Autor Wątek: Jaki koszt nowych drzwi  (Przeczytany 12615 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: Jaki koszt nowych drzwi
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Lipca 2020, 13:23:29 »
przypomnę po raz wtóry, że 12 letnie auto naprawiałem w ASO z OC sprawcy i bez żadnych problemów ASO wyegzekwowało cała kwotę za naprawę od ubezpieczyciela. Naprawa oczywiście na oryginałach.
Czasy gdzie brało się kosztorys, naprawiało własnym sumptem i było się kilkaset złotych lub kilka tys. do przodu minęły bezpowrotnie. Nie ma co się martwić  - jechać do ASO i dać im pełnomocnictwo, a oni resztę ogarną. Nie wiem tylko czy stan auta ma tu znaczenie. Ja swoje toyoty serwisowałem/uje w ASO nawet po gwarancji, więc ubezpieczyciel gdyby się mnie czepił, że jeździłem starym złomem to byłby posłany na drzewo - na wszystkie serwisy, wymiany części były kwity.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Lipca 2020, 15:38:49 »
Nie chce ale nie ma innego wyjścia jak się trochę postawisz
To niestety tylko częściowo prawda, a różnice wychodzą dopiero przy samochodach starszych, tak 10+ lat. Niestety wtedy to już nie jest takie oczywiste i jedyna droga żeby odzyskać kasę to sprawa w sądzie. Warunki sa zapisane w OWU każdej firmy ubezpieczeniowej. Stan przed szkodą rzadko w starszych samochodach oznacza np wymianę wgnieconych 10-cio letnich, lekko zardzewiałych drzwi na drzwi nowe.
Auris II TS 2013 1,6 benzyna + LPG

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Lipca 2020, 00:37:40 »
To niestety tylko częściowo prawda, a różnice wychodzą dopiero przy samochodach starszych, tak 10+ lat. Niestety wtedy to już nie jest takie oczywiste i jedyna droga żeby odzyskać kasę to sprawa w sądzie. Warunki sa zapisane w OWU każdej firmy ubezpieczeniowej. Stan przed szkodą rzadko w starszych samochodach oznacza np wymianę wgnieconych 10-cio letnich, lekko zardzewiałych drzwi na drzwi nowe.

Ale mówisz to z praktyki czy Ci się tylko tak wydaje?
Bo ja obstawiam że Ci się wydaje albo w tej chwili mylisz AC z OC gdzie w AC ubezpieczalnie robią co chcą i trzeba śledzić każdy wyraz w OWU żeby nie wpakować się na minę a aut 10+ lat w ogóle nie chcą ubezpieczać.

Ja podaję przykład z życia, dla auta 10+ (Ford S-Max) gdzie mi sprawca wyjechał z podporządkowanej i uszkodził prawy bok (oboje drzwi + błotnik).
Naprawa w ASO Forda z OC sprawcy, auto zastępcze na czas naprawy (ponad tydzień), koszt samej naprawy na fakturze to ponad połowa wartości rynkowej samochodu, który w tym samym roku sprzedałem. Z ubezpieczycielem tylko przez telefon rozmawiałem zgłaszając szkodę.

Z OC łaski nie robią - doprowadzenie do stanu sprzed awarii to minimum co muszą zgodnie z prawem zrobić. Starać się trzeba jeśli chcesz dodatkowo wywalczyć odszkodowanie za potencjalny spadek wartości pojazdu (bo od teraz będzie już jako "bite/po kolizji").
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2020, 00:43:15 wysłana przez EliEli »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl