałożyć na nią warstwę lakieru . Ostatni etap malowania polega na pokryciu felgi lakierem bezbarwnym, który zabezpiecza kolor.
A miejsce felgi do odczytu wartości ciśnienia nie ma nic do rzeczy. To decyduje położenie czujnika TPMS, który de facto i tak można "przyuczyć" .

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #323 dnia: 14 Kwietnia 2023, 12:25:09 »
...że też Ci się chce
Przy całokształcie jak dbam o auto i to jest moja pasja to wielkie nic poświęcić raz w roku 3 h ;)

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #324 dnia: 14 Kwietnia 2023, 12:28:35 »
90 % nowych aut ma felgi aluminiowe, których w zasadzie się nie prostuje, bo nie mato uzasadnienia ekonomicznego i w zasadzie technologicznego też, ponieważ prostowanie felg aluminiowych to skomplikowany i wieloetapowy proces. Pomimo że jego głównym celem jest nadanie odpowiedniej geometrii obręczy, to łączy się ono również z przywróceniem właściwych kształtów rantów i – w końcowym etapie – lakierowaniem. Aby dobrze wyprostować felgę, należy sprawdzić, czy nie posiada uszkodzeń o charakterze mechanicznym. Niektóre obręcze mogą w ogóle nie nadawać się do prostowania lub wymagać spawania. Poza tym felgę należy również  przygotować do malowania  - aby wyprostowana felga dobrze się prezentowała, należy ją pomalować. W tym celu z jej powierzchni należy usunąć, najczęściej w procesie piaskowania, stary lakier. Wykorzystanie drobnego tworzywa ściernego jest gwarancją zachowania felg w nienaruszonym stanie;
 Pomalować – ten etap rozpoczyna się od nałożenia specjalnego podkładu, który zabezpiecza felgę przed korodowaniem. Kolejnym krokiem jest użycie wysokiej jakości podkładu wypełniającego. Dzięki niemu obręcz jest gładka i po dodatkowym szlifowaniu można nałożyć na nią warstwę lakieru . Ostatni etap malowania polega na pokryciu felgi lakierem bezbarwnym, który zabezpiecza kolor.
A miejsce felgi do odczytu wartości ciśnienia nie ma nic do rzeczy. To decyduje położenie czujnika TPMS, który de facto i tak można "przyuczyć" .
Ja mówię o lekkich zakezywieniach które nawet nie widać . Jednak po co walić ciężarków dużo jak można mniej ? To o czym piszesz to proces regeneracji felgi który u mnie nie zachodzi bo do tej pory takiej potrzeby nie było.

Co do czujników pokaże Ci o co chodzi w załączniku . Dlatego dla mnie ważna jest pozycja czujnika na odpowiednim miejscu.

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #325 dnia: 14 Kwietnia 2023, 12:33:35 »
CZUJNIKA, a nie felgi

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #326 dnia: 14 Kwietnia 2023, 12:38:14 »
To chyba jest zresztą programowy obraz ze złącza OBD

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #327 dnia: 14 Kwietnia 2023, 13:08:39 »
To chyba jest zresztą programowy obraz ze złącza OBD
Nie, idzie to bezpośrednio po Can'ie

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #328 dnia: 14 Kwietnia 2023, 13:17:54 »
No to stacja multimedialna nie oryginalna, tylko chińska na  androidzie chyba

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #329 dnia: 14 Kwietnia 2023, 13:20:08 »
Inside/Outside jest tylko na oponach asymetrycznych.
Nawet jeśli nie ma stosownego napisu, to ja nigdy nie miałem problemu z odróżnieniem stron. Zwykle są różnice w szacie graficznej lub ilości informacji np. data produkcji.
Pewnie nic się nie stanie jak pomieszasz, ale oponiarz na pewno założy je wszystkie jedną stroną tą właściwą.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl