Autor Wątek: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?  (Przeczytany 111573 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
Odp: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?
« Odpowiedź #465 dnia: 02 Grudnia 2024, 22:37:48 »
tekst z jednej ze stron sprzedających opony . Wiadomo że napiszą wszystko żeby często u nich kupować.

,,Coraz więcej kierowców decyduje się na wybór opon całorocznych. Przeznaczone są one do jazdy w okresie letnim oraz zimowym. W tego typu modelach najmniejsza dopuszczalna głębokość gumy jest identyczna jak minimalna wysokość bieżnika opony zimowej, a więc wynosi 1,6 mm. Zgodnie z zaleceniami ekspertów, należy rozważyć wymianę już przy 4 mm.,,

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #466 dnia: 03 Grudnia 2024, 00:55:52 »
tekst z jednej ze stron sprzedających opony . Wiadomo że napiszą wszystko żeby często u nich kupować.

,,Coraz więcej kierowców decyduje się na wybór opon całorocznych. Przeznaczone są one do jazdy w okresie letnim oraz zimowym. W tego typu modelach najmniejsza dopuszczalna głębokość gumy jest identyczna jak minimalna wysokość bieżnika opony zimowej, a więc wynosi 1,6 mm. Zgodnie z zaleceniami ekspertów, należy rozważyć wymianę już przy 4 mm.,,

Prawo mówi 1,6 mm. Czy wymieniać wcześniej to już musi każdy sobie sam dośpiewać zgodnie ze swoim doświadczeniem, sposobem użytkowania auta, itd. A jeśli ktoś jest podatny na propagandę / marketingowy bełkot, to już jego broszka.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #467 dnia: 03 Grudnia 2024, 06:35:23 »
Moze to zalecenie producentow?
Być może tak jest. Jakoś szczególnie nie zagłębiałem się w temat grubości bieżnika.
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #468 dnia: 03 Grudnia 2024, 09:38:28 »
W Polsce reguluje to §11, p. 7 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów.
Z faktami nie polemizuję. Gdzieś wyczytałem te 3mm i myślałem, że tak jest :)
Tak jest w Szwecji (3mm) a 5mm dla aut pow. 3.5t.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #469 dnia: 03 Grudnia 2024, 09:42:09 »
W Polsce reguluje to §11, p. 7 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów.
Z faktami nie polemizuję. Gdzieś wyczytałem te 3mm i myślałem, że tak jest :)
Tak jest w Szwecji (3mm) a 5mm dla aut pow. 3.5t.
Pewnie dlatego, że tam mają więcej śniegu niż my. A w ostatnich latach to już na pewno.

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #470 dnia: 03 Grudnia 2024, 09:58:57 »
Moje letnie opony (Sava Intensa) miały 3 mm bieżnika i wyglądały na łyse, już strach było jeździć i poszły do PSZOK-u. Wulkanizator jak je oglądał, to też kazał wyrzucić. Gdyby miały ustawowe 1.6 mm bieżnika, to by były całkiem slicki.
Jak kupiłem nowe opony, to mierzyłem suwmiarką bieżnik i miał 8 mm w letnich (Toyo Proxes CF2) i 9 mm w zimowych (Dayton DW510).

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #471 dnia: 03 Grudnia 2024, 10:04:35 »
Moje letnie opony (Sava Intensa) miały 3 mm bieżnika i wyglądały na łyse, już strach było jeździć i poszły do PSZOK-u. Wulkanizator jak je oglądał, to też kazał wyrzucić. Gdyby miały ustawowe 1.6 mm bieżnika, to by były całkiem slicki.
Jak kupiłem nowe opony, to mierzyłem suwmiarką bieżnik i miał 8 mm w letnich (Toyo Proxes CF2) i 9 mm w zimowych (Dayton DW510).
Dlatego każdy wymienia wtedy, kiedy uzna za stosowne. Moje Michelin mają jeszcze 5,5 do 5mm, ale to już jest ich ostatni sezon, przynajmniej zimowy. Myślę, że do następnego grudnia spokojnie pociągną.
W każdym razie po tych prawie 3 latach na wielosezonowych, nie wrócę już do dwóch kompletów i pozostanę przy tym modelu, który moim zdaniem, sprawdza się doskonale.

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #472 dnia: 03 Grudnia 2024, 15:26:22 »
Zależy też gdzie kto jezdzi. Jak sie nie przekracza licznikowych 50 po miescie to i 2mm wystarcza. Ale jezdzenie na takich po autostradzie w deszcz to samobojstwo.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #473 dnia: 03 Grudnia 2024, 20:21:53 »
Zależy też gdzie kto jezdzi. Jak sie nie przekracza licznikowych 50 po miescie to i 2mm wystarcza. Ale jezdzenie na takich po autostradzie w deszcz to samobojstwo.

Najważniejsze, żeby zdawać sobie sprawę z tego, na czym się jeździ i w razie czego zdjąć nogę z gazu.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #474 dnia: 04 Grudnia 2024, 01:41:33 »
Moje letnie opony (Sava Intensa) miały 3 mm bieżnika i wyglądały na łyse, już strach było jeździć i poszły do PSZOK-u. Wulkanizator jak je oglądał, to też kazał wyrzucić.

U mnie podczas wymiany na zimówki jak wulkanizator jak zobaczył starą oponę, to zrobił tak ;)
https://youtu.be/iwGFalTRHDA?si=iAHxBuF9-wJc6yvW&t=8

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #475 dnia: 04 Grudnia 2024, 10:36:32 »
W każdym razie po tych prawie 3 latach na wielosezonowych, nie wrócę już do dwóch kompletów i pozostanę przy tym modelu, który moim zdaniem, sprawdza się doskonale.
Ja bym z tymi zachwytami nie przesadzał. Ujeżdżam drugi komplet Michelin, łącznie ponad 115 tys. na tych oponach i muszę stwierdzić, że pomimo iż już nie wrócę do dwóch kompletów letnie/zimowe, to na wielosezonowych zimą trzeba być nad wyraz ostrożnym. Zwłaszcza na ubitym śniegu oraz na brei pośniegowej. Nie raz zdarzyło mi się "zaparkować" na środku skrzyżowania (na szczęście bez negatywnych konsekwencji), bo opony nie dały rady, jak również można zapomnieć o jeździe z prędkością 80 km/h i powyżej na pośniegowej brei, co niejednokrotnie uskuteczniałem na zimowych oponach. Ogólnie rzecz biorąc odkąd stosuję CrossClimaty to zimą (śnieg, błoto pośniegowe) staję się zawalidrogą nie przekraczającą 45 km/h.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline valnoise

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #476 dnia: 04 Grudnia 2024, 12:19:44 »
W poprzednim aucie mialem Klebery wielosezon, w Toyocie mam Goodyeary. Nie wrócę do 2 kompletów bo wielosezon na nasze warunki jest świetny. Dodatkowo nie martwimy się 14 stopniami w grudniu czy minusem w październiku, jak to czasami bywa.
Trzeba jedynie być świadomym, że po 30-40 tys. km i 3-4 latach te opony zaczynają twardnieć, guma parcieje/popękuje i nie trzymają już tak dobrze, także jeżdżenie 6 lat z wielosezonami to nie jest dobry pomysł. Jeździłem na tych oponach w góry w duży śnieg i nie odczułem, żebym miał problem gdziekolwiek.
Testy pokazują, że markowe wielosezony mają lepsze właściwości jezdne na śniegu niż wiele chińskich zimówek. Nie przeginajmy z ich wieloletnim użyciem przy większych przebiegach, a będą nam dobrze służyły

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #477 dnia: 04 Grudnia 2024, 12:36:32 »
Dlatego ja zmieniam opony co 3 maks 4 lata.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #478 dnia: 04 Grudnia 2024, 16:16:01 »
Nie za często?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #479 dnia: 04 Grudnia 2024, 16:31:28 »
Zapomniałem ze mam opony w piwnicy, ostatnio parzyłem to mięsa bardzo dużo ale 2010 rok produkcji, uznałem że nikt nie zapłaci 100zł żeby je założyć. Widocznie myliłem się.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl