Autor Wątek: Awaria systemu hybrydowego  (Przeczytany 67193 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Awaria systemu hybrydowego
« Odpowiedź #105 dnia: 17 Sierpnia 2020, 14:49:28 »
A to takiej kratki nie ma w standardzie? :)
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8h TS
« Odpowiedź #106 dnia: 17 Sierpnia 2020, 15:12:16 »
Jest kratka ,ale w środku,żeby wyczyścić trzeba demontować kanapę + plastiki.A po co ?
lewy

Offline greg171

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #107 dnia: 06 Września 2020, 18:43:09 »
Można prosić o szczegóły .cena razem z dojazdem czyli przyjechali do Ciebie i wymienili ?

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Offline Riedel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 29 Marca 2021, 21:21:50 »
Dzis pokazalo mi az tak... chyba bardzo slabo , co?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

bardzo słabo. Różnica napięcia tutaj to wartość w czasie rzeczywistym - a nie maksymalna, dlatego takie niskie bo masz prawie 60% naładowanej baterii. Rozjazd jest jak pojemność spada. W tej sytuacji to Delta Soc świadczy o jakości baterii - różnica w stanie naładowania pomiędzy najlepszymi a najgorszymi blokami akumulatora. U mnie przy delcie SOC 45% wywala błąd P0A80 - bateria do wymiany.

Wkrótce cos napisze o baterii  od Hybrid24H. Daje im jeszcze jedną szansę.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2021, 21:29:53 wysłana przez Riedel »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #109 dnia: 30 Marca 2021, 00:56:37 »
Bardzo słabo? Różnica napięć 0,07V !!!

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #110 dnia: 30 Marca 2021, 07:27:00 »
Słaba bateria wygląda tak jak na obrazku. Przebieg 287 tys.km. Co ciekawe wciąż działa a po osłabnięciu najmocniejszych bloków błąd się nie pojawia.

Offline Jarek.

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #111 dnia: 25 Kwietnia 2021, 17:32:48 »
Ponieważ jest to mój pierwszy post, witam Wszystkich serdecznie. A teraz do rzeczy  :-),  Przymierzam się do zakupu aurisa i myślę jak sprawdzić akumulator bo to chyba jest jedna z droższych części auta, więc czy najlepszym wyjściem nie byłoby sprawdzenie ile auto przejedzie na samym akumulatorze, oczywiście trzeba by tak jechać aby nie włączyć silnika spalinowego.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 25 Kwietnia 2021, 19:12:11 »
Ponieważ jest to mój pierwszy post, witam Wszystkich serdecznie. A teraz do rzeczy  :-),  Przymierzam się do zakupu aurisa i myślę jak sprawdzić akumulator bo to chyba jest jedna z droższych części auta, więc czy najlepszym wyjściem nie byłoby sprawdzenie ile auto przejedzie na samym akumulatorze, oczywiście trzeba by tak jechać aby nie włączyć silnika spalinowego.

Swoja hybrydę kupowałem nieco ponad rok temu, też obawiałem się o baterię ale trafiłem na sztukę z przeglądami baterii w aso za 200zl i tak robię więc mam gwarancję na baterię do 10lat.
Co do najprpstszego testu to jak silnik będzie zagrzany i będzie 4 lub więcej kresek baterii to włącz tyb EV i jedź powoli na płaskim aby wskaźnik power był na 0,25...0,3 skali eco1. Jak kreski będą ubywały powoli i przejedziesz kilkaset metrów ok 600..800m aż wyłączy się sam EV to bateria jest git.
Druga porada to zajrzyj latarką w filtr wentylatora baterii pod kanapą z lewej strony. Jak będzie brud i nie widać białych łopatek wentylatora to znaczy że trochę zaniedbane i bateria mogła się przegrzewać i mieć krótszą żywotność przez to.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #113 dnia: 25 Kwietnia 2021, 19:44:40 »
Albo zapłacić w ASO 200zl za test napędu hybrydowego a nie jakies Januszowe testy baterii które nic nie daja. Albo OBD i samemu zrobić test.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #114 dnia: 25 Kwietnia 2021, 20:36:39 »
Albo zapłacić w ASO 200zl za test napędu hybrydowego a nie jakies Januszowe testy baterii które nic nie daja. Albo OBD i samemu zrobić test.

A nie zauważyłes że jedynym wynikiem testu hybrydowego jest pass albo fail? Toyota nawet nie podaje parametru szacowanej pojemności itp.  Lepszy januszowy test niz test hybrydowy i 200zł wydane w błoto.
Czasem trzeba kierowac sie rozsądkiem. Test hybrydowy to zarobek dla toyoty aby przedłużyć gwarancje i nic więcej. Bateria moze mieć 40% pojemności a i tak wyjdzie pass.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #115 dnia: 25 Kwietnia 2021, 21:25:37 »
Tobie dają do ręki tylko kwitek na gwarancję a nie wykres bo i po co Ci to. Jak poprosi i zrobi odpłatny test to wszystko będzie miał. Co Ci z słupków wykresów i licz skoro i tak nie ma pojęcia użytkownik do czego to.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: 25 Kwietnia 2021, 21:43:48 »
Tobie dają do ręki tylko kwitek na gwarancję a nie wykres bo i po co Ci to. Jak poprosi i zrobi odpłatny test to wszystko będzie miał. Co Ci z słupków wykresów i licz skoro i tak nie ma pojęcia użytkownik do czego to.
Nic nie dają takiego. Robiłem juz test za 200zł, wynik testu przychodzi z serwerów toyoty a maszynka która to robi jest podpięta w aso do sieci i technik wykonujący test nawet też nie ma w nic wglądu....na końcu jest wydruk pass lub fail i tyle. Co do pojemnosci wystarczy ze podaliby np 65% nominalnej pojemności to by już dużo powiedziało. Nie mówie tu o parametrach ogniw nimh.
Zatem taki test dla nowo kupującego nic nie daje. Szkoda 200zł a teraz podobno 220zł. Za te pieniądze lepiej kupić obd i jeszcze zostanie jak ktoś ma pojecie o elektronice albo zrobić jazdę testowa na trybie ev. Nie ma w tym nic januszowego tylko doświadczenie.

Offline Jarek.

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #117 dnia: 25 Kwietnia 2021, 22:46:50 »
Dzięki Panowie za odpowiedź. Można by i sprawdzić w serwisie, ale nie w każdym mieście jest serwis, wiec jazda na ev wydaje mi się najlepszym i najpewniejszym rozwiązaniem, tylko myślałem że auto przejedzie chociaż z kilometr lub półtora, a nie kilkaset metrów.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #118 dnia: 25 Kwietnia 2021, 22:52:35 »
Przejedzie trzy. Ja czasami i 5 na pomiarze odcinkowym przejeżdżam.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #119 dnia: 26 Kwietnia 2021, 09:41:53 »
Dzięki Panowie za odpowiedź. Można by i sprawdzić w serwisie, ale nie w każdym mieście jest serwis, wiec jazda na ev wydaje mi się najlepszym i najpewniejszym rozwiązaniem, tylko myślałem że auto przejedzie chociaż z kilometr lub półtora, a nie kilkaset metrów.

Możliwy do pokonania płaski odcinek drogi zależy od techniki jazdy, tj. czy będziesz jechał ze stałym naciskiem na pedał gazu, czy będziesz "żeglował" (P&G).
Auris II HSD 2013 Prestige

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl